29 / 04 / 2024

Fethi Açıkel: 11 yılda İstanbul'daki 800 bin riskli binadan sadece 84 bini dönüştü!

Fethi Açıkel: 11 yılda İstanbul'daki 800 bin riskli binadan sadece 84 bini dönüştü!

Büyük depremin beklendiği İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları Meclis gündeminde konuşuldu. CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, riskli bina sayısı ve kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, binlerce binanın yıkıldığı depremlerin ardından deprem dayanıklı kentler yeniden gündem oldu. 11 şehri etkileyen depremlerin ardından afet bölgesinde yeniden ihya çalışmaları sürerken, Türkiye genelinde de kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması için adımlar atılıyor. 

Büyük depremin beklendiği İstanbul, en riskli şehirler arasında yer alıyor. Deprem uzmanlarının sık sık 7'den büyük deprem uyarısı yaptığı megakentin dönüşümü için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Meclis'te İstanbul'un kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin verilen önergenin görüşmesi sırasında önemli açıklamalarda bulundu. 

Fethi Açıkel: 11 yılda İstanbul daki 800 bin riskli binadan sadece 84 bini dönüştü!

Konuya ilişkin açıklamasına "Saadet Partisinin İstanbul'un kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersiz olmasının sebeplerinin araştırılması amacıyla verdiği grup önerisi hakkında Cumhuriyet Halk Partisi adına söz almış bulunmaktayım" diyerek başlayan Fethi Açıkel, İstanbul ve kentsel dönüşüm dendiğinde akıllara 1999 Marmara depreminin geldiğine dikkat çekti. 

Açıkel, bu sorunun ertelendiğini ve sorunun çözümü için gerekli kaynakların israf edildiğini dile getirdi. 

Fethi Açıkel: 11 yılda İstanbul daki 800 bin riskli binadan sadece 84 bini dönüştü!

CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, İstanbul'da acilen dönüştürülmesi gereken en az 600 bin konut olduğunun altını çizdi ve bunu AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum tarafından da belirtildiğini söyledi. 

"Murat Kurum'un gerçekleştirdiği sunumda yer alana göre,  İstanbul'daki 7,5 milyon bağımsız bölümden 1,5 milyon konut yani yüzde 20’lik bir konut riskli durumda" ifadelerini kullanan Açıkel, son 11 senede İstanbul’da 2000 yılı öncesi inşa edilen 800 bin binadan sadece 84 bininin dönüştüğünü dile getirdi. 

Ayrıca, 470 toplanma ve çadır alanının 300’ünü n AVM, rezidans ve lüks konut projelerine dönüştürüldüğüne de dikkat çeken Açıkel, "Bu da yetmezmiş gibi askerî alanlar şehir dışına taşınarak 15 bin hektar askerî alan statüsü kaldırılıp lüks konut ve AVM projelerine tahsis edildi" ifadelerini kullandı. 

CHP İstanbul Milletvekili Açıkel, açıklamasını "2024 yılında yapılacak olan 31 Mart seçimlerinde, Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB tarafından AK PARTİ’nin bu kara mirası ortadan kaldırılacak, kentsel dönüşüm sorunları hızla çözülecek" diyerek tamamladı. 

İşte İstanbul Boğaziçi'nin 1980'deki görüntüsü: 'Keşke böyle kalsaydı' diyen de oldu, 'Kokuyordu' diyen de!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kentsel dönüşüm çalışmalarını 5 maddede sıraladı! Gerçekçi çözümler ürettik...

Kanal İstanbul rafa mı kalkıyor? Çılgın projede son durum açıklandı!

Murat Kurum İstanbul projelerini açıkladı!  TOKİ  Tuzla ve Maltepe 100 bin konut projelerinde müjde geldi!


Geri Dön