Fethiye kruvaziyer limanı istiyor!
Fethiye Kruvaziyer Liman Çalıştayı'na katılan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, “Kruvaziyer limanımızın projesi 2008 yılından bu yana Ankara’da izin bekliyor. Bir cevap 8 yıl bekler mi? Bunun hesabını birileri vermeli." dedi...
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan Fethiye Kruvaziyer Liman Çalıştayı'na Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın konuşması damgasını vurdu. Fethiye'ye yapılması planlanan kruvaziyer limanı ile ilgili proje ve 2006 yılından bugüne yaşanan süreci sunumlar eşliğinde gösteren, Kruvaziyer Limanla ilgili 2006 yılında Kuşadası’nda STK başkanlarıyla ziyaretleri ve izlenimlerini katılımcılarla paylaşan Başkan Saatcı, “Kruvaziyer limanımızın projesi 2008 yılından bu yana Ankara’da izin bekliyor. Bir cevap 8 yıl bekler mi? Bunun hesabını birileri vermeli. Benim kuyumcu dükkanım yok. Belediye’nin de bundan bir çıkarı yok. Bundan Fethiye'in menfaati var, ülkemin menfaati var" ifadelerini kullandı. Bundan sonra izlenilecek yolla ilgili de görüşlerini bildiren Başkan Saatcı, "Geçeni bırak, gelen bir..!” dedi.
GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) ve Fethiye Ticaret Odası tarafından Liberty Hotel's Lykia'da düzenlenen Fethiye Kruvaziyer Liman Çalıştayı'na Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'nın yanı sıra, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Azman, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, IMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk başta olmak üzere Fethiye’de faaliyet gösteren turizm, denizcilik ve ticaret sektöründen bir çok kamu ve özel sektör temsilcisi katıldı. Bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı çalıştayda kamu kurumu ve sektör temsilcileri sunumlar eşliğinde görüş ve düşüncelerini paylaştılar.
Çalıştayda ilk konuşmayı yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, katılımcılara teşekkür ederken, Fethiye'de yapılması planlanan kruvaziyer limanla ilgili Ticaret Odası olarak yapmış oldukları faaliyetleri aktardı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na böyle bir çalıştay yaptığından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Belediyesi tarafından 2006 yılında başlatılan çalışmalarla ilgili çarpıcı bir sunum yaptı. “Bu işi en iyi yapan yerlerden birisi olan Kuşadası’na giderek değerlendirmeler yaptık" diyerek 2006 yılındaki izlenimlerini katılımcılarla paylaşan Başkan Saatcı, daha sonra Fethiye Belediyesi tarafından kruvaziyer liman projesi ile ilgili yapılan çalışma ve ilgili bakanlıklarla yazışmaları kronolojik sıra halinde katılımcılara aktardı.
"Rahmetli Menderes’in yaptırmış olduğu hali hazırdaki limanı uzatarak Kruvaziyer gemileri Fethiye’ye getirme düşüncesi ilk önce hasıl oldu. Bunu ÖÇKK’ya plan tadilatı yaparak onaylattık. Biz bununla ilgili kent konseyini topladık ve bu projeyi sunduk. Kent konseyinde hali hazırda bulunan limanın yerinin uygun olmadığı kararı çıktı. Biz bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürdük" diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Saatcı, "2009 ve 2030 yılları arasında Türkiye’deki limanlar arasında Fethiye uğrak limanlar arasında tanımlanmış. Devletimizin mastır planında Fethiye uğrak liman olarak gözüküyor. Şimdiye kadar neden yapılmadı?" diye sorarak "Asıl bunu değerlendirmek lazım." dedi.
Saatcı konuşmasına şöyle devam etti;
"Fethiye Kent Konseyi'nde STK’ların ve halkımızın görüşlerini aldıktan sonra bu işin Karayolları bölgesine taşınması konusunda kent konseyinin kararını uygulamaya geçirdik. Bununla ilgili bir de meclis kararı geçirdik. Karayollarına kruvaziyer limanı yapmak için ÖÇKK’ya müracaat ettik. Meclis de bana bununla ilgili yetki vermişti. Neden bu alan kararı alındı? Yapılması düşünülen bölgenin arkası yaklaşık 70 dönümlük bir alan. Yani kruvaziyer iskelede sadece liman olmayacak ki, gümrüklü alan olacak, otoparklar olacak, restoranlar olacak. Bir de bu bölgeden şehir içerisindeki yoğun trafiğe takılmadan ören yerlerine ulaşması sağlanabilinecek bir alan. Biz bununla ilgili imar planı talebini ilgili kurumlara iletmişiz. Bu da yapmış olduğumuz çalışmaların görselleri. Takriben 650 metre uzunluğunda bir iskele projesi yapmışız. Kruvaziyer liman projemizin teknik özelliklerini çıkardık. Daha sonra bununla ilgili talebimiz reddedildi. Ne için reddedildiği konusuna girmek istemiyorum. Devletin 2030 yatırım planında var mı? Var! Burası uğrak liman olarak gözüküyor mu? Gözüküyor! Belediye bununla ilgili çalışma yapmış mı? Yapmış! 2006’da başladık biz bu işe, 2008 diyelim, tam olarak 2008’den bu yana biz doğru dürüst bir cevap alamadık. Fethiye Belediyesi olarak da ilçemize kruvaziyer iskeleyi kazandırmak için anlattığım konulara 212 bin TL’lik harcama yapmışız. Sonra bize bir yazı geldi. Yazıyı paylaşıyorum. "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile görüşmeler devam ettiğinden talebinizin değerlendirilemediği Belediyenize bildirilmiştir” dedi.
“BURADA FETHİYEMİN ÇIKARI VAR!”
Başkan Behçet Saatcı, “Şimdi burada konuyla ilgili duayenler, bürokratlar, STK temsilcileri var. Bir cevap 8 yıl bekler mi? Benim kuyumcu dükkânım yok ki. Belediyenin de bundan bir çıkarı yok. Bu çıkar Fethiye'min çıkarı, bu çıkar ülkemin menfaati. 2008 yılını baz alırsak bunu 6 yıl geciktirmenin hesabını birisi bize vermeli. Burada bir yanlışlık varsa bunun hesabını vermeli. Şimdi ne yapacağız? Hani derler ya, delinin bir tanesi dalga sayıyormuş, bizim gibi akıllının bir tanesi adamın yanına gitmiş; 'Ne yapıyorsun?' demiş. Adam da ‘dalga sayıyorum’ demiş. Kaç tane saydın? ‘Geçeni bırak, gelen bir’ demiş. Bizde şimdi ‘gelen bir’ demek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir çok turizmci ve sektör temsilcisinden oluşan katılımcılar Başkan Saatcı'nın sunumunu uzun süre alkışlarla desteklerken, çalıştay Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Yarımcısı Mustafa Azman'ın konuşması ile devam etti. Azman, Başkan Saatcı'nın yaptığı sunumla ilgili değerlendirmede, "Eğer işleyişte bir aksama varsa, nedenlerinin bir an önce tespit edilmesi için çalışmalar yapılması gerekir. Fethiye tarihi ve doğal güzellikleri ile kruvaziyer turizm için önemli bir bölge olabilir" dedi.
Daha sonra İzmir Ticaret Odası Türkiye Kruvaziyer Platformu Genel Sekreteri Mine Güneş, İstanbul Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başdanışmanı Yılmaz Dağcı ve Kruvaziyer Turizmin önemli seyahat acentelerinden MSC'nin Türkiye Resmi İlişkiler Koordinatörü Savaş Ercan, kruvaziyer turizmin uygulanması hakkında slaytlar eşliğinde katılımcıları bilgilendirerek Fethiye için görüşlerini dile getirdiler. Fethiye'nin özellikleri ile önemli bir liman olabileceğini dile getiren konuşmacılar, bu konuda sabırlı çalışmalarla sonuca varılabileceğini vurguladılar.
Aktüel Deniz