17 / 05 / 2024

Fidan Turizm, Bosna'daki Blagay Tekkesi'ni onaracak!

Fidan Turizm, Bosna'daki Blagay Tekkesi'ni onaracak!

Bosna-Hersekin Mostar kenti yakınlarında Osmanlının fethinden 100 yıl önce kurulduğu düşünülen Blagay Alperenler Tekkesi, 33 yıllığına, Türklere ait Fidan Turizme devredildi. Tekkenin imarethanesi ile misafirhanesi yeniden inşa edilecek



Restorasyon çalışmasının başlatıldığı tekkenin 100 yıl önce yıkılan imarethanesi ile misafirhanesi, eski mimarisine uygun olarak yeniden inşa edilecek. Mostara 15 kilometre uzaklıkta Buna Nehrinin kaynağının çıktığı yere Anadoludan gelen Alperenler tarafından yaklaşık 600 yıl önce inşa edilen tekke, Bosna-Hersekte görülmesi gereken en önemli yerlerden biri olarak gösteriliyor.

Balkanların İslamlaşmasında önemli katkısı bulunan Sarı Saltuka ait mezarın da bulunduğu rivayet edilen tekkeyi, her yıl Bosna-Hersekin değişik bölgelerinden ve başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerden 200 bin kişi ziyaret ediyor. Buna Nehrinin hızlı ve tertemiz suyunun kaynağının bulunduğu yerde, yüksekçe kayanın dibinde beyaz ve ahşap mütevazi mimariye sahip tekke, görenleri büyüleyen konumuyla dikkati çekiyor. Nar ağaçlarıyla çevrili, sessiz ve sakin bir bölgede kurulan tekkede, gerek ahşap yapının eskimesi, gerek çevre düzenlemesinin iyi olmaması nedeniyle, bir süredir ziyaretçilere istenilen hizmet sunulamıyordu.

Bunun üzerine Bosna-Herseke yılda 10 binin üzerinde turist getiren Fidan Turizm, "tekkenin restorasyonunun ve çevre düzenlemesinin yapılması, bölgeye gelen turistlere dervişlik geleneğinin en iyi şekilde anlatılması" konusunda proje hazırladı.

Mostar Müftülüğü ve Mostar İslam Birliği Meclisi, Fidan Turizmin hazırladığı projeyi kabul ederek, tekkenin işletme hakkını da 33 yıllığına bu firmaya devretti. Firma tarafından arşiv resimlerine ulaşılan tekkenin, yaklaşık 100 yıl önce imarethanesi ile misafirhanesinin yıkıldığı tespit edildi. Bunun üzerine firma tarafından, tekkenin çevresinde yapılan kazı çalışmasında imarethane ve misafirhanenin temellerine ulaşıldı.

Fidan Turizm Genel Müdürü Ali Dokumacı, tekkenin şu an mevcut kısmında restorasyon yapacaklarını, imarethane ile misafirhanenin de aslına uygun olarak inşa edileceğini kaydetti. Tekkenin Türkiye ve Türk halkı için büyük önem taşıdığını ifade eden Dokumacı, Osmanlıdan önce bu bölgeye gelerek yerleşen dervişlerin, İslamiyetin güzelliğini yerel halka anlatarak, Bosna-Hersekte Müslümanlığın halk arasında kabul görmesine sebep olduklarını kaydetti. Dokumacı, tekkenin, mevcut halinin hiç de iç açıcı olmadığını ve her an yıkılma tehlikesi yaşadığını belirterek, ayrıca gelen ziyaretçilere istenilen hizmetin verilemediğini ve dervişlik geleneğinin ne olduğunun anlatılamadığını söyledi.

Hazırladıkları projenin kabul görmesi üzerine tekkeyi aslına uygun olarak restorasyon çalışması başlattıklarını, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte tekkede bölgeyi ziyarete gelen turistlere dervişlik geleneğini en iyi şekilde anlatacaklarını ifade eden Dokumacı şöyle konuştu:

"Türk milleti olarak atalarımızın mirasına yeniden sahip çıktık, burası 33 yıl boyunca güzel ellerde hizmetine devam edecek. Restorasyon çalışmalarımız 6 ay sonra sona erecek ve bölgeye gelen insanlarımız artık tekkeyi daha farklı ve güzel görecek. Bu tekkenin en büyük özelliği, yılda 200 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor olmasıdır. Bu ziyaretçiler arasında Sırp ve Hırvat kardeşlerimiz de bulunuyor, onlara da İslamiyetin güzelliğini anlatacağız."

MOSTAR MÜFTÜSÜ SMAYKİÇ

Mostar Müftüsü Seyid Smaykiç de Blagay Tekkesinin İslami mimarinin, kültürünün ve ruhunun bir anıtı olduğunu belirterek, "Bu tekke, 600 yıldır burada yaşayan insanların karşılaştığı çeşitli sıkıntılarla baş edebilmeleri için güç kaynağı ve manevi bir sığınak olmuştu" dedi. Bu tekkenin Mostar ve Bosna-Hersek ulemasının hep manevi kaynağı olduğunu belirterek, bölge alimlerinin burada hayatın anlamına ilişkin derin sohbetler ettiğini ve bu tekkenin Boşnak halkının manevi olarak hayatta kalmasının bir sembolü olduğunu vurguladı. Smaykiç, tekkenin de Boşnaklar gibi çeşitli süreçler de zor ve sıkıntılı dönemler geçirdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Tıpkı bizim fiziki var oluşumuza saldırıldığı gibi, bu tekkeye de saldırılar oldu. Eski Yugoslavya döneminde bu tekkeyi komünistlerden geri aldığımızda, bu sürece önderlik yapmıştım. Tekke, 1975li yıllarda asli işlevine kazandırılmıştı. Tekke sadece zikir yapan dervişlerin toplandığı yer değildir. Burası Bosna ve Balkanların ruhunun yeniden yapılanması anlamına geliyor.
Bu tekke, Osmanlı döneminde İslamiyetle ilgili bilgi aldığımız, bize bu dini sunan kardeşlerimiz tarafından İslamiyeti öğrenip bu dinde özgürlüğü bulduğumuzun ve insanlık uygarlığının peşinde olduğu küresel değerleri kabul ettiğimizin bir göstergesidir.
Türkiye ve Bosna-Hersek halkı aradan geçen uzun ayrılıklardan sonra yeniden birbirine kavuşuyor, yeniden bir araya geliyor. Bu tekkenin yeniden Türkler tarafından işletilmesini de bu nedenle çok önemsiyorum. Bu proje, bizim çok eskilere dayanan dostluğumuzu yeniden güçlendirecek."

Mostar İslam Birliği Meclis Başkanı Ramiz Yelovac ise tekkede kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılacak olmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Bizim için çok önemli bir değer taşıyan bu tekkenin, yeniden eski sahiplerinde hayat bulacağına inanıyorum. Bu tekkeyi 600 yıl önce Türkler inşa etmişti, 600 yıl sonra yine Türkler restore ediyor. Bu bizim dostluğumuzun ve
birbirimize kenetlenmemizin en güzel örneğidir" dedi.

AA


Geri Dön