Fırsatçı bankalara dikkat! İki katı kredi veriyorlar!
Bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na ödenen faiz ve mevduat da dahil olmak üzere yüzde 16-17 maliyetle Türk Lirası'na ulaşırken, şirketlere ve vatandaşlara yıllık yüzde 30'luk faizle kredi vermeye devam ediyor. Uzmanlar bunun kabul edilemeyeceğini söylüyor. 413 trilyon TL, toplam krediler ise 4
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 24 Ocak 2022 tarihli verilerine göre bankacılık sektöründeki toplam mevduatın Türk Lirası karşılığı 5.413 trilyon TL, toplam krediler ise 4.945 trilyon TL'dir. Mevduat ile kredi arasındaki fark 468 milyar TL. Ancak 31 Aralık 2018 itibarıyla mevduatların Türk Lirası karşılığı 2.035 trilyon, krediler ise 2.393 trilyon TL olarak gerçekleşti. Mevduat ile kredi arasındaki fark eksi 358 milyar lira oldu. Yani 2018 yılında bankalarımızdaki mevduat şirketlerimizin ve bireysel tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı için yurt dışından 358 milyar TL tutarında döviz borçlanmak zorunda kaldık. 2022'ye geldiğimizde, mevduatımız toplam kredilerimizden 468 milyar TL fazla olduğu için artık yurt dışından borçlanmamız gerekmiyor.
Kur korumalı hesabın önemi
İnternethabercom'da yer alan habere göre; 24 Ocak 2022 tarihli BDDK verilerine göre toplam Türk lirası kredi büyüklüğü 2.857 trilyon TL, Türk lirası mevduatı 2.016 trilyon TL'dir. Toplam döviz kredi hacmi 156.592 milyar dolar, toplam döviz mevduat hacmi ise 253.974 milyar dolar. TL mevduat, TL kredi hacminden 854 milyar TL daha az iken, döviz mevduatı YP kredi hacminden 97.382 milyar dolar fazladır. İşte bu noktada döviz korumalı mevduat hesaplarının önemi devreye giriyor. Yaklaşık 60-70 milyar dolarlık döviz mevduat fazlası TL'ye çevrilirse piyasa dengesi sağlanır.
Bankalar yüzde 16 ile alıyor
Bankalar Türk lirası kredi verebilmek için döviz mevduatlarını swap ile Merkez Bankasına vermekte ve yıllık yüzde 14 faiz oranı ile yaklaşık 1 trilyon Türk lirası almakta ve şirketlerimizin kredi ihtiyacını karşılamaktadır. 2 trilyon TL'lik mevduatın yaklaşık 472 milyar TL'si vadesiz mevduat olup, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 27 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgiye göre, bankaların kredi olarak verdikleri kaynağın maliyeti (Türkiye'ye ödedikleri faiz TL mevduat ve Merkez Bankası'ndan aldıkları paranın toplam maliyeti) yüzde 16-17 civarında.
Yüzde 13-14 kar kabul edilemez
Maalesef şu anda bankalar yıllık yüzde 30 civarında faiz oranıyla kredi veriyor. Yüzde 13-14 kar marjı kabul edilebilir bir oran değil. Bankaların bir an önce kredi oranlarını yüzde 20'ye indirmesi gerekiyor. Uygulanmakta olan yeni Türkiye ekonomi modelinde, dış ticarette cari fazla vererek ihracat, tarım, enerji, turizm ve sanayi sektörlerinde üretime dayalı sürdürülebilir ve kalıcı büyüme hedeflenmektedir. Bu büyümenin sağlıklı bir şekilde düşük enflasyon ve düşük oynaklıklı istikrarlı bir döviz kuru ile desteklenmesi gerekmektedir. Yüzde 78-80 kapasite kullanım oranları ile daha fazla büyüme sağlayamayız. Ek kapasite yaratmak için yatırımları artırmamız gerekiyor. Yatırım için düşük faizli krediler kullanılmalıdır.
Bankalar Merkez Bankasının adımlarına uymuyor
Merkez Bankası düşük faiz ile kredi kullandırılması için politika faizini yüzde 14 seviyelerine düşürdü. Ama bankalar Merkez Bankasının bu adımlarına uymuyor. Merkez Bankasından yüzde 14 ile aldıkları parayı piyasada yüzde 30 civarında bir oran ile firmalara kredi vererek fırsatçılık yapıyor. Yarınlara daha güvenli ve sağlıklı bir ekonomik ortamda girmek için ekonominin tüm paydaşları ellerini taşın altına koymalı. Kimse fırsatçılık yapmamalı. Halkımız da kur korumalı Türk lirası hesaplara geçiş yapmalı ve bu sürece olumlu katkı vermeli. Hep birlikte kazanırsak mutlu oluruz.
Bankalarda faiz depremi! Oranlar sil baştan değişti!
Fed, faiz oranlarını sabit bıraktı!