Sektörel

Fikirtepe'deki inşaat firmaları Fikirtepe Platformu'nu kurdu!

Fikirtepe’de inşaatın başladığını duyurmak ve imaj tazelemek için Nuhoğlu İnşaat bölgedeki 12 firma ile bir araya gelerek Fikirtepe Platformu’nu kurdu.

Fikirtepe’de inşaatın başladığını duyurmak ve imaj tazelemek için Nuhoğlu İnşaat bölgedeki 12 firma ile bir araya gelerek Fikirtepe Platformu’nu kurdu. Dünyanın en büyük emlak fuarı MIPIM’de tek başına Fikirtepe’yi tanıtan Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, “Platform yola çıkıldığını vurgulayacak. PR ve reklam kampanyası başlatılacak.” dedi.



Kentsel dönüşümün pilot bölgesi İstanbul Fikirtepe’de, üç yılda 50 bin konut yenilenecek. 40 milyar liralık ekonomik büyüklük anlamına gelen bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmaları 4 yıldır yılan hikâyesine dönmüştü. Artık bölgede inşa çalışmalarının başladığını duyurmak ve bölgenin imajını tazelemek için Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Emay, Anka Yapı, Baysaş, Vartaş, Haldız İnşaat, Selimoğlu İnşaat ve Pana Grup, Maritaş, Sevgili Yapı, Ekşioğlu, Güral ve Taş Yapı ile bir araya gelerek Fikirtepe Platformu’nu kurdu. Platformun önceki pazartesi kurulduğunu açıklayan Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, “Bu yapı, bölgede sağlıklı ve etkili bir master plan yapılmasını sağlamayı, bakanlığın, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kendi üzerine düşen yükümlülükleri hakkında fikir vermeyi amaçlıyor. Ayrıca Fikirtepe imajını düzelteceğiz. PR ve reklam kampanyası yapılması kararı alındı. İçinde kamu da olacak. Kim nereli, hangi partili diye bakmayacağız. Çünkü millet acı çekiyor. Pazartesiden itibaren platform göreve başladı.” ifadelerini kullandı. Ancak Nuhoğlu olarak 93 ülkeden 20 bin ziyaretçiyi ağırlayan gayrimenkul fuarı MIPIM’de Fikirtepe’yi de temsil etmek için Fransa’nın Cannes şehrine geldiklerini ve imaj tazeleme çalışmalarını erkenden başlattıklarını vurgulayan Nuhoğlu, “MIPIM’de Fikirtepe’yi tek temsil eden firmayız. Çok önemli, çünkü bu yıl gayrimenkul sektörünün kalbi Fikirtepe’de atacak. Kadıköy’ün girişindeki çarpık yapılaşmayı ve eski binaları dönüştürmek için 6 bin civarındaki irili ufaklı binanın yenilenmesi yavaşlayan sektörün kalbi olacak. En büyük inşaat üretimi burada yapılacak. Parasal açıdan en büyük sirkülasyon burada olacak. En büyük talep burada toplanacak. Bu açıdan MIPIM’de Fikirtepe için de olmamız gerekiyordu. Uluslararası platformlara, yatırımcılara ve paydaşlara bunları anlattık.” dedi.


FİKİRTEPE’DE RUHSAT PROBLEMİ BİTİYOR


MIPIM’de yabancı yatırımcıya Fikir-tepe’de hızlı yapılaşmanın  başladığını anlattıklarını belirten Ali Nuhoğlu, “Artık yeni bir döneme giriyoruz. Bu amaçla Türkiye’yi de dünyaya anlatacağız. Yabancının nezdinde bu bölge modern altyapıya sahip, ruhsat problemi olmayan ve her şeyiyle tamam bir bölge. Bu sebeple önümüzdeki yıl MIPIM’de 20-30 bin konutluk projeyi tanıtmak için herkes çalışmalı. Kamuda şirketlerin arkasında olursa 2016’da MIPIM’e Fikirtepe damga vurur. Belki İstanbul çadırında önemli bir alan yahut 500 metrekare bir alan kiralayarak bağımsız bir alanda dahi yapabiliriz. Burada master planı, raylı sistemleri, E-5 bağlantılarını, devasa canlandırma ile, hologram ile sunmak gerekiyor.” dedi. Bu sebeple artık Fikirtepe’nin altyapısının, yeşil ve sosyal donatı alanlarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Nuhoğlu, “Ayrıca ana caddelerin olgunlaştırılması gerekiyor. Beklenti şu: Yeşil alanlarla ilgili dağılım yapılacak, kültür, eğitim, dini alanlar oransal mantıkla dağıtılacak. Bunlar hızlanırsa seneye MIPIM’de Fikirtepe gövde gösterisi yapar.” diye konuştu.


ULUSLARARASI ARENALARDA OLACAĞIZ


30 hektarlık alanda evi bulunan 200 bin kişiyi doğrudan ilgilendiren Fikirtepe’yi kurulan platformla özellikle yurtdışındaki bütün emlak fuarlarında öne çıkarmayı hedefledikleri bilgisini veren Ali Nuhoğlu, “Fikirtepe’yi uluslararası arenaya taşımak şart. Türk inşaat sektörünün katıldığı her arenada olması lazım. Kamunun içinde olduğu imajı yenileme çalışması bu anlamda önemli. Nitekim Fikirtepe’de şu an herhangi bir problem kalmadı. İşler yürüyor.” diye konuştu.


1. ADADA BETONARME ÇALIŞMALARI BAŞLADI


Nuhoğlu İnşaat, Fikirtepe’de iki adada Yenitepe Kadıköy projesini geliştiriyor. Projeyi Fransa’nın Cannes şehrinde görücüye çıkaran şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, “Biz iki adadaki hak sahiplerinin tamamıyla anlaştık. 1. adada ruhsat aldık. Bu sebeple hafriyat bitti, betonarme çalışmaları başladı. 2. adada kazı işlemleri bitti. Ruhsatı da 1 ay içinde alacağımızı düşünüyoruz. Nuhoğlu İnşaat, Fikirtepe’de 600 civarında hak sahibi ile anlaşmıştı. Hak sahiplerine, taşınmaları sebebiyle aylık 1 milyon liraya yakın kira yardımı yaptıklarını kaydeden Nuhoğlu, “Projeyi 2016 sonunda teslim etmeyi hedefliyoruz.” dedi.


Yıl sonuna kadar 35 ruhsat alınır


Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’de 12 adada ruhsatların ya alındığını ya da alınma aşamasında olduğunu belirterek, “Keza bölgede Baysaş, Emay, Vartaş hak sahiplerinden devraldığı binaları yıkıyor. 2015 sonu itibarıyla 30-35 ruhsatın alınacağını umuyorum.” dedi. Ayrıca bakanlığın Vartaş’ın adasındaki 2 parselde biri 3 metrekare diğeri 257 metrekare olan arsalarda ilk kamulaştırmanın ocak ayında gerçekleştiğini hatırlatan Ali Nuhoğlu, “Böylece kamulaştırma süreci başlamış oldu. Burada kamulaştırma 9 bin liradan yapıldı. Benim buna itirazım yok. Normal bir ücret.” değerlendirmesinde bulundu.


100’e yakın projeyi bitirdik


Yüzde 55’i hak sahiplerine teslim edilecek Yenitepe Kadıköy’de 1.100 daire yapılacak. Projedeki ticari alanların satışını düşünmediklerini kaydeden Ali Nuhoğlu, yurtiçinde ve yurtdışında birçok projeyi geliştirmeyi de sürdürdüklerini kaydetti. Kuruldukları 1986’dan bu yana 100’e yakın projeyi tamamladıklarını anlatan Ali Nuhoğlu, “Şimdi ise Ankara’da 400 milyon lira maliyetle içinde konut, ticari alan, otel ve ofislerin bulunacağı merkezi bir projeye başlıyoruz. Adana-Mersin karayolu inşa çalışmalarına başladık. Irak’ta 2 yeni hastane projesi için kontrat aşamasına geldik. Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni de 2 ay içinde teslim edeceğiz.” dedi.


Platform nasıl kuruldu?


Fikirtepe’de proje geliştiren 13 müteahhit önceki hafta cuma günü Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda müsteşar Mustafa Öztürk ve ilgili bürokratik heyetle bir görüşme gerçekleştirdi. 3 gün sonra pazartesi günü bu sefer İstanbul’da. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve bakanlık yetkilileri ile bir araya gelen 13 firmanın üst yöneticisi o gün platfor-mu kurma kararı aldı.


Arif Bayraktar-Zaman