Fikirtepe yıkılıp yeniden yapılacak!
İstanbul’un gecekondu bölgelerinin en eskilerinden ve deprem riski altında olan Fikirtepe’ye piyango vurdu. 100 bin kişinin yaşadığı mahalle yıkılıp yeniden yapılacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Deprem Dönüşüm Projesi’yle ilgili “Yıkılma riski olan apartmanını yıkana daha fazla kat izni vereceğiz” dedi ve Bakırköy ile Fikirtepe’yi örnek gösterdi. Topbaş’ın önerdiği ‘Arazi vatandaştan, müteahhit masrafı belediyeden’ formülü Kadıköy’e bağlı Fikirtepe’de büyük yankı buldu. 1950 yıllarında başlayan göç dalgasıyla kurulan ve daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden göç alan Fikirtepe şimdi bu konuyu konuşuyor. Peki Fikirtepe neden bu kadar önemli Depremde neden risk taşıyor
100 bin kişi var, hastane yok
Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı, Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri’nden oluşan bölgede çarpık yapılaşma hakim. 50 yıl içinde kaçak olarak yapılan binalara 1990’lı yıllarda af çıktı. Şu anda binaların mülkiyet problemi bulunmuyor. Ancak kaçak olarak yapıldığı için neredeyse hiçbirinin mühendislik projesi de bulunmuyor. Hatta bir çoğunun temeli bile açıkta. Fikirtepe Mahellesi’nde okul bile yok. 3 mahallenin tümüne bakıldığında ne bir sağlık ocağı ne de hastane var. Yeşil alan ya da park deseniz onlar da yok. Yollar o kadar dar ki çöp kamyonu bile bazı sokaklara giremiyor.
Yeni Ataşehir olacaklar
Peki yeni düzenleme ne olacak Özetle yeni projenin hedefi yeni bir Ataşehir yaratmak. Bu konuda İBB Bölgesel İmar Planı yaptı ve önümüzdeki ay bu plan İBB Meclisi’ne gelmesi bekleniyor. Yeni imar planlarında parseller birleştireliyor ve siteler kurularak yüksek binaların yapılmasına izin veriliyor. Binalara yükseklik izni verilirken yollar genişletiliyor, sağlık tesisi, eğitim ve park alanları yaratılıyor. 1/5000’lik Nazım İmar Planları’nın İBB Meclisi’nden geçmesinden sonra da geriye vatandaşların bir araya gelerek anlaşmalarına sıra geliyor.
‘Daha doğru binalar yapacağız’
İBB Başkanı Kadir Topbaş konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı, “Fikirtepe’de yoğun bir yapılaşma var. Buradaki düzenlemelerde biz parsel alanlarını daha büyüterek imar adaları şekline getireceğiz. 3 bin, 4 bin, 5 bin metrekareye çıktığında daha fazla imar imkanı vereceğiz. Böylece bunlar birleşerek daha güzel, büyük yapılar daha güvenli yapılara dönüşebilecek. Yolları genişleterek, altına otoparklar yaparak daha güvenli yapılara dönüşebilecek. İsteyen vatandaşlar binalarını kat karşılığı yeniden yapacak. İlçe belediyelerine başvurmaları yeterli. Kendi kaynağı varsa kendisi yapacak, veya Kiptaş’la ya da TOKİ ile anlaşacak. Parsellerin büyümesi lazım. Artık 150, 200, 300 metrekare bu olmaz. Doğru binalar, daha bahçeli, yapılar haline getirecek bir sistemi oluşturmak istiyoruz.”
CHP’li Başkandan tam destek
Fikirtepe, Kadıköy Belediyesi’ne bağlı. Kadıköy Belediye Başkanı CHP’li Selami Öztürk, Topbaş’ın bu projesine tam destek verdiğini açıkladı: “Fikirtepe’de mevcut durum, müteahhitlerin yeni bina yaparak onların da para kazanmasına imkan sağlamıyor. bu yüzden yeni imar uygulaması şart. Kent rantının kentliyle paylaşılması gerekiyor. Kadir Topbaş’ın bu yeni önerisiyle eski ve yıkılma tehlikesi olan yapı stoğunu yenilemek mümkün. Ancak Kadir Bey’in bu projeden vazgeçmemesini istiyoruz. Odalar ve bürokratlar projeye karşı çıkabilir. Ama insan hayatı burada önemli olan. Burada ne okul ne sağlık ocağı ne hastane ne de park var. Hepsini yapmak mümkün.”
Bu proje mahalleyi kurtaracak
Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan “Fikirtepe 2005 yılından bu yanan imarsız ve burada yaşayan herkes imarın çıkmasını bekliyor. Kadıköy’e, Bostancı’ya ya da Üsküdar’a çok yakın bir noktadayız. Çevre yolu, hastaneler, çoğu minibüs ve otobüs hattının geçtiği durakları ile Fikirtepe çok merkezi bir yerde. Avrupa yakasına giden insanlar araçlarını burada bırakıp metrobüsle karşıya geçiyorlar. Ancak bu Fikirtepe’nin 1000’lik planı bile yok. Kadir Topbaş’ın projesi bizi kurtaracak projedir. Arsalar ne kadar büyür ve birleşirse o denli büyük apartmanlar inşa edilecek.
Vatan