Dış Piyasalar

Filistinli köylüler İsrail'in ilhak planıyla kalan topraklarını da gasbetmesinden endişeli!

Ürdün Vadisi'nde yer alan 2 bin nüfuslu Fasayil köyü sakinleri, İsrail'in "ilhak" planı kapsamında topraklarının geri kalanına da el koymasından endişe duyuyor.

Ürdün Vadisi'nde, Batı Şeria'nın Eriha şehrinde kuzeyindeki 2 bin nüfuslu Fasayil köyü sakinleri, şimdiye kadar sahip oldukları 7 bin dönümlük tarım arazisinin yaklaşık olarak 4 bin dönümünü, İsrail güçlerinin el koyarak Yahudi yerleşimcilere tahsis etmesi sonucu kaybetti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Fasayil köyünü güneyde “Tomer Promo”, kuzeyde “Petza'el” ve batıda “Ma'ale Efrayim” olmak üzere yasa dışı 3 Yahudi yerleşim birimi sarıyor.

Köyün doğusunda yer alan geniş verimli tarım arazilerini ise İsrail yönetimi hurma bahçelerine dönüştürerek Yahudi yerleşimcilere tahsis etti.

İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait konut ve yapıları çeşitli gerekçelerle yıkıyor ve arazilerine el koyuyor. Son olarak "ilhak" planıyla da İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Ürdün Vadisi'nde Filistinlilere ait ev ve yapıları yıkarak arazilerine el koyma süreci de hızlandı.

Ürdün sınırı ile Batı Şeria arasında 15 kilometre genişliğinde 120 kilometre uzunluğundaki 1,6 milyon dönümlük alan Ürdün Vadisi olarak isimlendiriliyor. Batı Şeria'nın yüzde 30'unu teşkil eden Ürdün Vadisi'nde yaklaşık 65 bin Filistinli, 11 bin de Yahudi yerleşimci yaşamını sürdürüyor.

Köyün verimli arazilerinin yerleşimcilere tahsisi


Fasayil Köy Meclisi Başkanı İbrahim Abiyyat, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail ilhak sürecini, Batı Şeria'yı işgal ettiği 1967 yılında bu yana devam ettiriyor. Söz konusu plan, İsrail'in geriye kalan Filistin topraklarını da ilhak etme adımı." diye konuştu.

Abiyyat, Fasayil köyünün geniş verimli tarım arazilerine sahip olduğunu ve bu toprakların Ürdün Nehri'ne kadar uzandığını dile getirdi.

İsrail'in köylülerin topraklarının büyük bir kısmını çalarak Yahudi yerleşimcilere tahsis ettiğini belirten Abiyyat, el konulan verimli arazilerin Yahudi yerleşimciler için hurma bahçelerine dönüştürüldüğünü söyledi.

Filistinlilerin topraklarında tarım ve inşaat yapmasına izin verilmiyor


Abiyyat, İsrail'in, Fasayil köyünde yaşayan Filistinlilere ait olan 3 bin dönümlük arazinin "C" bölgesinde olduğu gerekçesiyle tarım yapılmasına veya bina inşa edilmesine izin vermediğini, söz konusu arazideki Filistinlilerin konut ve yapılarını da ruhsatsız olduğu iddiasıyla yıktığını söyledi.

Fasayil ve çevresindeki diğer Filistin köylerinin geçimini tarımla sağladığını söyleyen Abiyyat, İsrail'in su kaynaklarına erişimi engellemesinden dolayı bölgedeki Filistinlilerin büyük zarara uğradığını belirtti.

Köy Meclisi Başkanı Abiyyat, İsrail'in bölgede izlediği süreci, "İşgalci İsrail, Ürdün sınırı boyunca uzanan arazileri, önce güvenlik bahanesiyle kontrol altına aldı, sonra da bu arazileri tarım arazisine dönüştürdü. İsrail bu arazileri önce çaldı sonra yatırıma dönüştürdü." şeklinde özetledi.

Fasayil köyü sakinlerinin evlerinde, topraklarında kalmaya kararlı olduğunu, direneceklerini ve İsrail'in "ilhak" planını reddettiklerini belirten Abiyyat, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"İsrail ilhak etsin ya da etmesin bu topraklar bizim toprağımız. Bu topraklarda doğduk ve bu topraklarda öleceğiz."

Köy sakinleri endişeli


Fasayil köyü sakinlerinden Abdulbasit Abiyyat de geleceğe ilişkin endişeli olduklarını dile getirdi. Abdulbasit, "İsrail'in işgalinden de önce buradayız, tarımcılık, hayvancılık yaparız. İlhak planı bizim buralardan tehcir edilmemiz, topraklarımızın çalınması demek." şeklinde konuştu.

Fasayillilerin, "ilhak" planı karşısında direneceğini, topraklarında kalacaklarını belirten Abdulbasit, "Onların topraklarımızı gasbetmesine izin vermeyeceğiz. Bu topraklar bizim, bu vatan bizim; her türlü yolla direneceğiz." diye konuştu.

Filistin hükümetinden Agvar halkına destek


Diğer bir yandan Filistin hükümeti, geçen hafta Batı Şeria'nın kuzeyindeki Ürdün Vadisi'nde yer alan El-Agvar'daki Filistinlilerin İsrail'in ilhak planı karşısındaki direnişine destek için bir dizi yardım ve projenin olduğu paketi kabul etti.

Batı Şeria'nın "gıda ambarı" olarak bilinen Agvar sakinlerini, İsrail'in kendilerini yerlerinden etmeye ve topraklarına el koymaya çalıştığını söylüyor.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, destek kapsamında Agvar'daki çiftçilere mali ödeme yapılacağını, 11 güneş enerjisi santrali inşa edileceğini ve bölge sakinlerinin yüzde 57'sinin inşaat ruhsatından muaf tutulacağını duyurdu.

Başbakan Iştiyye, ayrıca bölgede 3 okul yapılacağını söyledi. Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995 yılında imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'lik kısmı kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği de İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.