Dış Piyasalar

Filistin'de 45 cami ve 70'in üzerinde bina restore edildi!

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği), Filistin'de 45 tarihi cami ile 70'in üzerinde binanın restorasyonunu tamamladı.

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği), Türkiye'deki yardımsever vatandaşların desteğiyle Kudüs başka olmak üzere Filistin'de 45 tarihi cami ile 70'in üzerinde binanın restorasyonunu tamamladı.


Mirasımız Derneği yetkililerinden Halis Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin bazı yasal gerekçelere dayandırarak başta ibadethaneler olmak üzere eski yerleşim yerlerindeki konutlara el koyduğunu söyledi.


Mutlu, İsrail hükümetinin atıl durumda bulunan camilerin kullanılmamasını gerekçe göstererek bunlara el koyduğunu belirterek, "İsrail'in kayıp mülkler kanunu var. Bu kanuna dayanarak İsrail, sahipsiz olarak değerlendirdiği yapılara el koyuyor, yıkıyor veya satın alıyor. Bu şekilde çok sayıda cami yıkıldı, evler ise satıldı. Biz de elimizden geldiğince işgalin yol açtığı sahipsiz ve bakıma muhtaç yapıları onarmaya çalışıyoruz." dedi.


Kudüs ve Hayfa'da restore edilemeyen veya edilmesine izin verilmeyen çok sayıda ibadethane olduğunu kaydeden Mutlu, Filistin halkının bu yapıları onaracak maddi gücünün bulunmadığına dikkati çekti.


Merkezi konumda bulunan eski yapıların parti binasına dönüştürüldüğünü söyleyen Mutlu, "Mülk sahibi bazı Filistinliler, imkansızlıktan dolayı evlerini satmak durumunda kaldı. Satılan bu yapılar ve özellikle el konulan harabeye dönmüş camiler, meyhane, lokanta, parti binaları veya alışveriş merkezi gibi yerlere dönüştürüldü. İsrail'in kısmen restorasyonuna izin verdiği 45 tarihi camiyi onardık." ifadesini kullandı.


- "İsrail sürekli engel çıkarıyor"


Mutlu, İsrail hükümetinin restorasyonlar konusunda sürekli engeller çıkardığını vurguladı.


Başta Kudüs ve Hayfa olmak üzere Filistin'in birçok bölgesinde restorasyonun tamamlanması için İsrail'in süre tanıdığını ve bu süre içinde tamamlanamaz ise yıkımın gerçekleştiğini ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:


"İsrail'in izin verdiği yerlerin restorasyonunu tamamladık. Hayfa şehrinde Hayfa Ulu Cami bunlardan bir tanesi. Bu cami Osmanlı eseri ve büyük bir camidir. Restorasyon için Hayfa Belediyesi dört sene önce bir yazı gönderdi, 'Caminin restorasyonu iki ay içinde yapılmaz ise cami tamamen yıkılacak' dendi. Bize böyle bir haber gelmesi üzerine derhal caminin onarımına başladık. Hayfa Ulu Cami, zarar görmeden faaliyetine devam ediyor."


- "70'in üzerinde ev restore edildi"


Filistin'in birçok bölgesinin işgal altında olduğunu vurgulayan Mutlu, bakıma muhtaç binlerce yapının bulunduğunu anlattı.


Filistinlilerin yaşadığı yerden ayrılmak istemediğini ve İsrail hükümetince evlerini satmaya zorlandıklarına dikkati çeken Mutlu, "Bugüne kadar 70'in üzerinde evin restorasyonunu tamamladık. Kadim Kudüs'te 4 binin üzerinde yapı bulunuyor ve bunların neredeyse tamamının restorasyona ihtiyacı var. Yoksulluk oranı yüzde sekseni geçmiş durumda. Bu evlere yüksek teklifler verilmesine rağmen ev sahipleri konutlarını satmıyor. İsrail, Kudüs'u Müslümanlardan arındırmak istiyor." diye konuştu.


Mutlu, dernek olarak restorasyona muhtaç yapıların yanı sıra Filistin'de ihtiyaç sahibi çok sayıda aileye beyaz eşya ve bazı ev gereçleri yardımında bulunduklarını sözlerine ekledi.


- "Siz artık benim ailemsiniz"


Mirasımız Derneği'nin girişimleriyle bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan evini onaran Fethiye Kutayne, dernek nezdinde bütün Türk vatandaşlarına teşekkür etti.


Evinin oturulmayacak durumda olduğunu belirten Kutayne, "Biz burada 5 aileyiz. Ekonomik durumumuzdan dolayı evimizi onaramıyorduk. Evim yıkılmak üzereydi. İsrailliler bana evimi satmamı önerdi ama bu fikir aklımdan dahi geçmedi. Sonra bazı Türkiyelilerin burada evleri ücretsiz onardığını duydum ve onlarla irtibat kurdum. Sağ olsunlar hemen ilgilendiler. Şimdi oturduğum evin bu halini görünce onlara sürekli dua ediyorum. Kudüs'ü ziyaret eden Türkiyeliler, buraya geldiklerinde bende kalabilirler. Siz artık benim ailemsiniz." diye konuştu.




AA






Bu haber Yeni Hayat'ta şöyle yer aldı:


İsrail işgali altında bulunan Kudüs'te Mescid-i Aksa ve çevresindeki Osmanlı mirasına İstanbul'da merkezi bulunan sivil toplum örgütleri sahip çıkıyor.


İsrail işgali altında bulunan Kudüs'te Mescid-i Aksa ve çevresindeki Osmanlı mirasına İstanbul'da merkezi bulunan sivil toplum örgütleri sahip çıkıyor. Mirasımız Derneği, Osmanlı evlerini restore ettiriyor


İslam Dünyası için çok büyük önem taşıyan Kudüs kentinde, Mescid-i Aksa ve çevresinde bulunan Osmanlı eserlerine Türkiye'deki duyarlı sivil toplum örgütleri ile dernekler sahip çıkıyor. Merkezi İstanbul'da bulunan Mirasımız Derneği, Mescid-i Aksa Camii'nin hemen yakınında bulunan Osmanlı dönemine ait ev ve camilerin restorasyon işlerini üstlendi. Dernek aynı zamanda Mescid-i Aksa bahçesinde 17 Haziran Cuma günü 500 kişiye iftar verdi.


Bu evlerden birinin sahibi olan Kawaski ailesi fertleri tarafından yapılan açıklamada, "Mirasımız Derneği'nin restore ettirdiği evde birbirine akraba olan 6 ayrı aile kalabiliyor. Derneğe minnettarız" denildi.


"TÜRKİYE BİZİ UNUTMASIN"


Mescid-i Aksa çevresinde Osmanlı'dan kalan ev ve iş yerlerinin sahibi olan Filistinliler, işgal altındaki topraklarda Türkiye'nin desteğine ihtiyaçları olduklarını kaydettiler. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan surların içindeki muhteşem eserler arasında tamir ve sahip çıkılmayı bekleyen çok sayıda bina bulunuyor.


Mescid-i Aksa'da devam eden tamir işlerinden sorumlu bir yetkili Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, İslam ülkelerinden gelen yardımların yetersizliğini dile getirdi.


TÜRKİYE'DEN GELENLER MUTLU EDİYOR


Kudüs'teki Müslüman esnaf son zamanlarda Türkiye'den seyahat acentalarının turlarıyla gelenlerden oldukça memnunlar. Kudüs ve El Halil şehirlerinin sokaklarında Türkiye'den gelenlere söylenen ilk cümle, "Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyoruz" oluyor. Çocuklar ve gençler arasında ise Kurtlar Vadisi, Polat Alemdar ve Memati adları çok ünlü.


Yeni Hayat