Kentsel Dönüşüm

Fikirtepe'de kentsel dönüşüm krizi!

2010’dan bu yana kentsel dönüşüm süreci devam eden Fikirtepe’de, kentsel dönüşüm adına ciddi sorunlar yaşanıyor.  İmzaların tamamlanması yıllar süren adalarda bu kez müteahhitler işi bırakıyor.

2010 yılında kentsel dönüşümün başladığı Fikirtepe'de ciddi sorunlar yaşanıyor. İmzaların tamamlanması yıllar süren adalarda bu kez müteahhitler işi bırakıyor.En son 22 nolu adada pay sahipleri bu nedenle dün şikâyet dilekçesi verdi. Sorunlu 12 adada yaklaşık 5 bin pay sahibi çözüm bekliyorlar. 

 

Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre; pay sahiplerinin temsilcilerinden Engin Akgüzel, firmanın kendilerine maddi sıkıntında olduğu ve finansman bulamadığı için projeye devam edemeyeceklerini açıkladılar. Projede ilk imzanın 2011 yılında atıldığını belirten Akgüzel, imzaların 2015 Aralık ayında tamamlandığını dile getirdi. 

 

‘2016’DAN BU YANA KİRALAR ÖDENMİYOR’
Pay sahiplerinin Haziran 2015’te evlerinden çıktıklarını aktaran Akgüzel, “1 yıllık kiramızı peşin ödediler. Ancak, Haziran 2016’dan beri kiralarımız ödenmiyor. 700 konutluk bir proje olacaktı. Yaklaşık 400 mağdur bulunuyor. Ayrıca 180 adet daire de satılmış” dedi. Pay sahiplerinin tazminat ya da kira istemediğini belirten Engin Akgüzel, firmadan sadece pay sahiplerinin üzerine aldıkları tapuları hacizden temizletip geri vermesini istediklerini söyledi. 

 

 

‘İLLER BANKASI PROJELERİ DEVRALSIN’
Ancak Fikirtepe’de tek sorunlu proje Pana Yapı’nınki değil. Fikirtepe Sosyal Yardımlaşma Derneği (FİDEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç’un verdiği bilgilere göre 6 adada büyük kriz var. 7, 22, 27, 33, 35 ve 54 numaradaki adalarda proje geliştiren firmalar projelerini tamamlayamayacağını belirtip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne projelerinin İller Bankası’na devredilmesi için dilekçeyle başvurdu. Oruç, söz konusu adalarda yaklaşık 2 bin 900 hanenin olduğunu söyledi. Bu rakama bir de TMSF tarafından el konulan Dumankaya’nın 30 ve 36 numaralı adalardaki projelerini de dahil edince 600 hane daha ekleniyor. İmzaların tamamlanmadığı adalarda proje başlayamıyor. Bu adaları da katınca Fikirtepe’de mağdur kişi sayısı 5 bin kişiyi geçiyor.

 

İŞTE FİKİRTEPE’DEKİ DÖNÜŞÜMDE SON DURUM

 


1-) İmzalar tamamlanmadı ya da birden çok şirket var 
2-) İmzalar yüzde 90’ı geçti. Ancak yıkım başlamadı.
3-) İmzalar toplandı. İnşaat için yıkım gerçekleşti.

 

Pana Yapı Brooklyn Dream'de inşaat durdu! Vatandaş mağdur!

 


8 ADADA İMZA EKSİK
Haritada, yeşil renkle gösterilen adalarda anlaşma sağlandı ve yıkımlar başladı. Maviyle gösterilen alanlarda ise 3’te 2 çoğunluk sağlanmasına rağmen yıkım bir türlü başlamadı. Kırmızı renkli 8 adada ise imzalar tamamlanmadı ya da vatandaşlar birden fazla firmayla anlaştığı için ruhsat verilmiyor. Ancak Bakanlık, sürecin hızlanması için iki firma olan yerlerde firmalara ayrı ayrı ruhsat verip dönüşümü başlatacak.

 

ÇOK AZ PROJEDE TESLİM BAŞLADI
Fikirtepe’de çalışmalar hız kazandı ancak tamamlanmasının daha yıllarca sürmesi bekleniyor. Fikirtepe özelinde alınan önlemle, İller Bankası Anka Yapı, Vartaş ve Ceylan İnşaat’ın projelerini tamamlamak üzere üstlendi. FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, 12-25 ve 57 numaralı adalarda da Bakanlık’ın proje çalışmalarını yapıyor. Vatandaşlar da bir an önce yeni evlerinin nasıl olacağını görüp mevcut evlerini boşaltmak istiyor. Bölgede 61 adada kentsel dönüşüm ilan edildiğini belirten Oruç, sadece 6 adada oturumun başladığını kaydetti. Teknik Yapı’nın 2 projesinde, Emay, Nuhoğlu, Ekşioğlu, Baysaş ve Pana Yapı’da teslim başladı.

 

METRUK BİNALAR YIKILIYOR
Yıkıma başlamadan önce 15 bin konut bulunurken, dönüşüm çalışmaları tamamlandığında bölgede yaklaşık 70 bin konut yer alacak. Şu anda yaklaşık 30 bin kişi konutlarının teslim edilmesini bekliyor. Metrekare fiyatları 3-4 yıl içinde 5 bin 500 TL’den 8 bin TL mertebelerine geldi. Fikirtepe’de tek sorun toz, toprak içinde yaşamak ya da projelerin yarım kalması değil. Asayiş bakımından da sıkıntılar yaşanıyor. Tinerciler, bağımlılar metruk binaları mesken tutmuş durumda. Ancak İl Müdürlüğü bu binalarda yıkımı başlattı. Edinilen bilgiye göre şu ana kadar yaklaşık 20 bina yıkıldı.

 

 

PAY SAHİPLERİ SOLUĞU ÇEVRE BAKANLIĞI’NDA ALDI
Kentsel dönüşüm çalışmaları yıllardır devam eden Fikirtepe’de müteahhit şirketle anlaşmazlığa düşen pay sahipleri dün bir araya gelerek soluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’daki temsilciliğinde aldı. Mahkemeye gitmeleri halinde bunun uzun süreceğini dikkate alan pay sahipleri, sorunlarının çözülmesi için hazırladıkları dilekçeyi yetkililere sundu. Pay sahipleri dilekçelerinde, mahkeme yerine başka bir şirketle anlaşılarak 22 numaralı adadaki inşaatın kesilmeden devam etmesi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden kendilerine yardımcı olmalarını istediler.