Yeni Şirketler

Finans merkezine yargı `dur' dedi

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, Ataşehir'deki finans merkezi projesinde, imar planının yürütmesini durdurma kararı verdi

Hükümet, Merkez Bankası, Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın Ataşehir'e taşınarak, İstanbul'un bir finans merkezi haline getirilmesini öngörüyordu. Bu kapsamda arazi sahibi olan Toplu Konut İdaresi, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan tadilatlarıyla, `konut alanı' olan arazileri, `merkezi iş alanı'na dönüştürmüştü.
TOKİ'nin konut alanını merkezi iş alanına çevirme yetkisi olmadığı ve bu projenin hayata geçmesi halinde bölgede trafik kaosunun içinden çıkılmaz bir hal alacağı gerekçelerini ileri süren  Mimarlar Odası, plana karşı dava açmıştı.
İtiraz gerekçelerini haklı bulan İstanbul 1. İdare Mahkemesi, "Dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planında, imar mevzuatına, kamu yararına ve hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabilecektir" diyerek plan değişikliği hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Genel merkezlerini Ataşehir'e taşımak için Ziraat Bankası ve Halkbank, TOKİ'den arazi satın almışlar, ayrıca Ziraat Bankası inşaat için ihale açmıştı.

Milliyet