28 / 04 / 2024

Feyzullah Yetgin'den yeni kitap!

Feyzullah Yetgin'den yeni kitap!

Dr. Feyzullah Yetgin ile Dr. Erhan Eroğlu gayrimenkul piyasalarına ilgi duyan yatırımcılara ışık tutacak bir kitap yazdı



Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (GYO) Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin ile Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Erhan Eroğlu kitapta gayrimenkul değerlemesi konusunu 4 bölümde inceliyor. Kitabın önsözünde "Gayrimenkul sektörü, gerek dünyada gerekse ülkemizde önemi büyük olan ve başta gelen sektör olarak varlığını sürdürecektir. Bu nedenle, tekrar büyüme dönemine geçilmesi kaçınılmazdır. İnsanların barınma ve yatırım amaçlı konut talepleri devam edeceği gibi ticari gayrimenkullerde de talep, lokasyon ve diğer talep koşulları çerçevesinde büyümeye devam edecektir. Gayrimenkul sektörünün önemi ve yaşanan kriz ile bir daha görülmüştür. Bu kadar önemli ve etkin bir sektörün belki de en önemli unsuru, gayrimenkul değerlemesidir. Çünkü, gayrimenkule dayalı tüm enstürümanlar ve yatırım araçlarının hareket noktası gayrimenkulün değeridir. Gayrimenkul değerlemesi alanında çalışan veya bu konuya ilgi duyanlara kitabın ışık tutmasını diliyoruz..." deniyor.

Birinci bölümde Taşınmaz Kavramı'ndan bahsediliyor.. Arazi,taşınmazların niteliği, sınıflandırılması, yasal durumu, manzara durumu, lokasyon birinci bölümün alt başlıklarından.

'Proje Kavramı' başlıklı ikinci bölümde proje kavramı ve sınıflandırılması yapılarak toplu konut üretimine yönelik olarak site projelerinin niteliği inceleniyor. site yapılması uygun görülen arsalar üzerinde inşa edilecek binalarla ilgili özellik vurgulanıyor. Aynı bölümde ayrıca özellikle büyükşehirlerde sayıları giderek artan AVM'lerden bahsediliyor. AVM'lerin inşaat ve kullanım alanları, bunlara ait özellikler, imar durumu özellikleri, yasal durumu ve ekonomik özellikleri mercek altına alınmış.

Üçüncü bölüm olan 'Değer Kavramı'nda değerlemenin tanımı, türleri ve yöntemleri anlatılıyor. Örnek uygulamalar yapılarak değerleme kavramlarının projeler üzerindeki hesaplamaları gösteriliyor. Bölümün alt başlıkları arasında maliyet yaklaşımı, bina maliyet tahminleri, düzeltme yöntemi, parasal düzeltmeler, yüzdesel düzeltmeler,kira sözleşmeleri,işletme gideri,iç verim oranı, brüt gelir çarpanı... yer alıyor.

Kitabın dördüncü ve son bölümü 'Proje Değerlemesi için örnek uygulamalar' başlığına ayrılmış. Bu bölümde ise arsa üzerine yapılacak sadece konut projeleri, AVM projeleri, içerisinde sosyal tesisin yanı sıra AVM barındıran konut projeleri, AVM ve benzin istasyonunun aynı arazi üzerine yapılması projesi, aynı arazi üzerine iki adet otel yapılması projesi, hastane projesi örneklemelerinin, simüle edilmiş değerlemeleri, hesapları ve sonuçları belirtilmiş.

Kitap, gayrimenkul piyasalarına ilgi duyan kurumsal ve bireysel yatırımcılara, gayrimenkul değerleme uzmanlarına/şirketlerine, konu ile ilgili inceleme yapan araştırmacılara ve konuyla ilgilenenlere faydalı olabilecek bir eser.

Dr. Feyzullah Yetgin kimdir?

1970 doğumlu olan Dr. Feyzullah Yetgin, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Aynı üniversitede Çalışma Ekonomisi Bölümü'nde 'Türkiye'de Leasing ve İstihdam' konulu tezi ile yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 'Gayrimenkul Yatırım Ortaklarının Performans Değerlemesi ve Türkiye Uygulaması' konusunda Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Bankacılık Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamlayan Yetgin çalışma hayatına 1989 yılında başladı. 2003 yılında Emlak Konut GYO A.Ş'de göreve başlayan Yetgin, halen genel müdür olarak bu görevini sürdürüyor. Yetgin, misafir öğretim görevlisi olarak, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu ile Kadir Has Üniversitesi'nde ders vermektedir. Akademik dergilerde yayımlanmış makaleleri ile Mortgage Sistemi: Türkiye (Teori Uygulama) adlı bir kitabı bulunmaktadır.

Dr. Erhan Eroğlu kimdir?

1975 İstanbul doğumlu Eroğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'nden 1999 yılında mezun oldu. Daha sonra Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini 2002 yılında tamamladı. Aynı bölümde doktora eğitimini, 2007 yılında 'Alternatif  Mortgage Teknikleri ve Türkiye Uygulaması' tezi ile tamamladı. Doktora eğitimine devam ederken, AlbarakaTürk Katılım Bankası'nda uzman yardımcısı olarak çalıştı. Sonrasında Kadir Has Üniversitesi'nde Prof. Dr. İlhan Uludağ'ın asistanı olarak çalışmaya başladı ve doktora eğitimi bitene kadar bu görevini sürdürdü. Halen, Kadir Has Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmasına devam etmektedir. Aynı zamanda Halkbankası'na mortgage uzmanlığı sertifika eğitimi vermektedir. Ayrıca, SPK Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavına yönelik 4 farklı kitabı bulunmakta ve değerleme konusunda Garanti Bankası'na eğitim vermektedir.


Geri Dön