Ekonomi

Finans Uzmanı Murat Özsoy krediye erişmenin gizli kodunu açıkladı!

Krediye ulaşım zorluklarının nedenlerini sıralayan finans uzmanı Murat Özsoy, geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden bir durum hakkında bilgi verdi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-beyanname sisteminin 1 Nisan'da açılacağına dikkat çeken Özsoy, bankaların da 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesine dayanarak kredi musluklarını biraz açabileceklerini düşündüğünü belirtti

Finans uzmanı Murat Özsoy, geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden krediye erişim sıkıntısının sebeplerini sıraladı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-beyanname sisteminin 1 Nisan'da açılacağına dikkat çeken Özsoy, bankaların da 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesine dayanarak kredi musluklarını biraz açabileceklerini düşündüğünü belirtti.

Ancak henüz GİB e-beyanname sisteminin açılmadığına dikkat çeken Özsoy, 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin henüz sisteme yüklenmemiş olmasının sebebi olarak gösterdi. Ayrıca, piyasada sadece risk iştahı yüksek olan bazı bankaların kredi verdiğini ve bu kredilerin de mevcut müşterilerin limitlerini artırmak amacıyla uygulandığını söyledi.

"KREDİ MUSLUKLARI AÇILACAK"

Finans uzmanı Murat Özsoy, 1 Nisan itibariyle GİB e-beyanname sisteminin açılacağını ve bu nedenle bankaların, firmaların sistemlere girdiği 2022 yılı beyannamelerinin ardından yoğun bir kredi kullandırım temposuna gireceğini tahmin etmektedir.

Özsoy, Nisan ayı başı itibariyle 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamelerinin sisteme yüklenmeye başlayacağını ve bu nedenle bankalara çok yoğun bir şekilde kredi kullanma talepleri geleceğini belirtti. Ayrıca, bankaların 2022 yılı beyannamelerine dayanarak kredi musluklarını biraz açabileceklerini düşündüğünü ifade etti.

"KREDİ KULLANDIRIMINA YÖNELİK İŞTAH FAZLA OLACAK"

Özsoy, işletmelere "son derece önemli bir tavsiye" vererek, 2022 mali verilerini mümkün olan en kısa sürede kesinleştirmelerini ve e-beyanname sistemlerine yükleyerek bu süreci tamamlamalarını ve ardından bankalardan kredi başvurusunda bulunmalarını önerdi. Sebebi ise, "Bankaların Nisan ve Mayıs aylarında, bu yılın başından beri kredi kullandırma konusunda en fazla istekli olacakları dönemi yaşayacaklarına inanıyorum" şeklinde açıkladı.

"GEÇTİĞİMİZ YILDAN BERİ SÜREN KREDİ SIKINTISI..."

Finans uzmanı Murat Özsoy, konu ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
“Geçtiğimiz yıldan bu yana süren krediye erişim sıkıntısı, bu yılın ilk aylarında da gündemde kalmaya hatta daha da büyük bir sorun olmaya devam etti. Bu durumun aslında çok ön plana çıkmayan, fakat bir o kadar da önemli olan nedeni, Gelir İdaresi Başkanlığı e-beyanname sistemi henüz açılmadığı için 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamelerinin henüz sistemlere yüklenmemiş olmasıydı.

"KREDİYE ERİŞİM ZORLAŞMIŞ OLDU"

Özsoy'ın açıklamalarına göre; Nisan ayının başında açılacak olan Gelir İdaresi Başkanlığı e-beyanname sistemi henüz kullanıma sunulmadığı için, bankalar 2022 yılına ait mali verileriyle işlem yapmak istemedikleri için Nisan ayını beklemeyi tercih ettiler. Geçtiğimiz yıllarda Şubat ayında verilen geçici vergi beyannamesi uygulaması bu yıl kaldırıldığından, işletmeler 2022 yılı mali verilerini tamamlayıp henüz sisteme yükleyemediler. Bu durum da krediye erişimlerini daha da zorlaştırdı.

"RİSK İŞTAHI YÜKSEK BANKALAR"

Özsoy, 2022 yılı mali verileri henüz açıklanmadığı için bankaların, 2023 yılında kredi taleplerini bir önceki yılın 9. ay verisi ile değerlendirmek istemediğini vurguladı. Özsoy'un açıklamasına göre; Tam yıl performansını görmek istediler. Piyasada risk iştahı daha yüksek olan bankalar ise kesin olmayan verilere dayanarak kredi vermeyi tercih ettiler. Ancak bu krediler, yeni kredi vermek yerine mevcut müşterilerin zaten var olan limitlerini biraz daha artırmak amacıyla verildi.

"KREDİ MUSLUKLARINI BİRAZ AÇACAKLAR"

Finans uzmanı Murat Özsoy, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-beyanname sistemi kullanıma sunacağını ve işletmelerin 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamelerini bankalara yükleyeceğini belirtti. Bu durum, bankalara yoğun bir şekilde kredi taleplerinin gelmesine sebep olacak. Bankalar, 2022 yılı beyannamelerine dayanarak kredi imkanlarını açacak ve işletmelere destek sağlayacaklar.

TOGG'un şarj ücretleri ortaya çıktı! İşte 2023 TOGG şart ücretleri!
Ramazana özel çılgın indirimler! 5 litre ayçiçek yağı fiyatını görenler kapıda kuyruk oluşturdu! Fiyatı aniden düştü!
Dolar 25 TL'ye fırlayacak! Doların yürek hoplatan ayak sesleri duyuldu! Analistler gecikmeden açıkladı!