29 / 04 / 2024

Ferit Eczacıbaşı'nın eczanesi müze oldu

Ferit Eczacıbaşı'nın eczanesi müze oldu

Ferit Eczacıbaşı'nın İzmir'de kurduğu Şifa Eczanesi, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde `müze eczane' olarak yeniden hayat buldu



İzmir'in en önemli tarihi değerlerinden olan ve Bülent Eczacıbaşı'nın dedesi Ferit Eczacıbaşı'nın kurduğu Şifa Eczanesi, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde `müze eczane' olarak yeniden hayata geçirildi. Tamamına yakını orijinal olan Şifa Eczanesi, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından Ege Üniversitesi'ne bağışlanarak, üniversite bünyesindeki Eczacılık Fakültesi'ne nakledildi. Şifa Eczanesi'nin açılış töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, bu tarihi yapıtın doğduğu kente, Ege Üniversitesi'ne bağışlanarak nakledilmesinin doğru bir karar olduğuna inandıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Daha önce yapımını tamamladığımız Eczacıbaşı Toplantı ve Sergi Salonu'nun hemen bitişiğinde Şifa Eczanesi'nin açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz." Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Varol Pabuççuoğlu da, Şifa Eczanesi'nin  İzmir  ile yeniden buluşmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "İdealist, vatanperver bir Türk eczacısı olan Süleyman Ferit Bey, Şifa Eczanesi'nde Türk eczacılığında yeni bir dönemin başlamasına öncülük etti" diye konuştu.

Tıp ödülleri
Öte yandan 2009 Eczacıbaşı Tıp Ödülleri törenle sahiplerini buldu. Tıp Teşvik Ödülleri dalında Doç. Dr. Şermin Genç ve Doç. Dr. Mahmut İlker Yılmaz ödül aldı. Fehim Esen, Tıp Öğrencileri Bilimsel Araştırma Ödülü'ne değer bulunurken, yürüteceği araştırma projesi için gerekli finansman sağlanan Dr. Hande Canpınar da Bilimsel Araştırma Destek Ödülü'nün sahibi oldu.

'Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'
Tören sonrası ekonomideki gelişmeleri yorumlayan Bülent Eczacıbaşı, Türkiye'nin ekonomik krizi tam anlamıyla atlatmasının dünyadaki gelişmelerle bağlantılı olduğunu söyledi. Eczacıbaşı, "Ama genellikle uzmanların görüşü bu düzelmenin dünyada çok hızlı olmayacağı yönünde" diye konuştu. "Türkiye'nin sürekli ve tutarlı bir şekilde yüksek büyüme hızlarına ihtiyacı var. Burada soru bu büyüme hızının nasıl finanse edileceği" görüşünü dile getiren Eczacıbaşı, şöyle devam etti: "Dünya bunlardan ders alıyor. Çok alışılmış söyleyişle `hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' denebilir, her anlamda."
Bülent ECZACIBAŞI/Milliyet

 


Geri Dön