Fındık alım fiyatı 150 TL! Çiftçiler şimdi rakamlar açıklandı!
Giresun Ziraat Odası eski Başkanı Özer Akbaşlı, fındıkta fiyat ve rekolte hesaplamaları yaptıklarına, üreticinin fiyat beklentisinin 150 lira civarında olduğuna dikkat çekti.
Fındık hasadına sayılı günler kala fındık fiyatları yeniden gündem oldu. Giresun Ziraat Odası eski Başkanı Özer Akbaşlı, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından son altı yıldır açıklanan alım fiyatlarının ortalama 3 dolar/kg seviyesinde olduğuna dikkat çekti.
Akbaşlı, eğer yine aynı sistemle fiyat belirlenirse şu an serbest piyasada oluşan rakamın yüzde 20 düşüğünde kalacağının altını çizdi.
Ekonomimcom'dan Veysel Ağdar'ın haberine göre; Tarım Bakanlığı’nın rekolte tespit çalışmasını geçtiğimiz hafta son bitirdiğini dile getiren Özer Akbaşlı, "Geçtiğimiz sene Bakanlığın rekolte tespiti 717 bin ton şeklinde açıklanmıştı. Benim kişisel beklentim ise 700-750 bin ton arası. Geçtiğimiz sene TMO tarafından kilosu 82,5 TL olarak açıklanan fındık alım fiyatı, 10 gün sonra serbest piyasada 90-100 Türk Lirası bandında alınıp satıldı. Kasım- Aralık ayından itibaren 100 liranın üzerine çıktı ve sezon boyunca ortalama 125 lira bandında seyretti" ifadelerini kullandı.
Akbaşlı, Karadeniz bölgesinde geçtiğimiz günlerde Çay’a verdiği taban fiyatta artışın yüzde 64 olduğunu aktardı ve "Fındık için de aynı oranı düşünürlerse 135,3 Türk Lirası'na denk gelir. Desteklerle 140 Türk Lirası yapılır. Zaten bu sene Nisan ayında fındığın kilosu 135-140 lira seviyesinde alındı. Bu fiyat serbest piyasa fiyatının korunması manasını taşır" şeklinde konuştu.
Fındık üreticisinin, üretim maliyetleriyle yaşam ve geçim maliyetlerindeki yükselişin yüzde 100 civarında olduğuna dikkat çeken Özer Akbaşlı, üreticinin 150 TL beklentisinin ekonomik gerçeklerden ortaya çıktığını dile getirdi.
Tüm bunların yanı sıra geçtiğimiz aylarda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sanayici ve ihracatçılara, ticari kredi kartıyla kabuklu fındık alma imkanı tanındığını duyurmuştu.
Sanayici ve ihracatçının banka kredi maliyetlerinden etkilenmemesi için ticari kredi kartıyla alım yapma imkanı sunulduğunun altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Üreticimizin elinde fındık stoku kalmadığı, piyasalara arzın yavaşladığı gözlenince, ihracatımızın kesintiye uğramaması ve stoklarımızda yer alan ürünün değerlendirilmesi amacıyla haziran ayı için stoklardaki kabuklu fındığı satışa sunduk. Satışa sunulan 38 bin ton kabuklu fındığa ciddi talep geliyor. Kabuklu fındık satışlarımızda daha önce denenmemiş kredi kartıyla satış şeklini kullanarak sanayicimiz ile ihracatçımızı rahatlatmayı hedefledik."
Yabancıya konut satışı dip yaptı! Rusların tercihi artık Antalya değil Dubai!