Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yeni imar planına yasal itiraz!
Kadıköy Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmasına izin veren yeni imar planına yasal itirazda bulundu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ''Kadıköy ile ilgili kararlara Kadıköylüler karar vermelidir'' dedi.
Kadıköy Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmasına izin veren Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 17 Mart 2015’de onaylanan yeni imar planına yasal itirazda bulundu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, ''Kadıköy ile ilgili kararlara Kadıköylüler karar vermelidir'' dedi.
Özelleştirme Yüksek Kurulu 17 Mart 2015 tarihinde Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmasına izin veren yeni İmar Plan teklifini onayladı. Onaylanan proje ile Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nda yapılaşmanın önünü açacak olan bir karar alındı. Bu karar doğrultusunda 115.469 metrekare büyüklüğü olan Yat Limanına otopark hariç 15 bin metrekare inşaat alanı yapılabilecek. Bu alan yeraltı otoparkı ile alan 35.795 metrekareye kadar yükselecek. Karara göre Limana 7,5 metre yüksekliğinde (iki kat) “turizm tesis alanı” kurulabilecek. Karar doğrultusunda, yat limanı içinde -istenirse 750’şer metrekarelik en az 10 farklı ticaret, turizm alanı ve otel inşaatı yapılabilecek. Bu planla halen Kadıköylülerin liman içinde spor, bisiklet ve yürüyüş için kullandığı alanlar imara açılmış ve kıyıyı halkın kullanımı engellenmiş oluyor.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi’nin itirazı ile ilgili basın çalışanlarına bilgi verdi. Nuhoğlu, Haydarpaşa’dan sonra Kalamış Yat Limanı’nın da özelleştirilip satılmaya çalışıldığını ifade etti.
SON YEŞİL ALANLAR SATILMAYA ÇALIŞILIYOR
Limanın 2011 yılında özelleştirme kapsamına alındığını, 2013 yılında ise yeni imar planı hazırlandığını belirten Nuhoğlu yapı yoğunluğu getiren plana Kadıköy Belediyesi tarafından itiraz edilip ardından dava açıldığını hatırlattı. Nuhoğlu, açılan davaya yürütmeyi durdurma kararı verildiği belirtti. Ve şöyle devam etti: “Yürütme durdurma kararından sonra bu yılın Mart ayında çok fazla değişiklik yapılmadan yeni bir plan devreye konuldu. Bu tarz davalarda kazansanız bile yeni planlarla yeniden sürecin devam etmesi sağlanıyor”
Kalamış Yat Limanı’nın Kadıköy halkı için çok önemli olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, “”Burası halkın kullanımına açık bir yer. Yürüyüş ve bisiklet yolları ile insanlar burada açık havada spor yapıyorlar. Ama yeni planla yüzde 13 emsal artırımı yapılacak. Bu da 15 bin metre kare alanın yapılaşma açılması demek. Bu karar halkın kullandığı tüm alanların betonlaşması anlamına geliyor.” diye konuştu.
Sadece Kadıköy’ün değil İstanbul’un genelindeki son yeşil alanlarının satılmaya çalışıldığını belirten Nuhoğlu, yeni planlarda limanı halkın kullanımıyla ilgili bir bilginin olmadığının altını çizdi. “Sahillere insanların ihtiyacı var. Buradaki marina büyürse çok fazla kirlilik olacak. Yelken sporları sekteye uğrayacak, yoğunlaşma ile birlikte su akıntıları azalacak” dedi.
“Turistik tesislerin bu alanlarda yüzde 20’yi geçmemesi gerek ancak bu planda yüzde 35 olması planlanıyor” açıklamasını yapan Nuhoğlu, “Bunlar neden yapılıyor. Kadıköy ile ne sorunları var bilmiyorum ama Ankara’dan birileri Kadıköy’ü bilmemelerine rağmen karar veriyor. Kadıköy için onlar karar verecekse buradaki insanlar bizi neden seçti. Bu kararları Ankara verecekse yerel yönetimlerin ne anlamı var” dedi.
“ANKARA, NEREDE BİR ARSA VARSA ORAYI YAPILAŞMAYA AÇIYOR”
Kadıköy’de 90 yaşının üzerinde 3 bin, 75 üzeri ise 40 bin insanın yaşadığının bilgisini veren Nuhoğlu, “Kadıköy’de huzurevi yapacak büyük arazilere bile sahip değiliz. Yaşayan insanlar yerel yönetimlerle bir aile olmak zorunda. Bu alanları yaşlılar yürüyüş yapmak için kullanıyor. Biz bunları düşünerek 25 proje hazırladık ve hayata geçireceğiz. Ama Ankara, İstanbul’un genelinde nerede bir arsa varsa orayı yapılaşmaya açıyor” dedi.
“BAŞARISIZLIK BELGESİNİ ONLAR DEĞİL KADIKÖYLÜLER VERİR”
Nuhoğlu açıklamalarının ardından soruları yanıtladı.
AKP Kadıköy İlçe Başkanı İsa Mesih Şahin’in Kadıköy Belediyesi’nin başarısız olduğu açıklamalarına da cevap veren Nuhoğlu, “Muhalefet yapmanında bir kültürü var. Biz projelerle ile ilgili bir sunum yaptık diğer meclis üyelerini de çağırdık ama hiçbiri gelmedi. Faaliyet raporunu açıkladığımızda bir eleştiri getirmediler. 25 projeyi proje bazında eleştirmeleri gerek. Başarısızlık belgesini onlar değil Kadıköylüler verir” dedi.
Kurbağalıdere’nin tehdit altında olduğunu söyleyen Nuhoğlu, “ 2012 den beri ne yapıyorlar neden ilerlemiyor buna cevap versinler. 24 saat çalışmalarını söyledik. Ağustos ayında bitmesi planlanıyor ama daha da gecikebilir” diye konuştu.
İstanbul’daki 39 belediye içinde en iyi belediyenin Kadıköy Belediyesi’nin olduğunu ifade eden Nuhoğlu, “ Bizim belediye olarak ekonomik sıkıntımız yok. Katılımcı kendi içinde bütünlüğü olan bir belediyeye sahibiz. Sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla toplantı yapıp geniş kesimlerin fikrini almaya çalışıyoruz” dedi.
Kadıköyde’ki kentsel dönüşüm hakkındaki soruya da yanıt veren Aykurt Nuhoğlu, kentsel dönüşüm planlarının halkın katılımını sağlayarak yapılması gerektiğini ifade ederek, “İstanbul’daki en riskli bölgeler aslında en fakir semtler. Ancak oralarda dönüşüm planları uygulanmıyor. Neresi rant getirecekse orada kentsel dönüşüm uygulanıyor” dedi.
İnsanı temel alan kentsel dönüşüm planlarının uygulanmasının altını çizen Nuhoğlu, “ bir yerde dönüşüm yapıyorsunuz. Oranın sakinleri başka yere gidiyor ve dönüştürülen semtlere başka insanlar geliyor. Sulukule buna en güzel örnektir” diye konuştu.
Fikirtepe’de yürütülen kentsel dönüşüm sürecinin bir ilerleme kaydetmediğini vurgulayan Nuhoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe’de irtibat bürosu açması gerektiğini söyledi. Nuhoğlu,” Fikirtepe şu an Suriye gibi savaş alanına dönmüş durumda. Kadıköy Belediyesi olarak yasal anlamda bir şey yapamıyoruz ama 7 Haziran’dan sonra iktidar olduğumuzda bu sorunları tümden çözeceğiz” diye konuştu.
Kadıköy Belediyesi