Fikirtepe kentsel dönüşümde tapu krizi!
Fikirtepe'de devam eden kentsel dönüşüm projesine yönelik tartışmalar devam ediyor. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş, evlerinin tapularının bir gecede hazineye devredildiğini dile getirdi.
İstanbul Fikirtepe'de devam eden kentsel dönüşüm projesi için yeni bir iddia ortaya atıldı. Cumhuriyet'ten Sena Tufan'ın haberine göre; Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği (FİKENTDER) Başkanı Yasin Bektaş, evlerinin tapularının hazineye devredildiğini dile getirdi. Durumu Murat Kurum'a ilettiklerini söyleyen Bektaş sorunların çözülmesini bekliyor.
Bakan Kurum ile yapılan toplantıda mağduriyet yaşanmayacağına dair kendilerine söz verildiğini söyleyen Bektaş, “Bakan Murat Kurum ile 23 Kasım 2020 tarihinde bir toplantı yaptık. Bu toplantıda şartlarımızı ilettik. Sözleşmelerin Emlak Konut üzerinden yapılmasını talep ettik. Toplantıda olacağını söylediler. Biz de buna sevindik. Sözleşme şartlarının geçerli olacağını, güncel maliyet artışlarından dolayı bazı güncellemeler yapılacağı söylendi."
Tapular bir gecede devredildi
Söylenenler ile yapılanların farklı olduğunu belirten “Bizlere ‘kanun bu şekilde yazıyor ama buna bakmayın, mağduriyet olmayacak’ deniliyordu. Ancak sonrasında gördük ki işler icraat noktasında farklı yere gidiyor. Evlerimizden çıktıktan ve yıkıldıktan sonra, herhangi bir evrak elimizde olmadıktan sonra biz nasıl bir hak talep edebiliriz? Aynı şekilde bizden habersiz Mayıs ayında tapular bir gecede hazineye devredildi” şeklinde konuştu.
Sözleşme şartlarının korunması yönünde talepte bulunan Bektaş şu açıklamalarda bulundu:
“Çevrede yapılan kentsel dönüşüm projelerinde yapılanların baz alınacağı söylenmişti. Söz verildiği gibi 4 emsal ve yüzde 50 paylaşım üzerinden bunların bize yazılı olarak iletilmesi ve 6306 sayılı yasanın 6A Maddesi, 7 Bendinde olduğu gibi borçlanma taahhüdünün bize verilmesini istiyoruz. İlerleyen günlerde büyük bir borç gelecek gibi görünüyor. Bakanlık bu taleplerimiz için 2-3 gün dedi, bir hafta dedi ancak 1 aydan fazla zaman geçti ve bizlere hala bir yazılı belge verilmedi. Kanun üzerinde revizyon yapıyoruz, çalışma yapıyoruz denildi. Ancak bu gelişmelerden Fikentder bir sivil toplum kuruluşu olmasına karşın bu tarz bilgilendirilmelere dahil edilmiyor."
Sorular ve istekler
Bektaş, Bakanlık tarafından inşaatların sahibi olduğu ve Mayıs ayında evlere tahliye gönderildiğini ve tahliye metinlerinde 6306 sayılı yasanın 6A maddesi burada uygulanacaktır ibaresi neden başka bir şey belirtilmediğini dile getirdi. Eşit, şeffaf ve tarafsız bir uygulama istediklerini söyleyen Bektaş, şu soruların cevabını istedi ve taleplerini şu şekilde sıraladı:
1. 6306 sayılı yasa 6/A maddesi Fikirtepe'de uygulanacak mı?
2. Vatandaş 1 m2 arsasına karşılık net ne alacak? Ne kadar borçlanacak?
3. Kira usul ve miktarı güncel ekonomik şartlar göz önüne alınarak düzenlenecek mi?
4. Konut ve ticari paylaşımların yapılmasına ilişkin mevcut binalar boşaltılmadan şerefiyelendirme ve değerlendirmelerinin toplu olarak yapılması,
5. Fikirtepe'de daha önce yatırım yapan konut mağdurlarının haklarının korunması,
6. 2. ve 3. etaplarda inşaatın bakanlık eliyle hızlandırılması,
7. Fikirtepe’de sözleşme ile evleri yıkılan vatandaşların kiralarını ödemeyen ve iş yapmayarak mağduriyete sebep olan firmalara Bakanlık tarafından destek verilmesi’nin cevaplarının evlerimizi boşaltmadan önce, haklarımız korunarak ve resmi yazılı evraklara yazılmasını istiyoruz.