Sektörel

Fethi Hinginar: Konut satışları yüzde 15 arttı!

Ekonomiyi değerlendiren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, inşaat sektörünün 2015 için iyimser. Hinginar konut satışlarının geçtiğimiz Şubat ayında yüzde 15 oranında arttığını söyledi.

Ekonomiyi değerlendiren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, inşaat sektörünün 2015 için iyimser. Yaşanan sıkıntılara rağmen sektörden olumlu sinyaller geldiğini söyleyen Hinginar alınan ruhsat sayılarının artmasının yeni inşaatlara işaret ettiğini söyledi. 


Ekonominin şu anki durumunu değerlendirir misiniz? 


Dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin son göstergeler 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılının da kolay geçmeyeceğine işaret ediyor. 


KONUT satışlarının geçtiğimiz Şubat ayında yüzde 15 oranında arttığını söyleyen Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar Euro bölgesinde geçen yıl durgunluk yaşanan inşaat sektörü harcamalarının bu yılın ilk aylarında yüzde 3 büyüdüğünü söyledi.


2015 yılında ekonomide 3.5, inşaat sektöründe 4.5 ve inşaat malzemeleri iç pazarında yüzde 4.5-5.0 reel büyüme bekliyoruz. 

Ekonomide ve inşaat sektöründe durgunluğun yanı sıra ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılar, inşaat malzemesi sanayinde üretimin küçülmesine neden olmakla birlikte, karamsarlığa kapılmaya gerek olmadığını düşünüyoruz. 

Çünkü elimizde inşaat sektörüne ilişkin önemli bazı pozitif gelişmelerin olduğuna ilişkin veriler var. Konut satışları ise geçtiğimiz 2015 Şubat ayında yüzde 15 oranında arttı. Mart ayı itibarıyla, konut kredileri hacmindeki yıllık büyüme yüzde 15.8 düzeyinde. 


Euro bölgesinde geçen yıl durgunluğun yaşanan inşaat sektörü harcamaları da bu yılın ilk aylarında yüzde 3 büyüdü. Tüm bu göstergeleri, ekonomide ve inşaat sektöründe 2015 yılının performansına ilişkin olumlu sinyaller olarak değerlendiriyoruz. 


Hinginar yaklaşan seçimlerin ekonomiye etkisini şöyle değerlendirdi: "Haziran ayında yapılacak genel seçimler ekonomide bekle-gör dönemini getirdi. Son iki yılda yaşadığımız seçimlerin öncesinde de ekonomi geçici olarak olumsuz etkilendi. Bu kez bu etkiyi daha fazla görüyoruz. İnşaat mevsiminin bahar aylannda başladığını dikkate aldığımızda, sektörün daralmasında seçimle birlikte mevsimselliğin de önemli etkisi olduğunu belirtmek gerek." Yurtdışı pazarlarda kalıcı olalım.


Dış ticarette durumumuz nedir? 


Bizler de Türkiye IMS AD çatısı altındaki 81 sanayi firması ve 29 sektörel dernekle birlikte, sanayi üretiminde bir gerileme yaşamamak için gayret gösteriyoruz. İhracat pazarlarını çeşitlendirerek, ekonomide, bağlı olarak sektörümüzdeki daralmayı aşmaya çalışıyoruz. 

2014 yılında inşaat malzemeleri ihracatımız 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2015 Ocak ayında ise yıllık bazda 20,8 milyar dolara geriledi. 2015 yılsonu itibariyle inşaat malzemelerinde ihracat hedefimiz 23 milyar dolardır. 


Başta Afrika ülkeleri olmak üzere yeni pazarlar kazanmayı ve bu pazarlarda kalıcı olmayı istiyoruz. Bu doğrultuda gündemimizde olan ülkelerden birisi de Kamerun'dur. Türkiye İMSAD üyelerinden oluşan heyet olarak Mayıs ayında Kamerun'a gideceğiz. Hedefimiz, bir yandan katma değerli ürün hacmimizi artırmak öte yandan 'üretim ve ihracat odaklı' büyümeye devam etmektir. 


Kentsel dönüşüm projesinin şu anki durumu nedir? 


Türkiye çok kapsamlı bir kentsel dönüşüm süreciyle karşı karşıya. 

20 milyon konutun 6.6 milyonu kentsel dönüşüm kapsamında bulunuyor. Bizler Türk inşaat sektörünün geleceğinin ancak "sürdürülebilir sistemler' üzerinde yükselebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle, sektördeki mevzuat kargaşasının giderilmesi, güvenli, sürdürülebilir ve çağdaş yapıların yapılabilmesi için ülkemizde Yapı Yasasının son şekline getirilerek yasalaştırılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm, ekonomi tarihimizdeki en önemli gayrimenkul hamlesi. Onun için kamu, sivil toplum ve tüm paydaşlar, iyi bir işbirliği ortamı oluşturarak bu hamleyi güvenli ve sürdürülebilir yapı için fırsata çevirmeliyiz. 

Türkiye İMSAD olarak Ulusal Bina Yönetmeliğinin hazırlanmasında gerekli alt yapının oluşturulması için geçtiğimiz yıl "Ulusal Bina Yönetmeliği Platformu (UBYP)" kurma çalışmalarına başladık. Platformun "Kuruluş Esasları Dokümanını hazırladık ve ilgili birimlerle paylaştık. Bu yıl ülke olarak sektörde odaklanmamız gereken önemli projelerden birisinin; bu platformun bir an önce hayata geçirilmesi olduğuna inanıyoruz. 


Yeni Asır Ek