04 / 05 / 2024

Ferhat Beluk: Yükselen konut kredisi faizinden korkmayın!

Ferhat Beluk: Yükselen konut kredisi faizinden korkmayın!

Pırlanta Erciyes Şirketler Grubu Genel Müdürü Ferhat Beluk, "Bu dönemde arz-talep dengesi alıcı lehine değişiyor. Bu nedenle konut almak isteyen elini çabuk tutarsa karlı çıkar" dedi...




Son dönemlerde yerel seçimlere odaklanmanın ve konut kredisi faizlerinin yükselmesinin konut alıcısını beklemeye yönelttiğini belirten Pırlanta Erciyes Şirketler Grubu Genel Müdürü Ferhat Beluk, "Bu dönemde arz-talep dengesi alıcı lehine değişiyor. Bu nedenle konut almak isteyen elini çabuk tutarsa karlı çıkar" dedi.


Beluk, sektördeki genel durumun aksine firma olarak satış sıkıntısı yaşamamalarını ise prestijli ve vazgeçilemeyecek konutlar üretmelerine bağladıklarını söyledi.


Yine son aylarda konut kredisi faizlerinin de yükseldiğine dikkati çeken Beluk, bu konuda da yine beklememe tavsiyesinde bulunarak, "Aslında puan farkı toplam kredi miktarını çok fazla etkilemiyor. Etkileyen bölümü ise sonradan yapılandırılabiliyor" dedi.


Faiz yükselişinin konut alıcısını endişelendirmemesi gerektiğini vurgulayan Beluk, şöyle devam etti;


"Konut kredisi faizleri geçmişe göre yüksek olsa da Mortgage kanununda yer alan yapılandırma hakkı da unutulmamalı. Zira, geçmişte de faizlerin yüksek olduğu dönemde kredi kullanan milyonlarca konut alıcısı, faizler düşünce yeniden yapılandırmaya yöneldi. Bugün de aynı şey söz konusu. Bu yüzden, sektörü iyi tanıyan sektör temsilcisi olarak, ‘konutunuza şimdi kredi alın, sonra yeniden yapılandırın’ önerisinde bulunuyorum."


Beluk, bunu bir örnekle de açıklayarak, şöyle devam etti:


"Refinansmandan diye tabir edilen bu yapılandırmada, kredi transferinde 4 seçenek sunuluyor. Kişilere ‘vade aynı kalsın, taksit tutarı düşsün’, ‘taksit tutarı değişmesin, vade kısalsın’, ‘vade uzasın, taksit tutarı azalsın’gibi bol alternatifler var. Örneğin 200 bin lira kredi kullanan bir kişi, refinansmandan yararlanarak kalan vadesini 60 aydan 120 aya çıkarıp faiz oranını 0.95’ten 0.79’a düşürürse aylık taksiti 2.800 liradan 1.696 liraya iniyor."


Ferhat Beluk, müşterilerine konutu sattıktan sonra da sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, "Çok alternatifli vade seçeneklerimizin yanı sıra konut kredisi kullananlara yeniden yapılandırma konusunda da yönlendirici oluyoruz. Faizler düştüğünde yapılandırma için neler yapmaları gerektiğini anlatıyoruz" dedi.



Milliyet


Geri Dön