Sektörel

Fethi Hinginar: Liderliğimizi pekiştireceğiz!

Türk Ytong Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar, “Liderliğimizi 2018 Eylül’ünde, 50 milyon euro yatırımla, Kocaeli Dilovası’nda devreye alacağımız yeni üretim tesisimizle pekiştireceğiz. Ar-Ge yatırımları önümüzdeki dönemde de işletme stratejilerimizde önemli bir yere sahip olacak” diyor.

Türk Ytong, yılda 5 bin konut için malzeme üretimine başladığı noktadan bugün yılda 200 bin konut kapasitesine ulaşmış bulunuyor. Türk Ytong Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, bugüne kadar gerçekleştirdikleri 24 milyon metreküp üretimle 1 milyon 700 bin konutu donattıklarını belirtiyor. Bu sayede ısı yalıtımında 10 milyar doları aşkın döviz tasarrufu sağladıklarına dikkat çeken Hinginar sözlerine şöyle devam ediyor. “Duvar denince akla ilk gelen yapı malzemesi olarak önemli bir başarı elde ettik. Bu gurur verici ve bir o kadar büyük bir sorumluluk. Liderliğimizi 2018 Eylül’ünde, 50 milyon euro yatırımla, Kocaeli Dilovası’nda devreye alacağımız yeni üretim tesisimizle pekiştireceğiz. Yeşil bina standartlarında inşa edilen tesisimiz dünyanın en büyük ve en modern Ytong üretim tesisi olacak. İstihdam ve enerji tasarrufu açısından da ülkemize ve bölgeye önemli katkılar sağlayacak.”

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2018 ve sonrasına dair hedeflerini ve hayallerini Capital’den nilüfer Gözütok Ünal’a şöyle anlattı:

Türk inşaat sektörüne pek çok katkınız oldu. Şirket hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ytong uluslararası bir marka ve merkezi Almanya’da. Günümüzde 5 kıtada 50 fabrikada Ytong üretimi gerçekleştiriliyor. Biz de yüzde 25 Alman ortaklığı ile faaliyet gösteriyoruz. Ytong markası altında duvar blokları, çatı-döşeme ve duvar panellerini, iç-dış sıva malzemelerini ve Multipor markası altında ısı yalıtım ürünlerimizi inşaat sektörümüzle buluşturuyoruz. Ürünlerimizin özellikleri sayesinde Türk yapı sektörüne enerji tasarrufu, deprem ve yangın güvenliği gibi alanlarda gelişmiş ve güven verici çözümler üretiyoruz. Bundan aldığımız güçle hem paydaşlarımıza hem de yapılaşma kültürüne değer katan pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz.

Bugüne kadar Türkiye’de nasıl bir büyüme hikayesi yazdınız?
Türkiye’de 1965 yılında 50 bin metreküp kapasite ile Pendik’te tek fabrikada üretime başladık. Bugün geldiğimiz noktada ise toplam 6 fabrikada 2 buçuk milyon metreküp ile dünyanın en büyük Ytong üreticisi konumuna geldik. Bir başka deyişle yılda 5 bin konut için malzeme üretimine başladık. Bugün yılda 200 bin konut kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz.

Enerji tasarrufu, çevre dostu olma, deprem ve yangın güvenliği gibi alanlardaki geliştirilmiş özellikleri sayesinde Ytong ürünleri, yapılarda konforlu, güvenli ve ekonomik bir yaşamın temel taşı haline geldi.

Bu kavramlar Ytong ile birlikte sektöre yerleşti ve inşaatta kalite standartlarını yükseltti. İnşaatta kalite standartlarının yükselmesi de insanlarımızın yaşam kalitesinin yükselmesi için çok önemli. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 24 milyon metreküp üretimle 1 milyon 700 bin konutu donattık. Bu sayede ısı yalıtımında da 10 milyar doları aşkın döviz tasarrufu sağladık. Duvar denince akla ilk gelen yapı malzemesi olarak önemli bir başarı elde ettik. Bu elbette gurur verici ve bir o kadar büyük bir sorumluluk.

Bugün şirketin sektördeki konumu, üretim kapasitesi, pazar payı nedir?
İstanbul Pendik ve Çatalca’da, Tekirdağ, Antalya, Gaziantep ve Bilecik’te bulunan 6 tesisimizle yıllık 2 buçuk milyon metreküp üretim kapasitesine sahibiz. Bu kapasite sayesinde sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük Ytong üreticisi konumundayız. Liderliğimizi Eylül ayında Kocaeli Dilovası’nda devreye alacağımız yeni üretim tesisimizle pekiştireceğiz. Başarımızı güçlü Ar-Ge altyapımız ve inovasyon kapasitemiz kadar, bilgiye ve sektörel gelişime yaptığımız yatırımlara da borçluyuz. 55 yıl boyunca kendimizi geliştirirken, etkileşim içinde olduğumuz tüm alanlarda nitelikli gelişimi destekledik. Güvenli ve çevre dostu yapılaşma konusunda öncü çalışmalar yaptık. Sektörel bilginin artması yönünde sosyal sorumluluk projeleri, mimarlık ve kent kültürüne katkı koyan mimarlık yarışmaları, akademik eğitim programları, STK ve meslek örgütleriyle sosyal projeler gibi birçok farklı alanda sektöre, kent ve mimarlık kültürüne katkı sağlamaya özen gösterdik.

2018 hedefleriniz neler? Bu yıl odaklanacağınız projeler-alanlar neler olacak?

2018 yılı bizim için tesis yatırımı ve kapasite artırımı odaklı bir yıl olacak. 50 milyon euro yatırımla geçtiğimiz yıl temelini attığımız Kocaeli Dilovası’ndaki tesisimizi Eylül ayında devreye alacağız. Yeşil bina standartlarında inşa edilen tesisimiz, dünyanın en büyük ve en modern Ytong üretim tesisi olacak. İstihdam ve enerji tasarrufu açısından ülkemize ve bölgeye önemli katkılar sağlayacak Dilovası tesisimiz, teknolojisi ve kapasitesiyle, bünyesinde yer alacak Ytong Akademi Eğitim Merkezi ve Ar-Ge Merkezi ile Türk inşaat ve gazbeton endüstrisini ileri seviyelere taşıyacak. Çok modern donanıma sahip olacak. Ayrıca ürünlerimiz özelinde de yeniliklere devam edeceğiz. Ar-Ge yatırımlarına ağırlık vereceğiz.

Sektörün Türkiye’deki geleceğini nasıl hayal ediyorsunuz?
Sektörümüz yarattığı iş hacmi, katma değer ve istihdam olanaklarıyla ülke ekonomisi için kaldıraç vazifesi görüyor. Deprem güvenliği, nitelikli kentsel dönüşüm, enerji verimli yapılaşma, hızlı nüfus artışı ve sürekli artan konut ihtiyacı gibi temel veriler ışığında,

Türk inşaat sektörünün ülke kalkınmasında önümüzdeki dönemde de dinamo görevi üstleneceğini düşünüyorum. Biz de ürettiğimiz yapı malzemeleriyle ülke kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz. Zira hepimiz çok iyi biliyoruz ki, mevcut yapı stokumuzun büyük kısmı maalesef sağlıksız, düşük kaliteli ve özellikle deprem açısından çok riskli yapılardan oluşuyor.

Sektörde yaratacağınız en büyük farklar neler olacak? Bu anlamda nasıl bir hayaliniz var?
Sektörde bizi farklılaştıran en önemli özelliğimiz girişimci ve yenilikçi anlayışımızla kaliteye verdiğimiz büyük önem. Ürünlerimizin enerji tasarrufu, deprem ve yangın güvenliği gibi alanlardaki inovatif özellikleri sayesinde yapılarda konforlu, güvenli ve ekonomik bir yaşam sağlıyoruz. Bunun yanı sıra Ytong, bulunduğu sektöre entelektüel anlamda da katma değer sağlayan bir kurum. Bugün Türkiye’de sadece güvenli yapılaşma değil, nitelikli yapılaşma da konuşuluyorsa, burada Ytong’un payı büyüktür.

Büyürken özellikle hangi alanlara odaklanacaksınız? Bu konuda nasıl bir yol haritanız var?
Gerek ulusal gerekse uluslararası pazar liderliğimizin bize verdiği en önemli sorumluluk sürdürülebilir büyüme. Araştırma geliştirme süreçlerini sürdürülebilir büyümenin vazgeçilemez bir parçası olarak görüyoruz. Bu nedenle Ar-Ge yatırımları önümüzdeki dönemde de işletme stratejilerimizde önemli bir yere sahip olacak. Sektörel gelişime olan katkımızı artırmak için de Ytong Akademi Eğitim Merkezi’ni hayata geçireceğiz.