Finans merkezi hatrına BSMV'de indirim sinyali
İstanbul'un finans merkezi olması için vergiyle teşvik geliyor
İstanbul'un finans merkezi olmasına yönelik çalışmalara bir destek de vergiyle geliyor. Yıllardır bankacılar ve kredi kullanan tüketicilerin indirim istediği Banka Sigorta Muameleleri Vergisi'nde (BSMV) düşüş sinyali bütçeyle geldi. 2010 yılı bütçe tasarısında, BSMV'den sağlanacak gelirlerdeki artış, yüzde 3.1 ile enflasyon hedefinin bile altında kaldı. Bu durum, bankacılar tarafından, hükümet BSMV'lerde indirim planlıyor şeklinde yorumlandı.
BÜTÇEDE GELİR DÜŞÜK TUTULDU
TBMM'ye sunulan 2010 yılı bütçe tasarısında, vergi gelir kalemleri arasında en düşük artış hedefi yüzde 3.1 ile BSMV'de konuldu. Maliye Bakanlığı 2009 yılında 3 milyar 758 milyon lira gelir elde etmeyi planladığı BSMV'den, 2010 yılında 3 milyar 875 milyon lira gelir elde edilmesini hedefledi. 2010 yılında büyüme ve enflasyon nedeniyle vergi gelirlerinde ortalama olarak yüzde 18 oranında bir artış beklenirken, BSMV'deki artışın yüzde 3.1 olarak belirlenmesi beraberinde tartışmaları da getirdi. Söz konusu artış, bankacılar tarafından da BSMV'deki oranlarda indirim planladığı şeklinde yorumlanarak, sevindirici bir gelişme olarak nitelendirildi.
OFF-SHORE'U ENGELLER
Bankacılar, yıllardır BSMV oranlarında indirime gidilmesi talebinde bulunuyordu. Hatta, BSMV oranlarının yüksek olması nedeniyle, Türk işadamlarının hesaplarını ve bankacılık işlemlerini off-shore şubelere kaydırdığı iddia ediliyordu. Bu nedenle, BSMV oranlarında indirime gidilmesi bankacılık sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçeceği görüşü savunuluyor. Halen bankacılık işlemlerinde ise yüzde 1 ile yüzde 5 arasında BSMV tahsil ediliyor. Ekonomi kulislerinde ise, ekonomi yönetiminin İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesi için bazı vergi teşvikleri üzerinde çalıştığı, bu teşviklerden birinin de BSMV oranlarının düşürülmesi olacağı konuşuluyor.
Stopajda 3 alternatif üzerinde çalışılıyor
Anayasa Mahkemesi'nin, yabancılara sıfır stopaj uygulamasını, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu gerekçe göstererek iptal etmesi, yerli yatırımcılar için de uygulanan yüzde 10'luk stopajın düşürülmesini gündeme getirdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından, durum değerlendirmesi yapan Maliye Bakanlığı, yerli ve yabancı yatırımcılara uygulanacak stopaj konusunda, üç alternatifi de masaya yatırdı. Bu alternatifler ise, yerli ve yabancı stopajının yüzde 10'da eşitlenmesi, stopajın yüzde sıfırda eşitlenmesi ve stopajın yüzde 5 gibi orta noktada eşitlenmesinden oluşuyor.
ENDİŞE ETMEYİN
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dün yaptığı açıklamada "Yatırımcıların stopajla ilgili endişe etmesine gerek yok, mevcut durum şimdilik devam ediyor" dedi.
Hüseyin Özay/Star