Arsa ve Arazi

Fikri Işık: Bilişim Vadisi'nde arazi tahsisi 2015'te başlayacak!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Bilişim Vadisi'nde faaliyet göstermek isteyen firmalara arazi tahsis çalışmalarına gelecek yıl başlanacağını söyledi. şık, vadinin Sabiha Gökçen Havaalanı'na 10 dakika mesafede olduğuna dikkat çekti


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nde faaliyet göstermek isteyen firmalara arazi tahsis çalışmalarına gelecek yıl başlanacağını söyledi.


Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilişim Vadisi'nin kurulmasıyla ilgili ilk çalışmaların 2010 yılında başladığını ve 2012 yılında da Gebze'de kurulması kararının verildiğini anlattı.


Ülkenin geleceği açısından son derece önemli olan Bilişim Vadisi'nin kurulacağı bölgenin Türkiye'nin en merkezi alanlarından olduğuna dikkati çeken Işık, vadinin Sabiha Gökçen Havaalanı'na 10 dakika, 3. köprünün tamamlanmasının ardından Atatürk Havaalanı'na bir saatten az, Cengiz Topel Havaalanı'na yarım saat uzaklıkta ve İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün dibinde bulunacağını kaydetti.


Işık, Türkiye'nin en rahat ulaşılabilir bölgesinde 3 milyon metrekare büyüklükteki ve dünyanın en güzel manzaralarından birine sahip bu alana global ve yerli firmaların rahatlıkla geleceğini dile getirerek, arazinin planlamasını son noktaya getirdiklerini ve bundan sonra yavaş yavaş altyapı çalışmalarına başlayacaklarını vurguladı.


Planların askıdan inmesini beklediklerini aktaran Işık, "Yakında planlar askıdan inecek. Planlar askıdan iner inmez altyapı çalışmasına başlayacağız. Hedefimiz bu yıl sonuna kadar birinci etabın altyapı çalışmasını bitirmek. Hedefimizde sapma olmazsa 2015 yılından itibaren burada kendi binasını yapmak isteyen firmalara yer tahsisini yapmış olacağız" diye konuştu. 


"Yazılımı Türkiye'nin en önemli potansiyel alanlarından biri değerlendiriyoruz"


Işık, yazılım sektörünün dünya ticaretindeki ağırlığını çok ciddi derecede arttırdığını anlattı.


Işık, şöyle devam etti:


"Dolayısıyla Türkiye, gelecekte yüksek teknolojiye sahip olacaksa burada yazılım ve bilişimin inanılmaz ağırlığı bulunacak. Biz bunu, bugünden hazırlık noktasında değerlendiriyoruz ve Bilişim Vadisi'ni de Türkiye'nin geleceği açısından son derece stratejik görüyoruz. Özellikle yazılımı da Türkiye'nin en önemli potansiyel alanlarından biri değerlendiriyoruz. Bir taraftan da yazılım strateji belgemizi hazırlıyoruz. Bir taraftan burayı yazılım ve IT alanında firmalarımızın Ar-Ge ve üretim yapması noktasında her türlü çalışmayı yürütebilecekleri alan olarak hazırlıyoruz." 


Projenin yazılımla ilgili sanayiye ciddi katkı sağlayacağını belirten Işık, yazılım ve IT'ye yönelik ekosistem oluştuğuna işaret etti.


"Burada oluşan ekosistem, Türkiye'deki üretimi ve stratejik sektörleri besleyen noktaya gelecek" diyen Işık, "Bunu çok önemsiyoruz. O açıdan da Bilişim Vadisi'nin kuruluş çalışmalarının hızlandırılmasına özel önem veriyoruz. Hedefimiz, en kısa sürede Bilişim Vadisi'ni hayata geçirmek" ifadesini kullandı. 


"Türk şirketlerinin dünya markası öncelikli alanlarımızdan"


Işık, Türkiye'nin bilişim konusunda çok iyi potansiyeli olduğunu ama bunun kullanılması için ekosistemin güçlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, bu amaçla altyapının hazırlanmasına ciddi önem verdiklerini dile getirdi.


Dünya firmalarının Bilişim Vadisi'ne gelmesiyle ilgili yoğun çalışma yürüttüklerini aktaran Işık, sözlerini şöyle tamamladı:


"Burada dünya markalarının da bulunmasını arzu ediyoruz ama Türk şirketlerinin dünya markası olması öncelikli alanlarımızdan. Şu anda isim vermek doğru olmaz ama önemli firmalarla görüşüyoruz. O noktada görüştüğümüz firmalar da var. Bizimle temas kurmak isteyen firmaların da görüşmelerine açığız. Bu noktada Bilişim Vadisi'nde yer almak isteyen özellikle IT ve yazılım firmalarının mutlaka Bilişim Vadisi'nin kurucu şirketiyle temasa geçmeleri ve burada bulunma noktasında görüşmeler yapmasını istiyoruz."



AA