Filiz Bıldır: Konut fiyatlarındaki balonu kentsel dönüşüm indirecek!
Orta gelir grubundakilerin bile konut alabilmesinin çok zorlaştığını belirten mimar Filiz Bıldır, birçok kenti içine alan kentsel dönüşüm projelerinin Türkiye için birçok alanda önemli fırsatları beraberinde getirdiğini dile getirdi
Konut sektöründe fiyatlar açısından bir balon oluştuğunu vurgulayan Mimar Filiz Bıldır, "Bu trend böyle devam edemez. Kentsel dönüşümde fiyatların dengeye oturtulması da bir hedef olmalı" dedi.
Alım gücü düşüyor Artan konut fiyatları ve kentsel dönüşüm konularında görüşlerini açıklayan Filiz Bıldır, kentsel dönüşüme verilen startla birlikte yabancı fonların Türkiye'ye yalan ilgi göstermeye başladığım hatırlattı. Söz konusu durumun özellikle şehir merkezlerinde daire fiyatlarının aşırı derecede artmasına neden olduğunun altım çizen Bıldır, "Yükselen fiyatlar konut alım gücünü düşürdü. Bu da Orta-orta üst sınıfın şehrin içinde konut alabilmesi artık çok zorlaştırdı. Örneğin; üniversite mezunu çalışan bir çift aylık ortalama 8000 TL kazandığını düşünürsek, bu çiftin Kadıköy'den ev alabilmesi için yaklaşık 750.000 TL ödemesi gerekiyor. Kazandıkları paranın yansım bu işe harcasalar 187 ay yani on beş buçuk senede ev sahibi olabiliyor" diye konuştu.
Yerel çözümle olmaz Deprem odaklı bir dönüşümün şehircilik anlayışı olarak eksik kalacağını belirten Mimar Filiz Bıldır, "Kent bir bilinç ve sosyal olgudur. Dönüşüm topyekun geleceği düşünerek planlanmalı" dedi.
Türkiye'de belkide dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi için start verildiğini vurgulayan Bıldır, "Dönüşüm projesi yerel çözümlerle değil, milli bir planlamayla başarılı olur" şeklinde konuştu.
Birçok kenti içine alan kentsel dönüşüm projelerinin Türkiye için birçok alanda önemli fırsatları beraberinde getirdiğini dile getiren Mimar Filiz Bıldır, "Maalesef kentsel dönüşümde hep vurgulanan altyapı dönüşümü yeni binalarda yeterince uygulanmıyor. İstanbul'un mahalle mahalle taranarak ilk etapta kapsamlı bir altyapı dönüşümüne tabi tutulması gerek. Ne yazık ki altyapımız dönüşüme uygun değil" dedi. Dönüşüm projelerinin altyapıdan başlaması gerektiğini belirten Bıldır "Zaten bunun da dünyada böyle olduğunu gördük.
Amerika'da, Avrupa'da ve Japonya'da birçok bölge önce altyapısı ile kurgulanıyor" diye konuştu.
50 yıllık planlama şart yoksa büyük sorun olur Konutları yenilemeden önce altyapının yeniden gözden geçirilmesi ve kurulacak şehirler için yeni bir düzenlemenin yapılmasının gereğine dikkat çeken Filiz Bıldır, "Bu şekilde yapılmazsa bu yenileme yakın gelecekte büyük bir problem yaratacak. 50 yıl sonrasını planlayarak trafik ve altyapı sorunlarına göre dönüşüm devam etmeli.
Milyonlarca konutun yenilenmesini kapsayan dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi yerel çözümlerle değil topyekun bir milli planlamayla başarılı olur" ifadelerini kullandı.
Sözcü