Fikirtepe’de dönüşüm süreci yine çıkmazda! 3 yılda teslim sözü verilen projeler 4. yıl biterken de tamamlanamadı
İstanbul Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm sürecinde sular durulmazken, Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Akgüzel yaptığı açıklamada üç yılda teslim edileceği sözü verilen projelerin dördüncü yıl biterken hala bitirilemediğini söyledi.
Mağduriyetler, davalar ve plan iptalleri ile sık sık gündeme gelen İstanbul Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm süreci yine çıkmaza girdi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İstanbul Fikirtepe, 2005’te “Özel Proje Alanı” şeklinde belirlendi. 2007 yılında “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan edilmiş olan bölgenin uygulama imar planları 2011’de onaylandı. Bölge, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli Alan” ilan edildi. 2014’te mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019 yılında İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla imar planları iptal edildi. Söz konusu süreç bu noktaya gelene kadar bölgedeki pekçok konut boşaltıldı, firmaların daha önce yapım çalışmalarına başladığı inşaatlar da yarım bırakıldı. Konutlarını teslim almak isteyen vatandaşlar pek çok defa eylem düzenlediler, basın açıklaması yaptılar, hafriyat alanlarına çadır kurarak içinde yaşadılar.
BAKANLIK DEVREYE GİRMİŞTİ
Gazete Kadıköy’den Erhan Demirtaş imzalı habere göre İstanbul Fikirtepe’de süreç kördüğüm olurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2020’nin sonunda gerçekleştirdiği toplantıda Fikirtepe’de yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini duyurdu. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bakanlık, Fikirtepe bölgesi için 2021’de çalışmalara başladı ve 2023 senesi içerisinde de konutların teslim edileceğini açıkladı. “Yeni Fikirtepe” şeklinde açılanan projenin tanıtımında “Yeni Fikirtepe projesi için 5 milyarlık yatırım gerçekleştirecek. Bölgenin sosyo - ekonomik yapısı, gelişme eğilimleri ve potansiyeli, kişi- mekan ilişkileri göz önünde bulundurularak, şehir dokusu ile bütünlük oluşturan plan çalışması tamamlanmış olan proje; 60 bin kişiye ve 11 bin 295 konuta can suyu olacak.” açıklamaları yer aldı.
“İNŞAATLAR BAŞLASIN, YAPTIRIM UYGULANSIN”
Fakat aradan geçen 4 seneden sonra Fikirtepe'deki sorunların ve mağduriyetlerin giderilmediği görülüyor. “Evlerimizi istiyoruz” diyen Fikirtepeliler 12 Ekim Cumartesi günü basın açıklaması gerçekleştirdi. Düzenlenen basın açıklamasında; 2. ve 3. etap hak sahiplerinin mağduriyet yaşamadan inşaat çalışmalarına bir an önce başlanılması, kira yardımı ödemelerinin güncellenmesi, işini ve kira ödemesini yapmayan müteahhit firmalara yaptırımda bulunulması çağrıları yapıldı.
“HAK SAHİPLERİNE PAY VERİLMİYOR…”
2023’te teslimlerine başlanacağı söylenen projelerin büyük bir bölümünün hala kaba inşaat halinde olduğunu dile getiren Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Akgüzel, “Hızlı başlayan konutlarımızın inşasının hızı kesildi. Üç senede teslim edileceği sözü verilen projeler, 4. Sene biterken hala bitirilemedi. Arsa paylarımızdan alınarak oluşturulmuş olan sosyal donatı alanları ya satıldı ya da üzerlerine inşaatlar yapıldı. İnşaatların sahada az sayıda çalışan ile sürdüğü görülüyor. 2024 yılı Ekim ayı itibariyle kesin kabulü yapılarak bakanlık tarafından teslim alınan 1 yapı adası ca var. Bunun dışında bakanlığın sosyal donatı alanına yaptığı bir proje de var. Bunların geçici kabulleri yapıldı ama kesin kabul tarihi belli değil. Bu yapı adasının bağımsız bölümleri sosyal donatı alanına yapıldığı için hak sahiplerine pay verilmeden bakanlık tarafından satılıyor.” diye konuştu.
“PAYLAŞIM ORANILARI RESMİLEŞMEDİ”
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince daha önce yapılan sözleşmeler feshedilmiş ve mahalle sakinlerinin tapuları ise hazineye devredilmişti. Bakanlık 2021’de yaptığı açıklamada, yurttaşların mülkiyet haklarının devlet güvencesi altında olduğunu, hak sahiplerinin herhangi bir zarara uğramayacağını ve tüm işlemlerin hak sahiplerinin devir öncesi tapuları üzerinden gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Bakanlık, hak sahipleri ile yapılacak olan paylaşım oranının da yüzde 50 şeklinde belirlendiğini açıklamıştı. Fakat Akgüzel’e göre bu konu hala resmileşmiş değil. Akgüzel, “Bakanlık yetkilileri ısrarla talep etmemize rağmen ne bir sözleşme ne de protokol bizim önümüze koymadı. Şifahen söylenen yüzde 50-50 paylaşım oranının sadece ismi kaldı.” dedi.
ENDİŞELER SÜRÜYOR
Bakanlığın sözünü verdiği yüzde 50-50 paylaşım ile endişelerinin olduğunu dile getiren Akgüzel, “Hak sahiplerine isabet edecek bağımsız bölümleri eksik şekilde teslim edeceklerini düşünüyoruz. Söz konusu bu paylaşım sonrası hak sahiplerinin açacakları davalarda talep edecekleri bağımsız bölümler 3. şahıslara satıldığı için elde talebi karşılayacak bağımsız bölüm kalmayacak. Bu nedenle de daha büyük bir hakkı kaybı yaşanacağı düşüncesindeyiz. Eylemimizden sonra ‘acele etmeyin, hak sahipleri için biten projelerden ekim ayı sonunda dağıtım yapılacak’ tarzı bir bilgi verilmesinin dışında herhangi bir adım atılmadı. Fakat biz Fikirtepeliler olarak endişelenmekte haklıyız. Verilen sözler tutulmuyor. Fakat 2026 yılında bir teslim olabileceğini düşünüyoruz.” Dedi.
Açıklamasında kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın vatandaşlara 5 bin 500 Türk Lirası kira yardımı verildiğini söyleyen Akgüzel, binlerce ailenin bu konuda da mağdur olduğunu da sözlerine ekledi.
Belediyeler iki şehirde 7 arsa satıyor!