Kent Haberleri

Fethi Gürer, Niğde'nin tarihi yapıları için Meclis araştırması istedi!

Tarihi Yapılar İçin Meclis Araştırması Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer , TBMM Başkanlığına Niğde'nin tarihi yapıları için Meclis Araştırması yapılmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına Niğde'nin tarihi yapıları için Meclis Araştırması yapılmasını istedi. 


Tarihi Yapılar İçin Meclis Araştırması Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde İlinin turizm değerlerinin açığa çıkarılması ve var olan değerlerin de korunması adına başlattığı çalışmalara devam ediyor. 


Niğde ile ilgili yayınlanmış beş kitabı bulunan ve halende yayına hazır bir kitap yazan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde tarihi yapıların durumunun tespiti için meclis araştırması istedi. 

Milletvekili Gürer başvurusunda şöyle dedi: "Niğde İlinde halen, 463 adet taşınmaz, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile tescillenmiştir. 


Niğde İli genelinde tescillenen bazı konak ve yapılar sınırlı biçimde onarılarak kurtarma çalışmasında bulunulmuş ise de çok sayıda yapı harap ve yok olmak üzeredir. 


Ayrıca tescillenmemiş konaklar da her geçen gün yok edilmekte ve imar alanı kılınarak dönülmez bir sona gidilmektedir. Dünün geleceğe taşınması amacı ile bölge genelinde çalışmalar yapılması zorunludur. 

Sürecin ve durumun tespiti ve bu önemli tarihi zenginliğin korunması konusunda çözüm yolları bulunması için gerekliliklerin saptanması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederim." Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer meclis araştırmasının gerekçesinde ise şu görüşlerine yer verdi: "Niğde İli on bin yılı bilimsel kazılarla açığa çıkarılan Torosların geliş geçiş kapısı sayılacak önemli bir merkezdir. 

Ancak il genelinde var olan tarihi doku gerektiği biçimi ile gün ışığına çıkarılamadığı gibi turizm açısından da bölgeye gereken önem verilmemiştir. 


Zengin tarihi varlıklarına karşın gereken ilgiye eremeyen bölgede başta tarihi konak ve ibadet yerleri olmak üzere çok önemli kalıntılar harap durumda ve yok olmak üzeredir. Özellikle Merkez ilçede yol açma ya da kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında konakların bir bölümü yok edilmiştir. Niğde ili Merkez, Bor, Çamardı, Altunhisar, Ulukışla, Çiftlik ilçeleri ile Kayırlı, Yeşilburç, Yeşilyurt, Karatlı, Kemerhisar, Çukurkuyu, Narköy, Dikilitaş, İçmeli, Hançerli, Fertek, Kula, Kitreli, Gösterli, Bozköy, Gölcük, Ulukışla Köyü, Çömlekçi, Orhanlı, Yıldıztepe, Aktaş, Gümüşler, Bahçeli, Hasaköy, Konaklı, Çarıklı, Kavlaktepe, Değirmenli, Uluağaç, Kiçiağaç, Divarlı, Kumluca, Hamamlı, Taşlıca, Ballı, Kömürcü, Çavdarlı, Dündarlı, Sazlıca, Havuzlu, Postallı, Tepeköy, Yaylayolu, Edikli, Kiledere, Alay, Bağlama, Eminlik, Küçükköy, Elmalı, Azatlı, Murtandı, Gökbez, Kavuklu, Çanakçı, Kılan, Çiftehan, Tırhan, Hacıbeyli, Bademdere, Celaller, Konaklı, Uluören, Akçaviran, Ovacık, Başmakçı, Yeniyıldız. Kılan, Darboğaz, Keçikalesi, Karanlıkdere, Balcı yerleşmeleri ve çevrelerinde Hititlilerden günümüze erişen tarihi buluntular yer almaktadır. 


Niğde Merkezde 2 askeri yapı, 2 kentsel sit alanı, 2 Arkeolojik Doğal sit, 82 dini ve kültürel yapı, 111 sivil yapı, 1 endüstriyel yapı tescilli taşınmaz kültür varlığı olarak koruma altındadır. 

Bor'da 60. Altunhisar'da 3, Çamardı'da 1, Çiftlik te 8, Ulukışla'da 4 adet, toplamda ise 189 sivil yapı için koruma kararı verilmiştir. 


Merkezde toplam 271, Altunhisar'da toplam 23, Bor'da toplam 122, Çamardı'da toplam 10, Çiftlik'te toplam 15, Ulukışla'da toplam 22 olmak üzere. Tescilli Taşınmaz Kültür Varlıkları 463 adet olarak belirlenmiştir" dedi. 


Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesinde şunları belirtti: 


"Niğde İlinde halen, 463 adet taşınmaz, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile tescillenmiştir. 

Niğde İli genelinde tescillenen bazı konak ve yapılar sınırlı biçimde onarılarak kurtarma çalışmasında bulunulmuş ise de çok sayıda yapı harap ve yok olmak üzeredir. Ayrıca tescillenmemiş konaklar da her geçen gün yok edilmekte ve imar alanı kılınarak dönülmez bir sona gidilmektedir. Dünün geleceğe taşınması amacı ile bölge genelinde çalışmalar yapılması zorunludur. Sürecin ve durumun tespiti ve bu önemli tarihi zenginliğin korunması konusunda çözüm yolları bulunması için gerekliliklerin saptanması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederim. "


Niğde Hamle Gazetesi