Genel

Fethi Paşa Korusu'ndaki ağaçların azaldığı iddia ediliyor!

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Özlem Güvemli'nin haberine göre; Üsküdar’daki Fethi Paşa Korusu’nda ağaç seyreltme adı altında son 5 yıldır yapılan ağaç kesimlerinin yoğunlaşması çevre halkının tepkisini çekiyor...

Üsküdar’daki Fethi Paşa Korusu’nda ağaç seyreltme adı altında son 5 yıldır yapılan ağaç kesimlerinin yoğunlaşması çevre halkının tepkisini çekiyor. İstanbul Boğazı’na karşı Üsküdar sırtlarında uzanan ve sık ağaç topluluklarıyla bilinen 26 hektarlık korudaki ağaçlar gitgide azalıyor.


Kermes meşesi, defne, sakız ağacı, erguvan ve gümüş ıhlamur ağaçlarının bulunduğu koruda son yıllarda yoğun bir seyreltme çalışmasıyapıldı. Korunun bazı bölümlerindeinsanın bile geçemeyeceği kadar sık olan ağaçlar özellikle restoran ve çay bahçelerinin bulunduğu alanlarda tek tük kalmış durumda. 43 yıldır korunun bulunduğu İcadiye’de yaşayan Murat İres, ağaç sayısının seyreltme adı altında azaltıldığını belirterek “Eskiden 20 metre ötesini göremezdik, şimdi 100 metreyi görebiliyoruz. Ağaç seyreltme ve budama koru için yararlı ve gerekli ama son 5 yıldır yapılanlar bunun çok ötesine geçti” dedi. Seyreltme için sağlam ve genç ağaçların kesildiğini ifade eden İres, artık korudaki birçok ağaç türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 50 yıldır İcadiye’de yaşayan Engin Çulcu da korudaki ağaçlar her yıl azalırken restoran ve çay bahçesinin yayıldığı alanın genişlediğini vurguladı. Koruda fuhuş yapıldığını, uyuşturucu satıldığını söyleyip güvenlik gerekçesi ile seyreltme yapıldığını aktaran Çulcu, “Fuhuşu, uyuşturucuyu bahane edip ağaçları yok ediyorlar. Sonu nereye varacak” diye konuştu.


1800’lerden günümüze


Koru, ismini II. Mahmut ve I. Abdülhamit dönemlerinde valilik, elçilik ve nazırlık yapan Tophane Müşiri Fethi Ahmet Paşa’dan alıyor. Koru, Fethi Ahmet Paşa’nın 1858 yılında ölümünden sonra vârisleri arasında paylaşılmasının ardından 1960-1980 yılları arasında kaderine terk edildiği için bakımsız bir görünüme büründü. Paşanın vârislerinden avukat Şevket Mocan, kendi hissesini 1958 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. Fethi Paşa Korusu’ndaki diğer hisseli yerler daha sonra belediye tarafından istimlak edildi. Koruda şu an çay bahçesi, şelale, oyun parkı, mescit, spor alanı ve bir restoran bulunuyor.


Özlem Güvemli/Cumhuriyet Gazetesi