Genel

Fi Yapı İnönü Stadı'nı yıkacak, yerine yenisi yapacak!

Yavuz Semerci, Habertürk Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında ' Türk Telekom  Arena ' başlıklı yazıyı kaleme aldı...  

Sizce bu stat hem Beşiktaş'a hem de Galatasaray'a ev sahipliği yapamaz mı Biliyorum, bu öneriyi ne Beşiktaşlılar ne de Galatasaraylılar sevecek... Hatta bana kızacaklar.

Fi Yapı İnönü Stadı yıkılacak, yerine yenisi yapılacak... Herhalde 100 milyon doların üzerinde bir harcama yapılarak inşa edilen Seyrantepe'deki stattan geri kalmayacaktır...

Birbirlerine 15 kilometre uzaklıkta iki stat lüks değil mi Kimin cebinden harcanırsa harcansın, büyük bir kaynak israfı değil mi

Üstelik, statların arazileri devlete ait. Türkiye'de kaç kulübün kendi parasıyla alınmış stadı vardır Yani ana kaynak devlettir. Arazi devletindir. Stadyum devlet kaynağıyla inşa edilmiştir. Bazı kulüpler ceplerinden mevcut yapıyı modernleştirmiştir o kadar!

Bu öneriyi bir süredir her platformda dile getiriyorum. Geçen gün Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bir açıklaması vardı. Günay, Dolmabahçe'nin göbeğine kondurulmuş bu statta seyirciler hep birlikte zıpladığında, Dolmabahçe Sarayı'nın denize doğru yaklaştığını ileri sürdü. Teknik bakımdan doğru mu değil mi bilmiyorum. En azından kayma varsa önlem alınabilecek bir dünyada yaşıyoruz. Ancak 'Buraya stat yapılır mı...' tespiti yerindedir.

Önyargılarınızı bırakıp akılcı düşünmenizi öneririm. Statlar bir ibadethane değildir. Taraftar olduğunuz takımın maçı olduğunda gider yerinizi alırsınız. Bir sonraki maça kadar oraya ayak basmazsınız. Aklınıza bile gelmez. 55 bin kişilik Türk Telekom Arena, iki takıma hizmet ettiğinde her iki takımın taraftarı da mutlu olacaktır. Her kulüp kendi maçının biletini, locasını satar. Yani hiçbiri gelirden olmaz. Herkes kendi seyircisinden kendi payına düşen geliri alır... Stadı işleten firma da seyircinin tümüne hizmet verir. Beşiktaş ve Galatasaray birbirleriyle karşılaştıklarında ise iç saha dış saha durumuna göre seyirci dağılımı gerçekleştirilir. Dünyada da bu tip örnekler vardır...

Üstelik Fiyapı İnönü veya Türk Telekom Arena'nın taraftara verdiği duygu nedir ki Maçı seyretmek için modern bir yapı olmaları dışında... Geçen gün Arena'da biletli sadece 5 bin taraftar vardı. Yani kimsenin gereksiz bir takım milliyetçiliği yapmasına gerek yok!

İtirazların bir kısmı da şöyle: Türk
Telekom Arena'nın üst kullanım hakkı Galatasaray'da, başka bir takım burayı nasıl sahiplenir Devlet kulüplere üst kullanım hakkını niye tanıdı Maçlarını o statta oynaşınlar, taraftarlarından para alsınlar diye... Bunun dışında üst kullanım hakkının ne önemi var Lüks konut mu inşa edecekler stadın yanına Yani Türk Telekom Arena'da hem Beşiktaş'ın hem de Galatasaray'ın üst kullanım hakkı birlikte kullanılabilir. Üstelik koca tesisin giderlerini de birlikte bölüşürler. Hükümetin yerinde olsam iki takıma da yaparım bir iyilik!

Habertürk/Yavuz Semerci