Fikirtepe'de inşaat, yıl bitmeden başlayacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul' un tartışmalı kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe için yeni imar planını önceki gün açıkladı. Fikirtepe' de emsal değeri 4' te tutuldu...
Zaman'da yer alan habere göre; Bölgede emsal değeri 4’te tutuldu, sosyal donatı alanlarının oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı ve yeşil alanlar artırıldı. Daha önce riskli alan ilan edilen bölgeyle ilgili belirsizlik de bir nebze ortadan kalkmış oldu. Yayımlanan yeni imar planıyla arsa sahiplerinin ve inşaat firmalarının mağdur olmaması hedefleniyor. İnşaat firmaları imar planındaki bu değişikliklerin olumlu olduğunu, bölgede bir an önce çalışmalara başlanması gerektiğini ifade ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe için yeni imar planlarını önceki gün açıkladı. Bölge daha önce riskli alan olarak ilan edilmişti. Bakanlığın açıklaması ile bölge ile alakalı bilinmezliklerde bir nebze netlik sağlanmış oldu. Açıklanan yeni imar planlarına göre bölgede emsal değeri 4’te tutularak hem arsa sahibinin hem inşaat firmalarının mağdur olmamasına özen gösterildi.Ayrıca donatı alanlarının oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı ve yeşil alan oranında artış yapıldı.
Fikirtepe’de ilk inşaat ruhsatı alan firma olan Anka İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, iki ay içinde inşaat çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Bu kadar erken başlamalarını “Çünkü ruhsatımız var.” diye açıklayan Temel’e göre inşaat çalışmalarının çoğu da yıl bitmeden başlayacak. Yeterince zaman kaybedildiği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önemli bir imar planı açıkladığını kaydeden Temel, bölgede emsal değerlerinin 4,14’ten 4’e düşürülmesinin, kat yüksekliğinin de 80 metrede (25 kat) tutulmasının olumlu olduğunu söyledi.
Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu ise vatandaşı en fazla ilgilendiren emsal konusunun olumlu sonuçlandığını belirterek, “Bakanlık altyapı, yol çalışmaları konusunda soru işaretlerini kaldırmış oldu. Bunlar netleşmeden çalışmalara başlamak kaos oluşturabilirdi.” dedi. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım’a göre tekrar gözden geçirilmesi gereken iki önemli nokta var. “Bunlardan ilki her birime 2 araçlık kapalı otopark verilmesini öngören madde. Çünkü 30–40 metrekarelik daireler için sirkülasyon alanı dahil yaklaşık 70 metrekarelik bir otopark alanı oluşturulması, maliyeti ve fiyatları olumsuz etkileyebilir. İkinci olarak ise projelerdeki 80 metrelik yükseklik de 100 metre olarak revize edilmeli.” Selimoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Yalçın, yeni planda geçmişte kentsel dönüşümde yaşanan bazı aksaklıklar için önlemler alındığını belirterek, “Ancak henüz üretici firmaların kodları belli değil. Ne kadar bodrum olacak belirsiz. Bu netleşirse ve bürokrasi hafifletilebilirse sonuçlar daha etkili alınacaktır.” ifadelerini kullandı. Yalçın’ın dikkat çektiği bürokrasi sıkıntısını gidermek için İstanbul Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Hizmetleri Müdürü Bülent Babaoğlu, önümüzdeki hafta Fikirtepe’de bir ofis açılacağını açıkladı. İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya ise bu bölgede evi bulunan vatandaşların kârlı çıkacağı kanaatinde. “Bölgede bakanlık adına da kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyoruz.” diyen Çatalkaya, bölgede metrekare ve kira değerlerinin artacağını söyledi.
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, E-5’in hemen yanında olan ve iyi şekilde revize edilen Fikirtepe’de İller Bankası’nın yaptığı çalışmalar neticesinde bir ihale açılırsa değerlendireceklerini açıkladı. “Çünkü bölge, Fikirtepe’nin başlangıç noktası. Ayrıca mevcut projelerin ardından bölgenin değerleneceği aşikâr.” diyen Dumankaya, bölgenin Kartal ile entegre olması halinde ise değerin daha da artacağını söyledi. DKY İnşaat üst yöneticisi Ali Dumankaya da bölge ile zaten ilgilendiklerini belirterek, “Halihazırda duyduğumuz kadarıyla Bakanlık ve İller Bankası çalışma yapıyor. İhale noktasına giderse değerlendireceğiz. Master plan mantığı ile kurgu olacaksa tekrar oturup değerlendireceğiz.” dedi.
Time Türk