Sektörel

Fibrobeton, sekiz patentle 22 ülkeye beton ihraç ediyor!

İngiltere’den aldığı know how’la fiber takviyeli beton (GRC) üretimine başlayan Fibrobeton, yenilikçi yaklaşımı ve Ar-Ge’ye yaptığı yatırım sayesinde aldığı sekiz patentle 22 ülkeye beton ihraç ediyor

Ayrıca şirketin patentleri kullanılarak 28 ülkede üretim yapılıyor. Bin kişinin çalıştığı şirketin geçen yıl Düzce’de açtığı fabrika ise dünyada tek çatı altındaki en büyük entegre GRC tesisi olma özelliğine sahip.


Jenerik marka olmak kolay değil. Hele ki inşaat sektöründe. Ancak 25’inci yılım kutlayan Fibrobeton, bunu başarmış bir şirket. 1987 yılında İngiltere’den know how alarak, GRC (fiber takviyeli beton) üretimine başlayan şirket, bugün 22 ülkeye beton ihraç eder hale geldi. Bu başarı ile de yetinmeyen şirket, ayrıca kendi teknolojisini yaratarak 10’a yakın patent aldı. Şu anda 28 ülkede şirketin bu patentleri kullanılarak üretim yapılıyor.


Bir şirketle yola çıkan Fibrobeton, bu gelişmeler ışığında 25 yıl içinde bir şirketler grubuna dönüşmüş. Grup bünyesinde 5 şirket bulunuyor. Bin kişinin çalıştığı gnıbun geçen yılki cirosu ise 35 milyon dolar. Geçen yıl dünyanın en büyük ve teknolojik entegre GRC tesisini Düzce’de açan şirket yıllık 600 bin metrekare kapasitesiyle dünyadaki üreticiler arasında ilk sıraya girmiş bulunuyor.


YURT DIŞINDA ÜRETİM

Önümüzdeki yıllarda hedeflerinin yurt dışında üretim yapmak olduğunu söyleyen Fibrobeton Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, kendi fibrobeton teknolojisiyle üretim yapabilecek fabrikaları işletme yöntemiyle farklı ülkelerde yatırıma sıcak baktıklarını ve bu yönde görüşmelerini de sürdürdüklerini dile getiriyor. Hedefteki ilk ülke ise Rusya.


Yetişener, bu alanda insan gücünün öneminin farkında olduklarını ve daha çok yetişmiş insana ihtiyaç olduğu bilinciyle Fibrobeton Düzce Anadolu Meslek Yüsekokulu’nu açmak üzere olduklannı da sözlerine ekliyor. Bugün 10 tane patente sahip olduklarına ve Ar-Ge yatırımlarının kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Yetişener, kurucusu oldukları Düzce Teknopark’ı ile ortak projeler üzerinde çalıştıklarını da anlatıyor.


ŞİRKETİN KURULUŞU

Aslında, Fibrobeton Şirketleri Kurucu Başkanı Ayhan Babacan’ın inşaat sektöründe faaliyet gösterirken bina yapımında farklı malzemeye ihtiyaç duymasıyla şirketin kuruluş hikayesi başlıyor. Yurt dışında GRC teknolojisini keşfeden Babacan, bunu üretebilecek şirketlere gidip “Bunu bizim için üretin” teklifinde bulunuyor. Ancak kimse yanaşmayınca, bu işi kızı ve damadı Dündar Yetişener’i de yanma alarak yapmaya karar veriyor.


İngiltere’den bu konuda know how alınarak işe koyuluyorlar. Önce günde 2-3 tane dökerek işe başlıyorlar. Sonrasında ihtiyaçları ve gelen talepler doğrultusunda üretimi artırıyorlar.


PATENT KORUMASI

Mimarların ve inşaat şirketlerinin ihtiyaçlarının farklılaştığını görünce kendi teknolojilerini üretmeye karar veriyor şirket yönetimi. Ve Ar-Ge çalışmalarına bu karar sonrasında hız veriliyor. İlk patentleri olan Fibrobeton Isı Yalıtımlı Panel patentini ise 1998 yılında alıyorlar. Bu patent sayesinde ise Metrocity inşaatının dış cephesine malzeme tedarik ediyorlar.


O yıllarda Türkiye’de patent korumasının yeterince yapılmadığını düşünen Dündar Yetişener, patent almadan önce Amerika’da bir şirket kuruyor ve o şirket adına patenti tescil ettiriyor. O şirket de Fibrobeton’a patentini kullandmyor gözüküyor.Sonra patent korumasının Türkiye’de de söz konusu olduğunu gördükten sonra Fibrobeton’a patentlerin devrolduğunu anlatıyor Yetişener.


4 KITADA VARLAR

Fibrobeton’u bina terzisi olarak tanımlayan ve “Biz binalara elbise dikiyoruz” diyen Yetişener, Metrocity’nin ardından pek çok binaya kendi deyimiyle elbise dikmiş. Doğan Holding, İstinye Park, Sinpaş İstanbul Sarayları, Sabiha Gökçen Havalimanı, Anthill, Mardan Palace gibi Türkiye’deki pek çok proje için beton üreten şirket, yurtdışında ise Türkmenistan’daki Awaza Kanalı Köprüsü’nden Gürcistan Parlamento binasına kadar yaklaşık 3 bin 500 den fazla yapıya imza atmış.


İnguşetya’nın başkenti Magas’tan Ekvator Ginesi’nin Bata kentine, Moğolistan’ın Başkenti Ulanbator’dan, Florida’daki Bradenton kendine kadar dünyanın dört bir yanında cephelerde çözüm ortağı olmaya devam ettiklerini ifade eden Yetişener, ürünlerin projelere özel hazırlanıp adeta bir lego gibi inşaatlara gönderildiğini söylüyor.


USTA YETİŞTİRECEK

2013’te ihracatı artırma hedeflerinden bahseden Yetişener, yüzde 10 büyüme hedefini önlerine koyduklarını da dile getiriyor. Pek çok ülkede Fibrobeton know how’ıyla üretim yapıldığına değinen Yetişener konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Bizim işimiz emek yoğun bir iş. İnsana yatınm çok önemli. Bunun için Fibrobeton Düzce Anadolu Meslek Yüksekokulunu hayata geçirip ustalar yetiştirmek istiyoruz. Sonrasında ise farklı ülkelerdeki fabrikaların işletmesini alarak oralarda üretime soyunma niyetimiz var. Doğru üretim yapılabilmesi için insan gücünü yetiştirmek şu anda önceliğimiz.”


Masal Ev'i onlar kapladı

Fibrobeton, 25 yıl önce Türkiye’de hiç olmayan bir malzeme olan GRC’yi ülkeye getiren ve ürünlerine kendi şirket adını vererek, bugün adıyla anılan bir sanayi kolununun oluşmasına yol açan bir şirket. Peki fibrobeton nedir? Fibrobeton, 10-15 mm kalınlıkta üretilen, alkaliye dayanıklı cam elyafı ile takviye edilmiş bir beton türü. Çelik karkaslı ya da cam cephelerde kaplama olarak bu malzeme kullanılıyor. Fibrobeton Şirketleri’nin Fibro-Reflexbeton (Işıldayan beton), Fibro multiform, Fibrotransbeton (ışık geçiren beton) başta olmak üzere inşaat sektöründe geliştirdiği sekiz adet patenti bulunuyor. Düzce’deki üretim tesisinin yanında şirketin Amerika'da da küçük bir üretim tesisi var. Şirketin bugüne kadar cephelerde çözüm ortağı olduğu en ilginç proje ise Zaha Hadid Architects olmuş. Rus bir iş adamının kışlık konutu olacak bu yapı 21’inci yüzyılın masal evi olarak tanımlanıyor.

Ekonomist