Kent Haberleri

Fikri Işık: Dilovası çöp deponi alanı olmayacak!

Bakan Işık, İzmit ilçesi Sırrıpaşa Konağı'nda düzenlediği basın toplantısında, Dilovası'nın kurulduğu günden itibaren çevre sorunlarıyla en fazla karşı karşıya kalmış bir ilçe olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Daha önce Dilovası ilçesi sınırlarında yapılması planlanan çöp deponi ve yakma tesislerinin yapımını bu noktada tekrar değerlendirmiş ve bu kararın iptal edilmesini gerek valimize gerek büyükşehir belediye başkanımızla ve diğer arkadaşlarla yaptığımız görüşmenin sonucunda sağlamıştık" dedi. 


Bakan Işık, İzmit ilçesi Sırrıpaşa Konağı'nda düzenlediği basın toplantısında, Dilovası'nın kurulduğu günden itibaren çevre sorunlarıyla en fazla karşı karşıya kalmış bir ilçe olduğunu söyledi.  


1950'lerde kurulan fabrikaların, 1970'lerde oluşan yerleşimle birleşince, o günden bugüne kadar Dilovası'nda çevreyle ilgili problemlerle karşı karşıya kalındığını belirten Işık, iktidara geldikleri günden itibaren Dilovası'nın çevre sorunlarının çözümü ve sanayinin çevreye etkisinin minimize edilmesi noktasında çok önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.


Çevre sorunlarıyla ilgili pek çok online takip sistemini devreye aldıklarını kaydeden Işık, şöyle devam etti:


"Özellikle çevreye zarar veren fabrikaların gerek bacalarının rehabilite edilmesi gerek atıklarının kontrol altına alınması, özellikle havanın, toprağın ve suyun kirletilmemesi noktasında çok önemli çalışmaları hayata geçirdik ve son olarak da Dilovası'nda özellikle çevre etkisi olabilecek hiçbir tesisin yapımına müsaade etmeme kararını aldık ama devam eden tesislerden dolayı yaşanan sıkıntıların da  en etkin şekilde çözümü için de özellikle gayret gösteriyoruz. Alo 181 hattına yapılan her türlü şikayetin büyük bir titizlikle değerlendirilmesi ve kusuru bulunan kişilerin, kurumların ve kuruluşların gereken müeyyidelerle karşı karşıya kalması için de büyük bir hassasiyeti gösteriyoruz.


Daha önce Dilovası ilçesi sınırlarında yapılması planlanan çöp deponi ve yakma tesislerinin yapımını bu noktada tekrar değerlendirmiş ve  bu kararın iptal edilmesini gerek valimizle gerek büyükşehir belediye başkanımızla ve diğer arkadaşlarla yaptığımız görüşmenin sonucunda sağlamıştık."


Dün akşam Dilovasında bir eylemin olduğunu haber aldıklarını, konuyu incelediklerini ve ortada bir yanlış anlamadan kaynaklı durumun olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Bakan Işık, şunları belirtti:


 "Bir kere biz Dilovası Çöp Deponi Alanı'nın büyütülmesine, genişletilmesine karşıyız. Bunu bakan olarak bizzat kendim de ilgili arkadaşlara ilettim. Bire yanlış anlaşılmadan kaynaklanan durum var. Orada yeni bir lot açılması konusu, organik atıkların depolanması veya  tehlikeli atıklarla ilgili değil sadece inert atık dediğimiz çevreye hiçbir şekilde zararı olmayan tuğla kırığı gibi atıkların depolanmasına yönelik bir adım olarak arkadaşlarımız ifade ettiler. Buna da özellikle gerek olmadığını, Dilovası'nda yeni bir çöp genişleme alanına kesinlikle razı olmadığımızı bir kez daha söylüyorum. Mevcut tesisisin kapasitesi 2016 yılı sonunda zaten dolacak. Belki 2017 yılı başlarında dolduğu zaman oranın tamamen kapatılması, yeşillendirilmesi ve bir daha Dilovası'nda bir çöp deponi alanının yapılmaması konusunda gerek büyükşehir belediye başkanımızla gerek valimize bugünkü yaptığımız değerlendirmeyle bu kararı bir kez daha teyit ettik. Daha önceden zaten böyle bir kararımız vardı. Dilovası'nda yeni bir genişleme kesinlikle yapılmayacak. Mevcut alan dolduğunda da, o alanda bir daha yeni bir alan açmak suretiyle depolama işlemine devam edilmeyecek. Bu kararın arkasında durduğumuzu özellikle ifade edeyim." 


-"Çöp deponi alanı olarak hizmet vermeyecek"


Işık, sıcak yaz günlerinde ve rüzgarlı havalarda yayılan kokunun önlenmesi için bugüne kadar alınan tedbirlerin tamamının gözden geçirildiğini bildirdi.


Önümüzdeki süreçte daha ne yapılması gerekiyorsa arkadaşlara bunun talimatını verdiğini vurgulayan Işık, bu süreci de Diloavası'nda halkının rahatsızlık duyduğu konuları minimize ederek geçirmenin hesabını yaptıklarını belirterek, "Bununla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunun gayreti içerisinde olacağız. Arkadaşlarımız farklı bir amaçla bir genişleme çalışması yapmışlar ama onu durduruyoruz. Ondan haberimiz yeni oldu ve deponi alanının kapasitesi dolduğunda yeni bir alan açılmayacak. Orası artık çöp deponi alanı olarak hizmet vermeyecek. Alan içerisinde inert atık dediğimiz, tehlikeli olamayan ve organik olmayan atıkların depolanmasıyla ilgili bir alan düzenlemesi yapmak istemişler ve o çalışmayı başlatmışlar bildiğim kadarıyla. Dilovası'nda bu algı maalesef başka bazı provokatif noktalara çekilme ihtimali olduğu için 'bundan da vazgeçin' dedik arkadaşlarımıza. Normalde çevreye zararı olmayan koku filan da yaymayacak bir konu olmasına rağmen 'bu konudan vazgeçin bunu başka bir alanda yapmanın gayreti içerisine girin' diye arkadaşlarımıza talimatı verdik" şeklinde konuştu.


AA