19 / 05 / 2024

Feyzi Özcan: Konut kredilerinde 2005'teki zirve yakalandı!

Feyzi Özcan: Konut kredilerinde 2005'teki zirve yakalandı!

Vakıf Bank Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan, konut kredisi pazarında 2010'da faizlerin aşağı yönlü hareketiyle 2005'teki zirve noktanın yakalandığını kaydetti



Konut kredisi pazarının 2009 yılının ilk 9 ayında yüzde 5.12 büyüdüğünü hatırlatan Özcan, faiz oranlarının düşmesinin etkisiyle 2010 yılının ilk 9 ayında ise büyümenin yüzde 23.12 olarak kaydedildiğini belirtti. Bankacılık sektöründe gösterge faizlerin tarihi düşük seviyelerine gerilemesinin sektörün menkul değerler portföyüne plase ettiği kaynakları azalttığına değinen Özcan, bu durumun bankaların kredi verme konusunda daha istekli olmasına ve bankalar arası yaşanan rekabet ile birlikte kredi faiz oranlarında gerileme yaşanmasına yol açtığını ifade etti. Özcan, önümüzdeki dönemde bankacılık sektöründe kısa vadeli konut kredisi faizlerinde daha aşağı gidebilecek fazla bir marjın kalmadığına dikkat çekerek, 'Buna karşın sektörün 'Takibe girmiş alacak' oranlarında başlayan gerileme süreci ve risk priminin azalmasıyla birlikte, bankalar konut kredilerinde uzun vadeli faizleri daha cazip kılmak amacıyla konut kredilerinde vadeyi daha da uzatmayı tercih edebilirler' değerlendirmesinde bulundu.

'Yılda 30 bin kişiyi ev sahibi yapıyoruz'
VakıfBank olarak yılda ortalama 30 bin kişiyi ev sahibi yaptklarını kaydeden Özcan, 2010'un ilk 3 çeyreği itibarıyla yaklaşık 30 bin müşteriye 2 milyar TL'nin üzerinde kredi kullandırarak ev sahibi yaptıklarını söyledi. Özcan tüketicilerin konut kredilerinde ortalama 84 ay vadeyi tercih ettikleri bilgisini vererek, 'Kullanıcılar ödeme planlarını belirlerken kendi bütçelerine en uygun vadeyi tespit etmelidirler. Alınan konutun niteliği imar planına uygunluğu konut kredisinin daha kolay kullanmasını sağlamaktadır' dedi.

17 farklı ürün çeşidi sunuyor
Her gelir grubundan ailenin bütçelerini dikkate alarak en uygun ödeme seçeneklerini içeren 17 farklı konut kredisi ürününü müşterilerilerine sunduklarını anlatan Özcan, Ayrıca VakıfBank'tan konut kredisi kullanan müşterilerin doğaya katkıda bulunarak TEMA ile anlaşma gereği ağaç dikmiş olduklarını ve sertifikalarının adreslerine gönderildiğini belirtti.
Sabah Emlak


Geri Dön