Filistin El-Meyte'de yaşayan bedeviler İsrail'in yıkım tehditlerine karşı direniyor!
Batı Şeria’nın doğusunda yer alan ve işgal altında bulunan 35 Filistinlinin yaşadığı El-Meyte köyü, İsrail’in yıkım ve zorunlu göç tehdidine karşı direniyor.
İşgali altında bulunan Batı Şeria’nın doğusundaki Ürdün Vadisi bölgesinde yer alan ve 135 Filistinlinin yaşadığı El-Meyte köyü, İsrail’in yıkım ve zorunlu göç tehdidine karşı mücadele ediyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İsrail’in ilhak planı kapsamında bulunan Ürdün Vadisi (El-Ağvar) bölgesindeki 34 köyden biri olan El-Meyte’nin Filistinli Bedevi sakinleri, tenekelerden yapılan barakalarda yaşıyor ve çobanlıkla geçimlerini sağlıyor. Filistin toplumunda "çölün muhafızları" olarak adlandırılan Bedevi toplulukları, İsrail’in Filistin topraklarındaki kırsal alanlarda yer alan Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerine karşı en önemli unsurlardan biri oluyor.
Filistinli Bedevilere karşı İsrail’in kullandığı en önemli gerekçe “ruhsatsız” inşa durumunu İsrail Yüksek Mahkemesi de Mart 2021'de El-Meyte köyünün davasında kullanarak, köydeki evlerin yıkılması kararına onay verdi. Yaklaşık 1,6 milyon dönüm yüz ölçümüne sahip olan Ürdün Vadisi’nin kuzey taraflarında yer alan El-Meyte köyündeki Filistinliler korku ve endişeyle günlük hayatlarına devam ediyor. İsrail'in zorunlu göç ve yıkım tehditilerini anlatan El-Meyte köyünün sakinleri su ve elektrik şebekesi gibi temel alt yapı hizmetlerinden yoksun olduklarını dile getirdi. 40 yaşındaki Filistinli çoban Şerif Zevahire, evlerinin defalarca yıkıldığını bu neden endişeyle koyun güttüğünü dile getirdi. Zevahire, İsrail’in Yahudi yerleşimciler yararına bölge halkını göçe zorlamak için baskı yaptığını belirterek zorunlu göçü ancak İsrail’in, daha önce geldikleri yer olan Necef Çölü’ne (Negev) dönmek koşuluyla kabul edeceğini vurguladı.
İkinci kez zorunlu göç tehdidi
El-Meyte’deki evlerinde 8 kişilik bir aile olarak yaşayan Zevahire ailesinin İsrail’in tarihi Filistin toprakları üzerinde kuruluşundan 5 yıl sonra, 1953’te ülkenin güneyindeki Necef Çölü’nde yer alan Tel Arad bölgesinden tehcire maruz kaldığını belirtti.Zevahire, ailesinin Ürdün Vadisi’nin kuzey bölgesine yerleştiğine ve bugün bir kez daha zorunlu göç tehdidiyle karşılşatıklarını söyleyen “Burayı mesken edindik. Yeni bir tehciri kabul etmeyeceğiz. Sadece Tel-Arad’a dönmeyi kabul ederiz.” ifadelerini kullandı.
Meçhul gelecek
Diğer yandan 35 yaşındaki Filistinli Muhammed Zevahire ise Ürdün Vadisi bölgesindeki Yahudi yerleşim birimlerine vurgu yaparak “Yahudi bir yerleşimcinin, buradaki yerleşim birimlerinde bulunan evine yerleşmeden önce bütün talepleri karşılanıyor. Biz ise tenekelerden yapma baraka ev kurmaktan bile mahrum bırakılıyoruz ve günlük yıkım ile baskılara maruz kalıyoruz.” dedi.
Zevahire, çocuklarının geleceğine ilişkin endişelerini şu şekilde açıkladı:
“Bizim hayatımız bir sıfırdan ibaret. En asgari yaşam koşullarından mahrum. Geleceğimiz meçhul. Bir ufuktan yoksun. Gideceğimiz hiçbir yerimiz yok.”
Sessiz ilhak
Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimleri Dosyası’nın Tubas kenti ile Kuzey Ürdün Vadisi Sorumlusu Mutez Bişarat da İsrail’in Ürdün Vadisi’ni ilhak planınu sessiz bir şekilde uyguladığını dile getirdi. Ürdün Vadisi’ndeki tüm Filistin köylerinin İsrail tarafından tehcir ve yıkım yapıldığına vurgu yaparak söz konusu süreci “yumuşak ilhak” olarak nitelendirdi. Bişarat, İsrail ordusunun bu konuda askeri kararı uygulayarak yeni binaları yıktığına vurgu yaparak, bölge sakinlerin evlerini koruması yönünde çağrı yaptı. Bişarat, İsrail’in uluslararası camianın kınama ve açıklamalarını ciddiye almadığını söyleyerek Tel Aviv’in bağımsız egemen bir Filistin devletinin kurulması imkanını tamamen ortadan kaldırmaya çalıştığını vurguladı. İsrail askerleri Şubat 2021'de El-Meyte köyü sakinlerine köyü boşaltmaları yönünde ihtarda bulunmuş İsrail Yüksek Mahkemesi de 16 Mart’ta köyün C bölgesinde yer aldığını ve ruhsatsız olduğunu gerekçe göstererek, Filistin makamları tarafından yapılan itirazları reddetmiş ve köyün yıkımına karar vermişti.
İsrail'in Hımsa el-Bakia'daki yıkımları
İsrail askerleri, 1 Şubat'ta Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Hımsa el-Bakia bölgesinde hayvan barınaklarının da olduğu, Filistinli Bedevilere ait yaklaşık 40 yapının yıkımını gerçekleştirmişti. İsrail'in yıkım faaliyeti sonucunfa bölge sakinlerinden 136 kişi evsiz kalmış, 6 bin koyun da zarar görmüştü. "Askeri eğitim sahası" olduğunu öne sürerek bölge sakinlerine bulundukları yerleri terk etmeleri yönünde baskı yapan İsrail güçleri, Kasım 2020'de de Hımsa el-Bakia bölgesindeki 75 yapıyı yıkmış, 35'i çocuk 85 bölge sakinini evsiz bırakmıştı.
İsrail’in ilhak planı
Ürdün sınırı ile Batı Şeria arasında 15 kilometre genişliğinde 120 kilometre uzunluğundaki 1,6 milyon dönümlük alan, Ürdün Vadisi olarak isimlendiriliyor. Batı Şeria'nın yüzde 30'unu teşkil eden Ürdün Vadisi'nde yaklaşık 65 bin Filistinli, 13 bin de Yahudi yerleşimci hayatını sürüdürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde Orta Doğu barış planının (Yüzyılın Anlaşması) sonrasında Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimi ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" edeceğini açıkladı.
İsrail Batı Şeria’da Filistin’in 147 dönüm arazisine el koydu!