Sektörel

Ferdi Erdoğan: Binasal değil, bölgesel dönüşümü destekliyoruz!

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, Dünya Konut Günü'ne özel yaptığı açıklamada güvenli ve çevreci kentleşmenin önemine dikkat çekti..

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Dünya Konut Günü'ne özel açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Biz 20-30 yıl, yani bir otomobil kadar kullanım ömrü olan binalarda yaşıyoruz. Oysa günümüz inşaatları en az 100 yıl için yapılmalı, kent mimarisi de bu yaklaşımla şekillenmeli ve sık sık değişikliğe gidilmemeli" dedi.


 
İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından yapılan açıklamada ise kentleşme oranının yüzde 70’e ulaşacağı, herkes için yeterli konut üretimi ve çevreci kentleşmenin daha da önem kazanacağını açıklandı.

 

Yeşil bina ihtiyacı artıyor

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, konut inşasında da zaman içinde değişiklik yaşandığını belirterek, nüfusun yarısında kentleşme, diğer yarısında ise kırsallaşma görüldüğünü dile getirdi.

 

Ferdi Erdoğan"Buna istinaden önümüzdeki 5-10 yıl gibi bir süreçte kentleşme oranının yüzde 70’e ulaşacağı ve bununla birlikte kaynaklarda azalmalar olacağı öngörülüyor. Kaynakların azalması da Yeşil Bina ihtiyacını artırıyor. Dünya ile birlikte Türkiye’de de Yeşil Binalara yönelik ilgi yükseliyor. Tüm dünyada Yeşil Bina ve sürdürülebilir malzemelerin kullanımına yönelik artan talep doğrultusunda, Türkiye İMSAD olarak, ülkemizdeki ihtiyacın karşılanması için bu alandaki çalışmalarımızı da sorumluluk duygusuyla sürdürüyoruz" dedi.

 

Bölgesel dönüşümü destekliyoruz

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, "Günümüz inşaatları en az 100 yıl için yapılmalı, kent mimarisi de bu yaklaşımla şekillenmeli ve sık sık değişikliğe gidilmemeli. Biz 20-30 yıl, yani bir otomobil kadar kullanım ömrü olan binalarda yaşıyoruz. Hem binaların dayanıksızlığı hem de yeni çevre düzenlemelerinden dolayı mevcut yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Ayrıca günümüzde depremle ilişkilendirilmiş konut yapısı halen çok yerine oturmuş değil. Kentsel dönüşüm çerçevesinde mahalleler değil, sadece binalar dönüşüyor. Dönüşürken de servet etkisi ilk sırada yer alıyor. Para kazanma algısı çok yüksek. Umuyoruz ki yeni binalar daha kalıcı ve sürdürülebilir yaklaşımla inşa edilir. Binasal değil, bölgesel dönüşümü destekliyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Ferdi Erdoğan, "Bugün artık binaların sürdürülebilirliği büyük ölçüde kullanılan malzemelerin çevresel ve sağlık performansına bağlıdır. Dünyada Yeşil Bina Konseyleri gibi çeşitli kurumlar yeşil binaları teşvik etmek, yaygınlaşmasını sağlamak ve Yeşil Bina inşaa etmek için gereken standartları oluşturmak yoluyla binaların çevreye olan etkilerini sertifikalandırıyor. Ülkemizde uluslararası pek çok sertifika yanında ulusal bina sertifikası da mevcut. Biz de Türkiye İMSAD olarak, bu çalışmayı yürüten Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK)’nin kurucuları arasında yer alıyoruz." diyerek sözlerini sonlandırdı.