FETÖ'nün el konulan gayrimenkulleri meclis gündemine taşındı!
FETÖ/PDY'nin el konulan gayrimenkulleri meclis gündemine taşındı. Konu ile ilgili olarak soru önergesi hazırlayan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..
FETÖ/PDY'nin el konulan gayrimenkulleri meclis gündemine taşındı. Konu ile ilgili olarak soru önergesi hazırlayan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Böke önergesinde "Yıllardan beri el üstünde tutulup, üzerine toz kondurulmayan, devletin kılcal damarlarına kadar sızmalarına göz yumulan Fethullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında el konularak Hazine'ye devredilen mal varlıklarının yaklaşık değeri, 15 milyar TL olarak açıklanmıştır.
Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), paralel yapılanma içinde faaliyet gösteren 26 bin 994 kişinin kurup yönettiği toplam 9 bin 106 şirkete sahip olduğu, bunlardan 6 bin 175'inin, aktif elemanları tarafından kurulup yönetilen faal şirketler olduğu belirtildi. Dershane, okul ve yurt olmak üzere toplam 1,350 kuruluşun FETÖ'ye ait olduğu, bu kuruluşların 389 şirkete kayıtlı olduğu kaydedilen iddinamede, örgütün 96 vakıfla faaliyet yürüttüğü Türkiye'de toplam 902 tane dernek sahibi olduğu, yapılanmanın elinde 17 üniversitenin faaliyet gösterdiği vurgulandı." dedi.
Kanun Hükmünde Kararnamelerle el konulan taşınmazlardan Maliye hazinesine şu ana kadar 62 bin 317 adet taşınmaz, Vakıflar Genel Müdürlüğüne 2 bin 167 adet taşınmaz devrolduğu; ayrıca idari ve adli mercilerde de 155 bin adet taşınmazın bloke edildiği, FETÖ paralel yapılanma örgütüne ait yurt, okul, vakıf, gayrimenkul vs.'nin toplam değerinin 15 milyar lira civarında olduğu bilgisinin de, bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından kamuoyuyla paylaşıldığını belirten Böke 4 soru sordu.
Böke'nin soruları
1. FETÖ/PYD terör örgütü, 15 milyar TL'ye ulaşan gayrimenkul ve taşınmazlardan oluşan varlığı, devletin idari ve istihbari kurumlarının denetim sorumluluğuna rağmen, göz göre göre nasıl birikmiştir?
2. Maliye hazinesine kaydolarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devrolarak ve/veya MASAK tarafından bloke edilerek devletin uhdesine geçen bu taşınmazların listesi nedir?
3. 15 Temmuz darbesine kalkışan FETÖ/PYD terör örgütü ile bu örgüte dönük operasyonlarda ilişkili olduğu tespit edilen kişi, kurum, şirket, vakıf, dernek veya sair sivil toplum kuruluşkarına, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Belediyeler veya şirketleri tarafından tahsis edilen, satışı yapılan, trampa edilen arsa, konut ve gayrimenkuller gibi taşınmazlar var mıdır? Varsa hangileridir ve hangi yöntemle şartlarla verilmiştir?
4. Söz konusu terör örgütüne bu devir, tahsis veya satışı yapan Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Belediyeler veya Belediye Şirketleri hakkında herhangi bir soruşturma, inceleme, vb işlem başlatılmış mıdır? Sorumluluları hakkında nasıl bir yasal işlem yapılacaktır?