Sektörel

Fikret İnan: Projeler bitecek yeter ki mühürler kaldırılsın!

Fi-Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, söz verdiği işleri bitireceğini belirterek, ''Yeter ki, inşaatlarımın üzerinden mühürler kaldırılsın'' dedi

Fi-Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, söz verdiği işleri bitireceğini belirterek, ''Yeter ki, inşaatlarımın üzerinden mühürler kaldırılsın'' dedi. 

     AA muhabirine Fi-Yapı ile ilgili basında yer alan haberlerle ilgili bilgi veren İnan, son günlerde yaşadıkları sorunların 2010'nun 4. ayında İstanbul Büyükşehir ve Esenyurt belediyelerinin planlarını iptal etmesinden sonra başladığını belirtti. 

     İnan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, ''Siz burada fazla inşaat yaptırdınız ve fazla emsal kullandırdınız'' iddialarına Esenyurt Belediyesi'nin, ''Hayır, biz fazla emsal kullandırmadık, vermiş olduğumuz ruhsatlar geçerli ve yasaldır'' şeklinde cevap verdiğini belirterek, şöyle konuştu: 

     ''İki belediye kendi aralarında bu problemi çözemeyince, Büyükşehir Belediyesi 2011 Temmuz'da hiç bir yasal dayanağı olmadan, cebren inşaatlarımızı durdurdu. Bu durum, bölgedeki 30 bin kontu ilgilendiren bir sorun. Defalarca hem Esenyurt hem de Büyükşehir belediyelerine ihtar çektik. Tek bir tanesine cevap alamadık. Ondan sonra bu konuyu İstanbul ve Esenyurt belediyesini dışına taşımak için mücadele ettim. Konuyu, taşıyabileceğim, tüm kurum ve kişilere götürdüm. Bana önerilen ''Esenyurt ve Büyükşehir belediyelerine dava açın'' oldu. Dava açmak benim işimi çözmüyor. Dava açmak, minimum 2-3 yıl şantiyelerin durması ve 6 bin ailenin mağdur olması demektir. Çok da büyük tazminat alırım. Derdimiz para pul değil. Bir an evvel, büyük zorluklarla bizden ev alan 6 bin ailenin sorunun ivedilikle çözülüp, ailelerin mağduriyetini kaldırılmasıdır. Ayrıca, orada bulunan bizim gibi inşaat şirketlerinin de mağduriyetinin ortadan kaldırılması gerekir.'' 

     Fikret İnan, Esenyurt'ta 4 projeleri bulunduğunu, birini bitirdiklerini vurgulayarak, ''3 tanesi şu an mühürlü. Mühürlü olan bir şantiyede nasıl inşaat yapabilirim- Müşterilerimize yanlış bilgiler veriliyor, gereksiz spekülasyon yapılıyor. 'Fikret İnan ve Fiyapı ekonomik darboğazda olduğu için inşaatlarını yapamıyor' deniyor. Bu kadar acımasız ve gerçek dışı bu söylemler. Bir şirket düşünün, 12 aydan bu yana inşaatları durduruluyor ve mühürleniyor. Şimdi mühürlenen bir şantiyeden gidip de kim ev almak ister. Şu an Esenyurt'ta satışa hazır ticari alanlarım var ama satamıyorum. Müşterilerimiz bu çıkan haberler nedeniyle taksitlerini ödemiyor. Ödememekte de haklı. Sistemin çalıştığını görürse insanlar para verir. Geçen yıldan beri mal satamıyorum, müşterilerden tahsilat yapamıyorum'' diye konuştu. 

     Büyükşehir Belediyesi'nin planları iptal etmesinden dolayı 1.048 daire olarak planladıkları FiLife projesinde 503 daireyi iptal ettiklerini dile getiren İnan, şunları kaydetti: 

     ''Olmayan daireyi satmış duruma düştüm. Tek tek müşterilerimi arayarak, 'Size satmış olduğum rakamın yüzde 10 fazlasını ödeyeyim. Belediyeden bir problem kaynaklandı, bize bu daireleri yaptırmayacaklar' dedim. 440 müşterime dairenin paralarını yüzde 10 fazla vererek ödedim. Buna dayanabilecek ne bir inşaat şirketi, ne de bir fabrika vardır. Şu anda Fikret İnan'ın adına bir tane dikili ağaç yok. Tüm şahsi mal varlığımı sattım ve buralara kullandım. Kimse bana 'Fikret İnan'ın şurada bir tane evi var' diyemez. Tüm mal varlığım FiYapı İnşaat AŞ'nin üzerinde... Vaat ettiğimiz inşaatların bitirilmesi ve teslim edilmesiyle ilgili milyarda bir bile tehlike ve risk yoktur.'' 

     ''Kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın, söz verdiğim ve taahhüt ettiğim şekilde bütün işlerimi teslim edeceğim. Yeter ki, inşaatlarımın üzerinden mühürler kaldırılsın ve çalışma izin verilsin'' diyen İnan, şunları söyledi: 

     ''Esenyurt ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri masaya oturacaklar siyasi irade de bu işe destek verecek ve sorun çözülecek. Bu kadar basit. Ben gidip de Çin'den almadım bu ruhsatları. Son 2 aydır iki belediye çözüm noktasında bir şeyler yapmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti devletinin vermiş olduğu ruhsat, izin ve tapulara güvenerek iş yaptım ve evleri sattım. Lütfen süreci daha zora sokmadan, insanları tedirgin etmeden bu süreci temizlesinler.'' 

     

     -''Beşiktaş'la anlaşmazlık nedeniyle sponsorluğun bittiği doğru değil''- 

     

     Yatırımcının ürkütülmemesi gerektiğine dikkati çeken İnan, ''2011'den bu yana inşaat sektörü freni patlamış kamyon gibi uçuruma gidiyor. Önümüzdeki yıl kentsel dönüşüm ve mütekabiliyete rağmen 2013'te inşaat sektörünün eksi büyümeye geçmesi söz konusu. Allah'tan bir mani olmadığı sürece ben buradayım ve söz verdiğim işleri bitireceğim. Bu ay sonuna kadar bu işi düzelirse buradan şeref sözü veriyorum bu işlere yapabilecek maddi manevi bir imkanım var Allah'tan bir mani olmazsa bu işleri herkese söz verdiğimiz şekilde teslim edeceğim. Bu konuda hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Tek ricam bu işten nemalanmak isteyenlere prim vermesinler. Bu spekülasyonlar bitmeden bir daha da mal satmayacağım. Sakarya'da İnan Üniversitesi ve Van'daki deprem konutlarını da söz verdiğim gibi yapacağım'' diye konuştu. 

     Beşiktaş Spor Kulübü ile olan sponsorluk antlaşmasına da değinen İnan, geçtiğimiz temmuz ayında anlaşmanın karışılıklı olarak sona erdiğini hatırlattı. 

     İnan, ''Oysa Beşiktaş'a parasının ödenmediği gibi iddialar da çıktı. Böyle bir şey yok. Toplamda 8 milyonluk bir anlaşmaydı. 1 milyon liranın altında bir borcumuz kaldı. Bu borçta vermiş olduğumuz müşteri çekleri var 1 ay içerisinde kapanıp tamamen sonuca ulaşacak. Karşılıklı anlaşmazlık nedeniyle sponsorluğun bittiği gibi bir şey söz konusu değil. Biz sponsorluğumuz devam ettirmek istedik fakat içinde bulunduğumuz konjonktürde sponsorluk yapmamızın bize bir artısının olmayacağına inandığımız için sponsorluğu devam ettiremeyeceğimizi bildirdik'' dedi. 

     

AA