Genel

Finans Merkezi’nde ikinci adım atılıyor!

İstanbul Finans Merkezi’nde yer alacak kurumlar teminat mektubu ve nakit parayı hazırladı. Hafriyat çalışmalarının tamamlandığı alanda okul, cami, sağlık merkezi ve park gibi sosyal alanlar için ilk kazma da vuruluyor.

İstanbul Finans Merkezi’nde yer alacak kurumlar teminat mektubu ve nakit parayı hazırladı. Hafriyat çalışmalarının tamamlandığı alanda okul, cami, sağlık merkezi ve park gibi sosyal alanlar için ilk kazma da vuruluyor. Merkez’de Ziraat ise 40 ve 46 katlı iki kuleye yerleşecek.


İstanbul’u uluslar arası finans merkezi yapacak projenin sosyal donatılarının inşaatı da başlıyor. Hafriyat çalışmaları tamamlanan alanın okul, sağlık merkezi, park ve cami gibi ortak alanın yapımı için kazma vuruluyor.


Bu kapsamda finans merkezinde yer alacak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Merkez Bankası, Ziraat ve Halkbank’tan 50 ila 100 milyon TL arasında teminat mektubu ve para istendi. Edinilen bilgilere göre finans kuruluşları teminat mektubu ve nakit parayı hazırladı. Sosyal donatının ardından kurumların kendi binalarının inşaatına başlanacak. Hizmet binaları farklı şirketler tarafından yapılacak. Tüm süreci İller Bankası ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordine ediyor.


4.5 milyara mal olacak


Edinilen bilgilere göre 4.5 milyar liraya mal olacak proje için özel metro hattı da yapılacak. İstanbul Finans Merkezi (İFM) için 2.4 kilometrelik metro hattı inşa edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi finans merkezine metro hattını programına aldı. Finans merkezinin ise 2017 veya 2018 yılında bitirilmesi öngörülüyor. Uluslararası finans merkezinde en fazla katın Ziraat Bankası’nın olacağı belirtiliyor. Ziraat Bankası’nın genel merkezi 46 ve 40 katlı iki kuleden oluşurken, BDDK 28 katlı binanın yanı sıra iki tane de 17 kattan oluşan toplam 62 katın sahibi. En yüksek binanın ise 55 kat ile Merkez Bankası’nın olacağı ifade ediliyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ise biri 23, diğeri 20 olan 43 katı bulunuyor.


Halk Bankası’nın kat sayısı ise50 olarak öngörülüyor. Hasılat paylaşımı modeli ile yapılacak finans merkezinde kurumların daha az katı kullanacağı belirtiliyor. İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin hayata geçirilmesi halinde toplamda 150 bin kişilik istihdam sağlanarak yıllık 20 milyar euro gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. Hafriyat çalışmaları yapılan İFM dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olarak tasarlanıyor.


Projede yer almak için Londra’nın ardından Ortadoğu ve Uzakdoğu’dan da talep gelmişti. İstanbul, finans merkezi olmak için Moskova, Dubai, Pekin, ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. İstanbul Finans Merkezi Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandı.


Star