27 / 04 / 2024

Fikret İnan: Yabancıya konut satamazsak, fiyatlar yüzde 30-40 düşecek!

Fikret İnan: Yabancıya konut satamazsak, fiyatlar yüzde 30-40 düşecek!

Fi Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, konut sektöründe arzın talepten fazla olduğunu söyledi. İnan “Sektör doyuma ulaştı. Yabancıya konut satamazsak fiyatlar yüzde 30-40 düşecek” dedi



Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, konut sektöründeki talebin doyma noktasına ulaştığını belirterek “Arz talebin çok üstüne çıktı. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının yüzde 30-40 düşüş yaşayacağını düşünüyorum” dedi. 2008 krizi sonrası hızla gelişen sektörün cazibesi ile her kesimden insanın inşaatçılık işine girdiğini söyleyen İnan “Bu durum hem fiyatları yükseltti, hem de ihtiyaçtan fazla konut üretilmesine neden oldu” dedi. Sektörde yavaşlamanın 2011’in ikinci yarısında sonra daha net hissedildiğini kaydeden İnan “2012 yılında satışlardaki düşüşler daha sert olacak. Çünkü 2009 ve 2010 yılında çok ciddi bir konut satışı gerçekleşti. 2012 yılı daha zor bir yıl olacak. Herkes bir umutla yaz aylarını bekliyor. Yaz gelecek fiyatlar yükselecek, satışlar artacak diye düşünülüyor. Bu kendimizi kandırmaktan başka bir şey değil” diye konuştu. Mütekabiliyet Yasası’nın sektörü ayakta tutacağını söyleyen İnan şunları söyledi.“Sektörün önü şuan tıkalı, gaz yemiyor. Kentsel dönüşümle birlikte tekrardan piyasaya konut pompalanacak. Örneğin Fikirtepe’de 1.000 konut varsa bu yıkıldığında 10.000 konut yapılacak. Bunu kim alacak böyle bir alıcı yok. Sektörün önünün açılması lazım. Bunun için mütekabiliyet şart. Parayı istihdamı ve satışları açacak tek şey budur. Yanacılara konut satarsak anca kendimizi toparlarız. Yoksa bu arz fazlasıyla fiyatların yüzde 30-40 oranında düşmesi kaçınılmaz.”

Mütekabiliyet şart

Müteahhitlerin elindeki daireleri satmak için reklamlara yapıyor belirten İnan “Şuan hangi müteahhitle konuşsan ev almak için doğru zaman fırsatı kaçırmayalım gibi laflar duyarsınız, birbirimizi kandırmayalım. Bir an önce müdahale edilmeli. Sektörün heyecanlanması için dışarıdan alım gelmesi şart. Piyasa ters giderse 100 bin liraya sattığın daireyi 30 bin liraya satamasın” dedi.

Kaan Zenginli / Star


Geri Dön