Kent Haberleri

Fındık taban fiyatını da dolar kuru belirleyecek: Piyasada fındık fiyat beklentisi 75-80 TL! 

Fındıkta hasat yaklaşırken tüm dikkatler taban fiyata odaklandı. Üreticiler, fiyatın rekolteden bağımsız açıklanmasını talep ediyor. İşte ayrıntılar... Üretici, sanayici ve ihracatçı; açıklanacak rekolte tahminine ve serbest piyasada ortaya çıkacak fiyata odaklanmış halde

Fındıkta üretici ve sanayici arasında uzun senelerdir süregelen rekolte ve fiyat tartışması, hasada sayılı günler kala yine gündeme geldi. Üretici, sanayici ve ihracatçı; açıklanacak rekolte tahminine ve serbest piyasada ortaya çıkacak fiyata odaklanmış halde. 

Tarım Bakanlığı’na yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen rekolte tahmini 717 bin 931 ton ile geçtiğimiz seneden yaklaşık 47 bin ton düşük. 

Tarım Bakanlığı dışında Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KİB) ve TÜİK’in de tahmin çalışmaları mevcut. TÜİK’in tahmini 730 bin ile Bakanlığınkine yakın olsa da ihracatçılar yaklaşık 90 bin ton daha fazla şekilde 810 bin ton seviyesinde bir üretim bekliyor. 

Fındık taban fiyatını da dolar kuru belirleyecek: Piyasada fındık fiyat beklentisi 75-80 TL!

Ekonomimcom'dan Veysel Ağdar'ın haberine göre; Rekoltedeki düşüş ile beraber bu sene işçilik, gübre ve ilaç olmak üzere girdi maliyetlerinde yüksek artışlarla karşılaşan üreticilerin fiyatta beklentisi yüksek. 

Ziraat odaları tarafından yapılan çalışmaya göre 1 kg fındığın ortalama üretim maliyetinin 71 TL'den fazla olduğu belirtiliyor. Bu tutar Doğu Karadeniz’de daha da yukarıya tırmanıyor. Bu aşamada gözler açıklanacak taban fiyat ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından izlenecek politikaya odaklanıyor. 

Geçtiğimiz sene TMO’nun açıkladığı 52-54 Türk Lirası taban fiyata rağmen serbest piyasada fiyatlar uzun süre 43 lira seviyesinde seyretmiş, tepkilerin ardından yapılan müdahalelerle 48-56 lira arasında seyreden fiyat ancak sezon sonuna doğru 60 liraya yükselmişti. 

EKONOMİ gazetesine açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, hem üreticinin hem de sanayicinin kabulleneceği bir serbest piyasa fiyatının oluşması beklentisinde olduklarına dikkat çekti. 

Fındık taban fiyatını da dolar kuru belirleyecek: Piyasada fındık fiyat beklentisi 75-80 TL!

Fiyat rekolteden bağımsız olmalı 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Soydan Arslan, farklı rekolte tahmin çalışmalarının altını çizerek, açıklanacak fiyatın rekolteden bağımsız olması gerektiğine dikkat çekti. 

Taban fiyatın fındık pazara inmeden önce açıklanması gerektiğine de değinen Arslan, son bir senede üreticinin girdi maliyetlerinin en az 2 kat yükseldiğini belirtti ve geçen sene 750 lira olan bahçe temizleme yevmiyesinin bu yıl 2 bin liraya, 300 lira olan toplama yevmiyesinin de 700 liraya çıktığını vurguladı. 

Arslan, son 5 sezon taban fiyatının 3-3,5 dolar/kg civarında olduğuna ve TMO’nun alımları sürdürmesinin gerektiğine dikkat çekti. 

Fındık komisyoncusu Osman Çakmak, bu sene dolu, yağmur ve bunun yol açtığı heyelanlar sebebiyle fındık bahçelerinin zarar gördüğüne, bu yüzden de rekoltenin tahminlerden düşük olacağına vurgu yaptı. Çakmak’a göre Ordu’da geçen yıl 220-240 bin ton civarında olan rekolte bu sene 155 bin ton seviyesinde olacak. 

Serbest piyasada 2022-2023 ürünü 50 randıman fındığın kilosunun 61-62 TL'den işlem gördüğüne de değinen Çakmak’ın taban fiyat beklentisi ise 3-3,5 dolar arasında seyrediyor. 

Son senelerde taban fiyatın bu seviyelerde açıklandığına da vurgu yapan Çakmak, kura bağlı olarak taban fiyatın da 90 TL seviyesinde olabileceğini dile getirdi. 

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük de son 5 senelik ortalama rekoltenin 750 bin ton civarında olduğunun altını çizdi ve "Fiyat da son 5 yılda olduğu gibi 3 dolar çıpasında. Dolar/TL kuru baz alındığında 75-80 TL civarında. Bu üretici için de iyi rakam. TMO’nun alımlara devam etmesi serbest piyasa koşullarını iyileştirir" açıklamasında bulundu. 

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Muzaffer Taviloğlu ise dolar çıpasını işaret ederek, “Son 5 yıldır fiyat çıpası 3 dolar” değerlendirmesinde bulundu. 

Fiyatı belirleyecek olan unsurun sezon başlangıcındaki Dolar/TL kuru olacağına vurgu yapan Muzaffer Taviloğlu, piyasada beklentinin 75-80 TL olduğunu dile getirdi. 

GSB'den geçlere büyük kıyak: Seyahatsever Projesi ile 81 ilde ücretsiz konaklama imkanı! İşte tüm ayrıntıları...

Borsa güne yükselişle başladı! En çok ne kazandırdı?

Şişli'de 650 bin liraya kiralık 6+1 daire! Boğaz manzaralı eve istenen fiyatı gören inanamadı!