29 / 12 / 2024

Filli Boya Bilim Kampı ile geleceğe yolculuk!

Filli Boya Bilim Kampı ile geleceğe yolculuk!

Akademik alanda başarılı olma potansiyeli olan çocuklara bilimsel bakış açısı kazandırmayı, amaçlayan “Filli Boya Bilim Kampı” projesinin ikinci ayağı başladı. Projenin ikinci ayağı 25-29 Ocak- 01-05 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşiyor.



Akademik alanda başarılı olma potansiyeli olan çocuklara bilimsel bakış açısı kazandırmayı, kendilerine olan güvenlerini desteklemeyi ve geleceğe umutla bakmalarını sağlamayı amaçlayan “Filli Boya Bilim Kampı” projesinin ikinci ayağı başladı. Projenin ikinci ayağı 25-29 Ocak- 01-05 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşiyor.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliği, TÜBİTAK- TÜSSİDE ve akademisyenlerin desteği ile oluşturulan proje çocukların her türlü gelişimine destek verecek bir dizi eğitim ve uygulama çalışmalarıyla devam ediyor.


Projenin 2. etabında; Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi Cern’de görev alan İTÜ Fizik Bölüm Başkanı Kerem Cankoçak, Yeditepe Üniversitesi Felsefe bölümü öğretim üyesi Kaan Özkan, Yönetmen Şafak Türkel ve Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’ Dijital Yayıncılık sertifika programının koordinatörü Salih Aksu, Modern Dans eğitmeni Nurşen Bayburan’a kadar birçok farklı disiplinden önemli isimler eğitmen olarak yer alıyor. Ayrıca çocuklar Deniz Bilimleri Enstitüsü, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Sismolojik İzleme Deprem Eğitim Merkezi, Gıda Enstitüsü gibi enstitülerde çalışan bilim İnsanlarını çalışma ortamlarında gözlemleme yapılan işler konusunda sohbet etme fırsatı yakalIyorlar. TÜBİTAK MAM enstitütülerinin yanı sıra, İzmit Bilim Merkezi’ni de ziyaret edecek olan çocuklar, kamp boyunca deprem, gıda, DNA izolasyonu ve DNA zinciri, petrol, minareller, biyoteknoloji, yazılım, kodlama, fizik kuralları, kimya, model uçak yapımı, yaratıcı çalışmalar gibi bir çok alanda kazanımlar elde edecekler. Kampın son günü ise çocuklar, sanatsal yönünün desteklenmesi, hayal güçlerinin gelişmesine aracılık etmek amacıyla kendi kamp afişlerini tasarlayacaklar.




İlki 2015 yazında gerçekleşen projenin ilk etabında yer alan çocuklar, projenin 2. etabında yeni arkadaşlarıyla etkileşim içinde kalarak projenin devamlılığının sağlanması hedefleniyor. Böylece tek seferlik dokunuşlar yerine çocuklarla sürdürülebilir ve daha etkili bir iletişim kurulması da sağlanmış oluyor.

Geleceğin Çağdaş Kadınları İçin Müşterek Eğitim Modeli

Kadın sorunlarına yönelik duyarlılığını koruyan Filli Boya, geleceğin çağdaş kadınlarını desteklemek amacıyla “Bilim Kampı” isimli projeyi hayata geçiriyor. Proje ile hem kadının hem de genel olarak tüm toplumun dönüşmesi hedefleniyor.


Ancak bu dönüşümün yalnızca kadınların dahil edildiği bir müdahale programı ile mümkün olamayacağını düşünen proje destekçileri, hem kız hem de erkek öğrencileri bu KAMPA dahil ediyor. Kadının gücünün toplumsal bir yapının içinde değiştirilebileceğine inanan Filli Boya bu tür projelerin değerine çok güveniyor.


Modellemesiyle Türkiye’de Bir İlk

Dünyada ve Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, kurum bakımı imkânları ne kadar iyileştirilirse iyileştirilsin, bir çocuğun gelişimi için en ideal ortam ailesi ile birlikte yaşadığı ve desteklendiği bir ortamdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu bilimsel gerçekler ışında politikalarını belirlemekte ve korunmaya muhtaç çocuğun kurum bakımına alınmasına esas oluşturacak nedenin ekonomik yoksunluk olması halinde, bu kişilere ve ailelerine kurum bakımı yerine, ekonomik yardım ve diğer destekleyici sosyal hizmet uygulamalarıyla ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına fırsat tanıyor.


Filli Boya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK TÜSİDE işbirliği ile gerçekleştirilen ve modellemesiyle Türkiye’de bir ilk olan bu projede, kurum bakımına alınmadan sosyo-ekonomik destekle aileleri yanında desteklenen akademik başarısı yüksek çocukların gözlem, keşif, sorgulama, problem çözme ve model oluşturma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Çocukların söz konusu becerileri kullanarak farklı disiplinlerin nasıl bir arada çalıştıklarını uygulamalarla özümsemeleri ve günlük yaşamlarındaki sorunların bilimsel tekniklerle nasıl çözümleneceğinin atölye çalışmaları ile farkına varmalarının amaçlandığı çalışmanın keyifli geçmesi de dikkate alınan bir diğer konu olmuştur.


Her Genç Bir Renk, Gelecek Bilimle Renkleniyor

Proje ile çocukların içinde bulundukları ortamın dışına çıkarak farklı bir deneyim kazanmalarını sağlamak ve ekip çalışmaları ile hayata entegrasyonları amaçlanmaktadır. Kamp eğitim programı bireysel oyunlara ve rekabete dayalı uygulamalara yönelik değil; birlikte ahenk içinde çalışarak ekip ruhunun öne çıkarılacağı bir biçimde tasarlanmıştır. Bu modelin temel ortak paydası olarak da BİLİM, yani bilimsel bakış açısının sunduğu, merak etmek, hayal etmek, araştırmak ve keşfetmek seçildi. Öğrencilere bilimin sevilebileceğini, bilimsel çalışmalara katılmanın zor olmadığını, aslında bilimin hayatımızın her alanında olduğunu deneyimleterek, hayata tutunmaları için temel bir zemin sunuldu.


Filli Boya, gelecek nesillere olan desteğini önümüzdeki dönemde de hız kesmeden sürdürmeyi planlıyor.



Geri Dön