Fikret Şahin'den 'TOKİ yurt yapımına öncelik versin' önerisi!
Üniversitelerin açılmasına günler kala Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün (KYGM) yetersiz yurt sayısı, yüksek konut kiraları ve özel yurtların fahiş fiyatlarıyla karşılaşan kalan öğrenciler, barınma problemi yaşıyor.
Üniversitelerin açılmasına günler kala Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün (KYGM) yetersiz yurt sayısı, yüksek konut kiraları ve özel yurtların fahiş fiyatlarıyla karşılaşan kalan öğrenciler, barınma problemi yaşıyor.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Sefa Uyar'ın haberine göre; konuyla ilgili tartışmalar devam ederken CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin’in, barınma sorununun çözülmesi amacıyla 2019 yılında yasa teklifi verdiği öğrenildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), “lüks konut yapmak yerine öğrenci yurdu yapımına öncelik vermesi” için düzenleme öngören teklifinin, iki senedir komisyonda beklediği belirtildi.
Üniversitelerin açılmasına az bir süre kalmasına rağmen KYGM yurtlarının sayısının yetersizliği, öğrencilerin özel yurtlara ve kiralık konutlara yönelmesine sebep oluyor. Fakat, koronavirüs pandemisinin de etkisiyle hekonut kiraları hem de özel yurt ücretlerinde büyük yükselişler kaydedildi Konuyla ilgili tartışmalardevam ederken CHP’li Şahin’in, iki sene önce tartışmaların yaşanmasını engelleyecek bir yasa teklifi verdiği öğrenildi. Şahin, 16 Eylül 2019 tarihinde Meclis’e sunduğu “Toplu Konut Kanunu Hakkında Değişiklik Öngören Kanun Teklifi”nin gerekçesinde, “eğitim ve öğretim hakkının” anayasa ile güvence altına alındığına dikkat çekti.
‘ÖNCELİK LÜKS OLMAMALI’
Devlet yurtlarında kontenjanların az olduğuna ve bu sebeple gençlerin, “cemaat ve gruplara ait yurt ve ev gibi alternatiflere yöneldiğini” dile getiren Şahin, “Öğrencilerimiz ve ailelerimiz, belirli bir grup ve cemaat yurtlarına mecbur bırakan bu sistemden kurtarılmalı. Bu bağlamda, TOKİ’nin önceliğinin lüks konut yapmaktan ziyade yıllardır ülkemizde sorun olarak devam eden öğrencilerimizin barınma ve yurt ihtiyaçlarını karşılama doğrultusunda hizmet vermesi uygun olacaktır” dedi.
Fakat teklif, 7 Ekim 2019 tarihinde yönlendirildiği Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme dahil edilmedi. TBMM’nin, yasa tekliflerine ilişkin bilgileri aktardığı internet sitesinde, teklif halen “komisyonda” olarak belirtiliyor.
Ev kiralarına üst sınır getirilecek mi?
Uyanık ev sahipleri harekete geçti!
İstanbul'da kiralık ev sorunu büyüyor!
Konut kiraları neden yükseldi?
Kiralık ev krizine şirket düzenlemesi geliyor!