Genel

Ferit Şahenk: Galataport ustalık eserim!

Ferit Şahenk Galataportistanbul'un Doğuş Grubu ve kendisi için ustalık eseri olduğunu söylüyor. Şahenk, "Bugüne kadar grup olarak hep yaptık devrettik. Bu ise gelecek kuşaklar için kalıcı bir eser ve geleceğe açılan yeni penceremiz" diyor…

TÜRKİYE’DE son yıllarda en çok tartışılan projelerden biri her halde Galataportistanbul’dur. Benim gazetecilik hayatımda da uzun bir süreç içinde bu proje zaman zaman gündeme geldi. Projeyle ilgili tartışmaları hep izledik. Şimdi proje sona gelmiş görünüyor. Üstelik sanki mutlu sonla bitecek gibi. Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığı ile hayata geçirilen projenin lansmanı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Lasmanda Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ferit Şahenk ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili’nin yanı sıra Doğuş Holding Başkan Vekili Hüsnü Akhan da bulundu. Lansmana verilen önem en üst düzeydeydi. Galataport’un açılış tarihi olarak 2020 yılı Nisan ayı verildi. Aslında açılış için proje ekibinin teknik bitiş tarihi olarak Mayıs 2020’yi verdiğini Hüsnü Akhan anlattı. Fakat Ferit Şahenk’in Avrupa Futbol Şampiyonlar Ligi Final tarihinden önce projenin açılmasının, dünyaya tanıtım için fırsat olabileceğini söylemesi üzerine tarihin öne alındığım, ekibin bunun için planlarım öne çektiğini anlattı.

TAHTADA BİZZAT PROJE ÇİZDİ

Para'da yer alan habere göre; Ferit Şahenk’in projeye olan ilgisi aslında bu kadarla da kalmıyor. Hem konuşmalarda hem de özel sohbetimizde ortaya çıkan, Şahenk’in projenin her aşamasında ve hatta her ayrıntısında yer aldığını gösteriyor. Öyle ki proje aslında dünyada ilk defa bir kru-vaziyer limanında gerçekleşecek olan yolcuların yerin altından giriş alanlarına kabul edilmesini içeriyor. Bu önemli bir tasarım ve teknolojik farklılık oluşturuyor. Hedef ise aslında 1.2 kilometrelik sahil şeridini İstanbullulara ve yabancı ziyaretçilere açarak 200 yıl sonra bu alanı halk ile buluşturmak. Açılır kapanır kapaklarla bölge modüler olarak gümrük bölgesi haline getirilebiliyor. Diğer zamanlarda ve gemilerin olmadığı alanlarda ise tamamen serbest dolaşıma açık hale dönüştürülüyor. Ferit Şahenk, bu proje geliştirilirken kendisinin bizzat kalemi eline alıp tahtada bu konudaki önerilerini ekiple değerlendirdiğini, görüşlerini aktardığını anlatıyor. Yine her parçanın korunması ve tekrar renevasyonu için de tek tek ilgilenmiş. Bu konuda Tuzla’da açılan alanda ‘eski ve tarihi’ parçaların onarımı gerçekleştirilmiş. Parçaların akıbetini şahsen takip etmiş.

Aslında Ferit Şahenk’in bu proje ile bu kadar yakından ilgilenmesinin daha derin ve duygusal nedenleri de var. Çünkü Şahenk proje için “Galataportistanbul ustalık eserim” diyor. Sohbetimizde neden böyle dediğini, şöyle açıklıyor: “Evet benim ve Doğuş Grubu’nun ustalık eseri Galataportistanbul... Böyle değerlendiriyorum. Biz bugüne kadar Türkiye için pek çok proje yaptık. Barajlar, otoyollar, pek çok alanda Türkiye’ye değerler kattık. Ama bunları yapıp devrettik, Elimizde somut bir şey yok. Galataportistanbul ise torunlarımıza, gelecek kuşaklara göstereceğimiz kalıcı bir eser oldu. Aslında Galataportistanbul’da başta ana yüklenici değildik. İnşaat ile ilgileniyorduk. Ancak sonradan projeyi üstlendik ve ben bizim için torunlarımıza gösterebileceğimiz önemli eser olacağım düşündüm. Gerçekten bugün de o yüzden çok mutluyum”. Ferit Şahenk’in dünyada sadece 10 lokasyonda bulunan Peninsula Oteli’nin de projede yer alıyor olması gurur kaynağı olmuş. Bu otelden ve standartlarından özellikle bahsediyor.

"GELECEĞE AÇILAN PENCERE OLACAK"

Ferit Şahenk, “Galataportistanbul Doğuş Grubu için geleceğe açılan yeni pencere” diyor. Şahenk yeni projeleri, grubun gelecekteki yeni atılımları için Galataportistanbul’u bir simge olarak görüyor. Tüm bu anlattıkları Doğuş Grubu’nun pek çok sıkıntıdan sonra yönünü geleceğe doğru çevirdiğini de gösteriyor. Şahenk, “Bu zorlu süreçte aile ne kadar önemli onu öğrendim. Onlara aldığımız kararlarla ilgili gittiğimde sadece ‘nereye imza atalım’ dediler. Bunlar benim için çok önemliydi” diyor.

Serdar Bilgili: "Hiç sorun yaşamadık"

Projenin ortaklarından Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili de projenin ne kadar özel olduğuna dikkat çekti. Bilgili, ortaklıkla ilgili ise "Doğuş'a, Ferit Şahenk’e bizi küçük ortak olarak bu projeye dahil ettiği için çok teşekkür ediyorum. Başta Hüsnü Akhan olmak üzere hiçbir Doğuş ekibi ile bir tek sorun yaşamadan projede 5 yıl çalıştık. Benim hiçbir anlaşmazlık yaşamadan ilerlediğim ender projelerden biri oldu" diye konuştu.

Yeni terminal binasında kullanılan yenilikçi teknoloji ve tasarım ile kruvaziyer limanı olarak dünyada "benzeri" olmayan bir liman olacağı özellikle vurgulanan Galataportistanbul, ihale bedeli dahil toplam 1.7 milyar dolarlık yatırımla hayata geçiriliyor. Türkiye'nin turizm gelirine tahmini katkısının ise 1 milyar dolar civarında olacağı hesaplanıyor.