24 / 12 / 2024

Fikirtepe'deki mağduriyet kısa zamanda giderilecek!

Fikirtepe'deki mağduriyet kısa zamanda giderilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki 2017 yılı değerlendirme toplantısında çevre ve şehircilik alanında yapılan çalışmaları anlattı. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlıkta düzenlediği 2017 yılı değerlendirme toplantısında çevre ve şehircilik alanında yapılan çalışmaları anlattı. Özhaseki, bakanlık olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına 5 milyar 155 milyon lira para ayırdıklarını bildirdi.


"ÇED, AB normlarına uyumlu"

Özhaseki, ÇED raporlarıyla ilgili faaliyetlere ilişkin de bilgi verdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Özhaseki, "Burada yatırımcıyı ilgilendiren tarafta ÇED sürecinin çok uzun olduğuyla ilgili şikayetler için şunu söyleyebilirim. ÇED ile ilgili her türlü bilgi, belge bize ulaştıktan sonra bizim kendi içimizde incelememizi bir süreye bağladık. O da 2 ay. 2 ay içerisinde inceliyoruz. Hiç uzatmadan 'evet' veya 'hayır' diyoruz, işi bitirmiş oluyoruz. Bu önemli bir karar." dedi. 


Doğal sit alanların envanterinin çıkarılması ve bunların sayısal ortama dökülmesi hususunda çalışmaların tamamlandığını ifade eden Bakan Özhaseki, "Bu konuda hassasiyet taşıyan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık. Herkes hassas olmalı ki bu yaşadığımız doğal ortamı koruyalım. Yoksa bir taraf tahrip etmeye, bir taraf korumaya çalışacak bir savaş haline dönecek. Böyle bir şey yok. Biz koruma tarafındayız işin." dedi.


Özhaseki şehircilik alanında yapılan faaliyetleri de sıraladı. Özhaseki, Şehircilik Şurası'nda 103 tavsiye kararı çıktığını söyledi. 


Kentsel dönüşümün 4 ana başlıkta devam ettiğini ifade eden Özhaseki, 1'ncisinin riskli alan olduğunu belirtti. Özhaseki, "209 adet riskli alan ilanı yaptık. 639 bin bağımsız birimi ilgilendiriyor. Bina bazlı dönüşümde şu anda 524 bin adet konutu yeniliyoruz. Bunun dışında kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ve yenileme alanı gibi iki tabir var. Bu konuda da belirli alanlarda çalışmalar hızla devam ediyor. Bakanlık olarak kentsel dönüşüm çalışmalarına 5 milyar 155 milyon lira para ayırdık. Bunları kira yardımı, faiz desteği, proje desteği olarak veriyoruz. Ayrıca rezerv alan verme noktasında da Hazine arazilerini ilgili kamu kurumlarına tahsil etmeye de devam ediyoruz. Burada bizim amacımız bunu ülke çapında daha yaygın hale getirmek, hızlandırmak, mevzi çözümler üretmek ve hatta tıkanmış alanlarda çözüm ortağı olmak." ifadelerini kullandı. 


"İnşallah Fikirtepe kısa sürede çözülür"

Bakanlığın çözüm ortağı konusunda kabaca "müteahhit" olarak yer alacağını dile getiren Özhaseki, bu konuda İstanbul Fikirtepe örneğini verdi. Özhaseki, "Çözüm ortağı olarak burada devreye girdik. Çözmek için gayret ediyoruz. İnşallah Fikirtepe kısa süre içerisinde çözülmüş oluyor ve oradaki vatandaşların tamamının da mağduriyetleri giderilmiş olacak." dedi.


 "Çevre düzeni planları ülkenin yüzde 100 tamamlandı"

Çevre düzeni planlarının ülkenin yüzde 100'ünde tamamlandığını ifade eden Özhaseki, "Daha önce ülkemizde çevre düzeni planları tamamlanmadığı için birçok imar uygulaması bu çevre düzenine ters olarak yapılmaktaydı. Şu anda tarım alanları, konut alanları, ovalar, özel çevre koruma alanları, sulak alanlar neresi, tamamı belli." dedi. Özhaseki,bakanlığa geçen yıl 424 imar alan teklifi sunulduğunu, bunlardan 167'sinin reddedildiğini söyledi. 


Otopark yönetmeliği taslağı Başbakanlıkta

Otopark yönetmeliği büyük bir merakla bekleniyor. Konuşması sırasında bu konuya da değinen Özhaseki, Özhaseki, her konuta bir otopark yapılması zorunluluğu getiren otopark yönetmelik taslağının başbakanlığa gönderildiğini bildirdi. 

 

Özhaseki, yönetmelikte tüm otoparklarda, bisiklet, engelliler ve elektrikli araçlar için yer ayırma zorunluluğu getirildiğini ifade etti. Özhaseki konuya ilişkin şu sözleri kullandı; "Eskiden vatandaş kendi parselinde otopark yapmak istediğinde belediyelere gidip imar tadilatı almak zorunda olduğu halde şimdi belediyelere gidip imar tadilatı yaptırmadan, yani bir seneye yakın belediye meclislerinde dolaşmadan kendi parselini istediği gibi otopark yapabilecek, bunu da dışarıya açık olarak, ticari olarak kullanabilecek. Ayrıca 'Park et- devam et' uygulaması getiriliyor. Eskiden biraz daha kolaycı bir tavırla özellikle konut yaptıranların, müteahhit arkadaşların belediyelere biraz para vererek otoparklardan kurtardığı bir ortam vardı. Bu tamamıyla zorlaştırıldı. Artık para vererek otopark yapımından vazgeçmek gibi bir durum olmayacak."


70 bin hasarlı konut tespit edildi

Özhaseki, terörden zarar gören bölgelerde yapılan çalışmaları da anlattı. Bölgede 70 bin civarında hasarlı konut tespit edildi. Özhaseki, "26 bin civarında konut yapımına başladık. Orada evi yıkılmış olan bütün vatandaşlarımızın da evlerini vermeye çalışıyoruz. Konutların bir kısmını bitirdik, vatandaşa teslim ediyoruz. Bir kısmının inşaatları da hızla sürüyor. Hızla süren inşaatlarımız da birkaç ay içerisinde bitirilecek ve 2018 içerisinde evi yıkılmış her vatandaş burada evlerine kavuşmuş olacak." dedi. 


Geri Dön