Dış Piyasalar

Fildişi Sahili Türk yatırımcılar için fırsat sunuyor!

Fildişi Sahili Cumhuriyeti Başbakanı Duncan: "Fildişi Sahili 2016-2020 yılları için 100 milyar dolarlık bir yatırım hacmi hedefliyor. Burada özel sektör için büyük bir potansiyel var ve Türk yatırımcıları için de fırsatlar sunuyor" dedi.

Fildişi Sahili Cumhuriyeti Başbakanı Daniel Kabian Duncan, ülkelerinde özel sektörü her alanda desteklemeye hazır olduklarını belirterek, "Fildişi Sahili 2016-2020 yılları için 100 milyar dolarlık bir yatırım hacmi hedefliyor. Burada özel sektör için büyük bir potansiyel var ve Türk yatırımcıları için de fırsatlar sunuyor" dedi.


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen Türkiye-Fildişi Sahili İş Forumu’nda konuşan Duncan, ülkenin kıtaya açılan bir kapı olduğunu ve ekonomik ortaklarına yatırımlar için sağlıklı imkanlar sunduğunu söyledi. 


Türkiye ve Fildişi Sahili’nin iş ortaklıklarını geliştirmek için çalışmalarının devam ettiğini ve burada gerçekleştirilen forumun Türkiye’nin liberal ve dışarıya açılan ekonomik yapısının bir yansıması olduğunu belirten Duncan, geçen yıl martta cumhurbaşkanlarının İstanbul'a yaptığı ilk ziyaretin ilişkilerin ilerlemesi için son derece önemli olduğunu aktardı. Duncan, bugünkü forumun İstanbul’daki toplantıyı daha da ileri götüreceğine inandığını ifade etti.


Fildişi Sahili’nde geçen yılki yatırımların yüzde 62’sinin ulusal ve yabancı özel sektör tarafından yapıldığına işaret eden Duncan, “Fildişi Sahili 2016-2020 yılları için 100 milyar dolarlık bir yatırım hacmi hedefliyor. Burada özel sektör için büyük bir potansiyel var ve Türk yatırımcıları için de fırsatlar sunuyor. Buradaki hedef özel sektörün aslında kalkınmanın itici gücü olmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.


Fildişi Sahili'nin Türkiye ile birçok alanda ekonomik ilişkileri olduğunu anımsatan Duncan, THY’nin İstanbul-Abidjan arasındaki seferlerin neredeyse haftanın her gününde yapılmasının mümkün olabileceğini ifade etti.  


Başbakan Duncan, Fildişi Sahili’nin kakao, kahve, sebze ve meyve üretiminde, Türkiye’nin tarım sanayisi alanındaki KOBİ işletmeciliği denetimlerinden faydalanmak istediklerinin altını çizerek, bu alanlarda da özel sektörü desteklemeye hazır olduklarını vurguladı.


- Türkiye Fildişi Sahili benzerliğine vurgu

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye ve Fildişi Sahili’nin birçok açıdan birbirine benzediğini ve bölgelerinde siyasi ve ekonomik bakımdan bir güç ve lojistik merkezi konumunda bulunduklarını belirtti.


Her iki ülkenin reform ve düzenlemelerle uluslararası yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini aktaran Elitaş, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine özel bir önem verdiklerini söyledi.


Elitaş, söz konusu forumun mevcut ticari ve ekonomik ilişkileri daha yüksek seviyelere çıkarmak için vesile olacağını dile getirerek, “Afrikadaki elçilik sayımızı 39’a, ticaret müşavirliğini ise 26’ya yükselttik. İlişkilerimizi sadece ekonomik konularda sınırlamadık, özellikle sağlık, altyapı ve çevre olmak üzere önemli kalkınma programlarına destek verdik. Bizler kıta ile her alanda artan işbirliğimizin ticari ve ekonomik ilişkilerimize de yansımasından mutluluk duyuyoruz. 2003’te Afrika kıtası ile ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolarken 2015’te 19,5 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde kıta çapındaki yatırımlarımız 6,2 milyar dolara ulaşmıştır. Üstlenilen müteahhitlik hizmetlerinin toplam değeri 55 milyar doları aşmıştır” ifadelerini kullandı.


- "Türkiye Afrika ile birlikte kazanmayı hedefliyor"

Türkiye ve Fildişi Sahili arasındaki ticaret hacminin 2003’te 58 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Elitaş, bu rakamın 2015 itibarıyla 390 milyon doları aştığını aktardı.


Elitaş, bu rakamların ülkelerin gerçek potansiyelini yansıtmadığını, iki ülke cumhurbaşkanlarının ortak belirlediği 1 milyar dolarlık dış ticaret hacminin kendileri için bir heyecan kaynağı olduğunu dile getirdi.


Türkiye’nin petrol ithal etmediği halde dış ticaret açığı verdiği tek ülkenin Fildişi Sahili olduğuna dikkati çeken Elitaş, şöyle devam etti:


“Fildişi Sahili menşeli pek çok ürünü genelleştirilmiş tercihler sistemi kapsamından gümrük vergisiz veya indirimli oranlarda ithal ediyoruz. Türkiye Afrika’ya yaklaşırken birlikte kazanmayı hedefliyor, bu nedenle ülkemizin dış ticaret fazlası vermesi bizleri rahatsız etmiyor. Bugün gıda, enerji, petrol ürünleri, inşaat malzemeleri ve tekstil üretimi Fildişi Sahili’nin başlıca üretim alanları arasında gelmektedir. Araç yedek parça ihtiyacı metal levha ve elektrik kablosu başta olmak üzere bunlara olan ihtiyaç artıyor."


Yatırım ve müteahhitlik alanlarındaki işbirliğinin devam edeceğini söyleyen Elitaş, “Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasıyla çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarını imzalamak için müzakerelere devam ediyoruz. Umuyorum ki yakın bir gelecekte elde edeceğimiz bu konudaki güzel gelişmeleri sizlere duyurabileceğiz” değerlendirmesinde bulundu.


MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da MÜSİAD’ın faaliyetleri hakkında bilgi vererek, birçok ülkede şube veya temsilcilikler vasıtasıyla önemli işler yapıldığını anlattı. MÜSİAD’ın bu çerçevede Fildişi Sahili’nde de bir temsilciliği olacağını ifade eden Olpak, bu temsilcilik sayesinde bu ülkeyle ilişkilerin derinleşeceğine inandığını kaydetti.


AA


Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara'nın onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde konuştu. Erdoğan, "Bu güzel şehri gezerken, doğal güzelliğinin ve kültürel çeşitliliğinin yanında muazzam alt yapı projelerine şahit oldum. Türkiye, bu süreçte dünyada söz sahibi müteahhitlik şirketlerinin tecrübesi ve ileri teknolojisiyle Fildişi Sahili'nin yanındadı" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara'nın onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde konuştu.


Fildişi'ndeki göçmen modeli

Fildişi Sahili'ni ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmasından dolayı onur duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

“Ülke nüfusunun yüzde 20-30'luk kısmının, bölge ülkelerden gelen göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendim. Abidjan, bu insanlar için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu durum özellikle göçmen nüfusunu bir yük ve sorun olarak değil, ekonomik ve sosyal yaşamın önemli bir paydaşı gören konuksever Fildişi Sahili'nin anlayışının bir nişanesidir. Ben bunu 'Fildişi Sahili modeli' olarak adlandırmak istiyorum. Bu modelin bütün kıta ve dünya ülkeleri için örnek olmasını istiyorum. Biz de Suriye ve Irak'taki çatışmalardan kaçan 3 milyon kardeşimize hiçbir ayrım yapmadan, dinine, diline ve ırkına bakmadan ev sahipliği yapıyoruz."

Hedef 1 milyar dolar

İstanbul ile Abidjan arasında önemli iş birliği potansiyeli olduğuna inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında mevcut ilişkileri geliştirmek, eşit ortaklık ve karşılıklı saygı temelinde iş birliğini ilerletmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin 2013'te Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayısının bugün 39'a yükseldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili'nin Sahra Altı Afrika'yla ilişkilerinin adeta 'mihenk taşı' olduğunu vurguladı.


Türkiye'nin, Fildişi Sahili ile geçen yıl 330 milyon dolar ticaretinin bu yıl 390 milyon dolara çıkacağını, hedefin ise 2020'de 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret kapsamında düzenlenecek iş formunun bu yönde atılmış bir adım olduğuna inandığını kaydetti.


'Türkiye müteahhitleri Fildişi'nin yanında'

Türkiye'den 150 iş adamının kendisine bu ziyaretinde eşlik ettiğini hatırlatan ve onların Fildişi Sahili iş adamlarıyla ortak çalışmalarda bulunacaklarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu güzel şehri gezerken, doğal güzelliğinin ve kültürel çeşitliliğinin yanında muazzam alt yapı projelerine şahit oldum. Türkiye, bu süreçte dünyada söz sahibi müteahhitlik şirketlerinin tecrübesi ve ileri teknolojisiyle Fildişi Sahili'nin yanındadır. Dünyada bildiğiniz gibi ekonominin 16'ncı sırasında bulunan bir Türkiye var, Avrupa'da 6'ncı sırada yer alan bir Türkiye var" şeklinde konuştu.


Yeni Şafak




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Fildişi Sahili Cumhuriyeti Başbakanı Duncan, "100 milyar dolarlık yatırım hedefliyoruz. Burada Türk yatırımcıları için de fırsatlar sunuluyor" dedi.


Fildişi Sahili Cumhuriyeti Başbakanı Daniel Kabian Duncan, ülkelerinde özel sektörü her alanda desteklemeye hazır olduklarını belirterek, "Fildişi Sahili 2016-2020 yılları için 100 milyar dolarlık bir yatırım hacmi hedefliyor. Burada özel sektör için büyük bir potansiyel var ve Türk yatırımcıları için de fırsatlar sunuyor" dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen Türkiye-Fildişi Sahili İş Forumu’nda konuşan Duncan, ülkenin kıtaya açılan bir kapı olduğunu ve ekonomik ortaklarına yatırımlar için sağlıklı imkanlar sunduğunu söyledi. 


ZİYARET KATKI SAĞLADI 


Duncan, geçen yıl martta cumhurbaşkanlarının İstanbul'a yaptığı ilk ziyaretin ilişkilerin ilerlemesi için son derece önemli olduğunu aktardı. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, "2003’te Afrika kıtasıyla ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolarken 2015’te 19,5 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde kıta çapındaki yatırımlarımız 6,2 milyar dolara ulaşmıştır" dedi.  


1 milyarlık ticaret heyecanı


BAKAN Elitaş, Türkiye ve Fildişi Sahili arasındaki ticaret hacminin 2003’te 58 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak, bu rakamın 2015 itibarıyla 390 milyon doları aştığını aktardı. Elitaş, bu rakamların ülkelerin gerçek potansiyelini yansıtmadığını, iki ülke cumhurbaşkanlarının ortak belirlediği 1 milyar dolarlık dış ticaret hacminin kendileri için bir heyecan kaynağı olduğunu dile getirdi. 



Akşam



Bu haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fildişi Sahili'ne gerçekleştirdiği ziyaret esnasında iki ülke arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fildişi Sahili'ne diplomatik ziyaret gerçekleştirdi. Bu Türkiye'den Fildişi Sahili'ne gerçekleştirdilen ilk resmi ziyaret oldu.


Erdoğan ve Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile ortak basın toplantısı düzenlendi. 


Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında işbirliği mutabakat zaptı, diplomatik temsilcilikler için karşılıklı arsa değişimi, savunma sanayi, sağlık ve tıp bilimleri, şehircilik, TİKA kalkınma yardımlarına ilişkin iş birliği mutabakat zaptı, bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu ile Fildişi Telekominikasyona Düzenleme Kurumu arasında mutabakat zaptı, çifte vergilendirme ve vergi kaçakçılığını önleme anlaşması ile yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına yönelik anlaşmalar imzalandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili'ne gelmeden önce yaptığı istişarelerde, Fildişililerin konuksever olduğunu, ülkeye geldikleri andan itibaren de adeta ikinci evlerine gelmiş gibi hissettiklerini söyledi.


Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Mtilli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da hazır bulundu.


Dünya