Sektörel

Fi Yapı'dan ev alanlara KDV'li yeni fatura şoku!

Fi Yapı, yaşanan kayyum sürecinden sonra şirketi yeniden devralınca mağdurlara da yeni fatura çıkardı. Fi Yapı'nın ayrıca KDV farkı da istediği de öne sürüldü...Fi Yapı'nın 2022'de hala yüzde 65'i tamamlanan proje için yeni fatura keserek, KDV farkı talep ettiği öne sürüldü

Fi Yapı, yaşanan kayyum sürecinden sonra şirketi yeniden devralınca mağdurlara da yeni fatura çıkardı. Fi Yapı'nın 2022'de hala yüzde 65'i tamamlanan proje için yeni fatura keserek, KDV farkı talep ettiği öne sürüldü.

Fi Yapı'dan ev alanlara 2. şok yaşatan süreç, şirketten gelen bir bildiriyle başladı. Akşam'da yer alan habere göre, ,Fi Yapı yayınladığı bir mektupla; 14 Eylül 2022 tarihi itibarıyla kayyumlarla hiçbir ilişiklerinin kalmadığını ve şirket yönetiminin tamamen Fikret İnan'a iade edildiğini açıklamıştı. Söz konusu bu açıklama yıllardır haber bekleyen binlerce mağdur için yeni bir umut ışığı olmuştu.

SEVİNÇLER KISA MI SÜRDÜ?

Ancak Fi Yapı'dan ev alanların sevinçleri de kısa sürdü. Söz konusu sözleşmelerinde eksiksiz olarak verilmesi taahhüt edilen evlerinin 'natamam' olarak teslim edileceğini öğrenen vatandaşlara alamadıkları evleri için yüzde 18 KDV'li fatura kesildi. Faturada teslim alamadıkları evleri için natamam teslimden kaynaklanan yüzde 18 KDV hesaplanarak altına da şu not eklendi. "Bağımsız Bölüm Dekorasyonsuz ve Natamam Gayrimenkul Satışı."

Fi Yapı'dan ev alanlar 2013 yılında ödedikleri yüzde 1'lik KDV'nin üzerine fark talep edilmesinin şokunu yaşadı. Evlerin 'natamam' teslim tarihi için ise ileri bir tarih verildi.

'MÜCBİR SEBEP HAKKIMIZ VAR'

Konu ile ilgili olarak Akşam Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Fi Yapı yetkililerinin o gün KDV oranı farklı, bugün ise farklı olduğunu söyleyerek, müşterilerinin faturalarını tek tek kestikleri ve aradaki oluşan KDV farkını sözleşmeye göre müşterinin ödemek zorunda kaldığını belirtti.

TOPLAM 3200 KİŞİ KİŞİ

2007 yılında kurulan Fi Yapı, "önce sat sonra yap" metoduyla binlerce daireyi henüz maket aşamasındayken satmıştı. Yoğun reklam kampanyaları ve sponsorluk destekleri ile kısa sürede ismini  tüm Türkiye'ye duyuran şirket İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında bir çok proje başlattı. Bunlardan ilk projelerini tamamlayarak teslim etmişti.

Şirketin Esenyurt'daki en büyük projesi olan 3 bin 200 daireli Fi-Side projesi için belediyeyle bir takım sorunlar yaşanmı ve inşaat da durdurulmuştu.

Projenin inşaatın durdurulmasıyla yaşanan gecikmeler ve davalarla mali yapısı bozulan Fi Yapı iflas erteleme talep etmiş ve mahkeme 17 Eylül 2012 tarihinde verdiği tedbir kararı ile birlikte şirket faaliyetlerinin denetimi için üç kişilik kayyum heyeti atamıştı. Firma, 2013'te borcunun tamamını ödeyenlere tapularının verileceğini açıklayarak, müşterilerinden dairelerine ait abone, iskan ve KDV bedellerini makbuz karşılığında tahsil etti. Böylece evini alamayanların bir kısmı sadece tapusunu alabilmiş oldu.

İTİRAZ EDECEĞİZ

Fi Yapı mağdurları konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "İmzaladığımız sözleşmelerde KDV ile ilgili 4.maddede 'KDV oranlarında olacak değişiklikler alıcıya yansıtılacaktır' ifadesinin yer aldığını fakat kendilerinin KDV konusundaki yasal sorumluluklarını 2013 yılında, dönemin KDV oranıyla zaten yerine getirdiklerini ve 2013 yılında tahakkuk eden KDV oranıyla makbuz karşılığı firmaya ödememizi yaptıklarını belirterek, ellerinde ıslak imzalı ve kaşeli firmaya ait tahsilat makbuzları olduğunu söyledi.

KDV ödemelerini yaptıkları tarihte (2013) fatura kesilseydi mevcut KDV oran farkı oluşmayacağını belirten mağdurlar fatura kesilmesindeki gecikmenin firmaya ait olduğunu ve şimdi kendilerinden 2022 yılında kesilen natamam fatura için KDV farkı istendiğini belirterek, icra takibine itiraz edeceklerini kaydetti.

Fikret İnan Fi Yapı’yı geri aldı! İşte detaylar!

Fikret İnan'dan son dakika Fi Side açıklaması! Fi Side Bahçeşehir'den ev alanlar dikkat!

Fikret İnan'a şirketi iade edildi!