Ekonomi

Fiat, Cezayir’de otomobil üretecek!

Cezayir’de yaklaşık 5 senedir ciddi bir araç ithalat krizi yaşanıyor; ülkeye 2017 yılından bu yana sıfır, 2005’ten beri de ikinci el araç girişi yasak. Sanayi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, projenin imza töreni, İtalya'nın Cezayir Büyükelçisi Giovanni Priese'nin katılımıyla Başkent Sanayi Bakanlığı binasında gerçekleştirildi

Cezayir Sanayi Bakanlığı, İtalyan Fiat firmasının Cezayir'de otomobil fabrikası kuracağını duyurdu.

Sanayi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, projenin imza töreni, İtalya'nın Cezayir Büyükelçisi Giovanni Priese'nin katılımıyla Başkent Sanayi Bakanlığı binasında gerçekleştirildi.

Açıklamada, ülkenin kuzeybatısındaki Oran (Varan) kentinde uygulanacak projenin maliyetleri hakkında bilgi verilmezken, önlemin bir genişleme kapsamında alındığı vurgulandı. 

Fiat'ın Oran fabrikasında üreteceği aracın 2023 yılında piyasaya çıkacağı söyleniyor.

Cezayir, yaklaşık beş yıldır ciddi bir otomobil ithalat krizi yaşıyor. 2017'den beri yeni arabalar ve 2005'ten beri kullanılmış arabalar yasaklandı.

Bu nedenle, ülkenin Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre, yeni ve kullanılmış otomobillerde önemli bir kıtlık var ve bu da yerel pazarda beklenmedik şekilde yüksek fiyatlara neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, birkaç gün önce 2023 genel bütçe kanunu kapsamında, 2005 senesinden bu yana ilk kez, 3 seneden eski olmayan ikinci el ile sıfır otomobil ithali önündeki yasağın kaldırılması talimatı vermişti.

En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD ve İtalya

Otomotiv sektörü için önemli bir pazar olan Almanya, alt sektörde en çok ihracat yapan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

Alt sektörün Almanya'ya dokuz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,47 arttı. Bu yan sanayinin Almanya'ya ihracat değeri Ocak 2021'de 2.0729 milyar dolardan bu yılın aynı döneminde 2.24868 milyar dolara yükseldi. Bu, alt sektörün dokuz aylık ihracatının yaklaşık dörtte birinin ülkeye gittiği anlamına geliyor.

İkinci en büyük ihracatçı olan ABD ise yüzde 27,86 artış kaydetti. 2021'in dokuz ayında ABD'ye 531 milyon dolar değerinde yan sanayi ihraç edildi ve bu yılın aynı döneminde 679 milyon dolar değerinde ürün satıldı.

Üçüncü sırada yer alan İtalya'ya yapılan yarı endüstriyel ihracat ise yüzde 1 azalarak 598 milyon dolardan 591 milyon dolara ve 591 milyon dolara geriledi.

Bu dönemde Fransa'ya ihracat yüzde 14 artarak 539 milyon 259 bin dolar olurken, İngiltere'ye ihracat yüzde 3,6 artarak 471 milyon 169 bin dolar oldu.

IMF Başkanı'ndan şok edici açıklama!
Fransa'da benzin kuyrukları artık çok normal!
Milyonlarca çalışanın geliri artacak! 1.270 TL'lik katkı, çalışması başlatıldı!