Fındığın Öyküsü Müzesi açılış için gün sayıyor!
Ordu'da, kısa bir zaman içerisinde açılması hedeflenen "Fındığın Öyküsü Müzesi" Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.
Ordu'nun Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi'nde yer alan üç katlı tarihi Kahraman Sağra Konağı bir süre önce restore edilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle müze halinde getirildi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yöre halkından toplanan eşyalarla ve bazı kurumlardan elde edilen materyallerle hayata geçirilen müze yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkla ilgili her şeyin bu müzede sergilendiğini belirtti.
Fındığın öyküsünün anlatıldığı müzenin resmi açılışı için gün sayıldığını söyleyen Toparlak, atıl durumdaki bir binanın müzeye dönüştürülmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
Fındığın Öyküsü Müzesi için ilk çalışmaların dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un da girişimleriyle 2017'de başladığı bilgisini veren Toparlak, müzenin yapımının tamamlandığını dile getirdi.
Toparlak, fındığın bölgenin ekonomisine katkı sunan önemli tarım ürünlerinin başında geldiğini söyleyerek, dünya fındık üretiminin önemli oranını Ordu ilinin tek başına karşıladığını belirtti.
Ordu'nun kurulduğu günden bu yana yöre halkının fındıkla ilgilendiğini dile getiren Toparlak, "Fındık bizim hayatımız, aşımız, yemeğimiz, kültürümüz, düğünümüz ve geleceğimiz. Dolayısıyla böyle değerli kıymetli bir ürün hafızasının olmaması, gelecek kuşaklara aktarılmaması bölge için çok önemli eksiklikti." şeklinde konuştu.
Üç katlı müzede fındıkla ilgili her şeyin sergilendiğini dile getiren Toparlak, "Müzede fındığın tarihi, kültürü, öyküsü ve yaşamımıza kattığı her şey sergileniyor. Buradaki tüm materyaller birer bizim parçamız. Bu müzede kendimizi gördük ve en önemlisi hafızamıza hafıza kattık. Şehrin hafızasına da yeni bir hafıza ekledik." şeklinde konuştu.
- "İnsanların merakını gidermiş olacağız"
Toparlak, böyle bir müzenin temalı olarak Türkiye'de tek olduğunu, dünyada da tek olduğunu düşündüklerini söyledi.
Fındığın başka bölgelerden gelen misafirler tarafından her zaman merak edildiğini dile getiren Toparlak, "İlimizi ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar fındığın nasıl hasat edildiğini ve nasıl sofralara geldiğini hem merak ederlerdi. Şimdi insanların bu merakını Fındığın Öyküsü Müzesinde gidermiş olacağız." dedi.
Müzedeki materyalleri özellikle yöre halkından tedarik ettiklerini de söyleyen Toparlak, "Bunun yanında bu işlerle uğraşan, fındık üretimi yapan, fındık sanayisinin içerisinde bulunan insanlardan bu eşyaları aldık ve buraya koyduk. Sonuç itibarıyla ortaya çok güzel bir müze çıktı. İlimize de böyle bir müzeyi kazandırdığımız için çok mutluyuz." diye konuştu.
Toparlak, bundan sonraki yıllarda müzeyi yeni materyallerle geliştirmek istediklerini, çalışmaların süreceğini de özlerine ekledi.