Kentsel Dönüşüm

Fırsatçılar kentsel dönüşümü zenginleşme alanı olarak görüyor!

İMKON ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye’de kentsel dönüşümün durduğunu, bir kısım fırsatçı kesimin bunu bir zenginleşme alanı olarak görmeye başladığını söyledi.

İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu(TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye’de kentsel dönüşümün durduğunu, bir kısım fırsatçı kesimin bunu bir zenginleşme alanı olarak görmeye başladığını söyledi. 


Tellioğlu, Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği(DEİM)’ni ziyaret etti. Ziyarette DEİM Başkanı Fehmi Demirten ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu. Dernekte basın toplantısı düzenleyen Tellioğlu yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden Ekonomi Bakanlığı’na eleştirilerde bulundu. Bakan Nihat Zeybekci ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, kâğıt üzerindeki statükocu bir kısım sözde meslek kuruluşlarıyla toplantı düzenlediklerini belirten Tellioğlu, "Bundan bizim haberimiz yok. Davet ve dahil edilmedik. Türkiye’de 450’ye yakın birliği olan yaklaşık 120 bin üyesi olan İMKON böyle bir sektörel zirvede haberi ve dahili olmamıştır. Böyle bir kurumdan Bakanlığın haberi yoksa sektörden de ekonomiden de haberi yok demektir. Bu sektörde en kalabalık, en geniş Anadolu’ya yayılmış olan bir sivil toplum örgütüyüz." dedi.


‘YÜZDE YÜZ RANT VERGİSİ Mİ OLUR?’


Başbakan Davutoğlu’nun rant vergisi çıkışlarını yerinde ve doğru bulmadıklarını belirten Tellioğlu, eleştirilerini şöyle sıraladı: "Neymiş imar rantından yüzde yüz vergi alınacakmış. Yüzde yüz vergi olur mu? Adama bana yüzde yüz dua et desen, dua bile etmez. İşadamı yüzde yüz neye göre kazanacak? Nereden kazanacak? Neyi hesap alacaksın? Hangi emsalden nereye kadar taşıyacaksın? Belli bir ölçümüz olacak mı olmayacak mı? Bunun hiçbir altyapısı yok. Bunu belediye mi yapacak? Büyükşehir mi yapacak? Bakanlık mı yapacak? Sektör temsilcisi olarak ben bile bilmiyorum. İlgili bu işi hazırlayanlarında bunu bildiğini sanmıyorum. Dolayısıyla Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en köklü ve en önemli projesi olan kentsel dönüşümde bu şekilde feda heba edildi. Bu işten hiçbir şey çıkmaz. Bunları doğru bulmuyoruz. Türkiye ciddi bir kentsel dönüşüm hamlesi başlatmıştır. Bununla ilgili onlarca kurum kurmuştur. Ciddi yasalar çıkarılmıştır. Bu yasaların ciddiyetini bozucu nitelikte belli bir rantiye kesimine yönelik yok rant vergisi, yok şu vergisi yok bu vergisi nerde bu vergiler? Anadolu’da böyle bir şey yok. Nerede var büyükşehirlerde var. Büyükşehirler zaten bitti ne vergisi alacaksın? Yoksa bu şehirler bitti bu vergileri Anadolu için mi çıkarılıyor? Nasıl uygulanacak? Ne olacak. Sektör temsilcileri olarak bunlardan haberimiz yok. Sektör adına sözde zirveden haberimiz yok. Bu sektör böyle yönetilir mi? Yönetilemez böyle olursa ne olur? Türkiye’nin en ciddi ekonomik taşıyıcı lokomotifi sektörü olan inşaat sektörü Allah muhafaza kaosa girer ve batar. Bu da Türkiye ekonomisinin batması anlamına gelir."


‘KİMİN ELİN KİMİN CEBİNDE BELLİ DEĞİL, KARIŞIKLIKTAN MENFAAT VE RANT İLİŞKİSİ OLUŞUYOR’


Hükümeti özellikle kentsel dönüşüm konusunda sonuna kadar desteklediklerini ve arkasında olduklarını vurgulayan İMKON Başkanı Tellioğlu, "Bu imar artışı, rant artışı bunlardan bir şey anlamıyoruz. Meslektaşlarımızın, bürokrasinin de bir şey anladığını sanmıyorum. Bu işi sektörü bilenleriyle istişare edilmesi gerekiyor. Adil bir yaklaşımla tarih medeniyetimize miras kalacak ruhu olan şehirleri oluşturabilmemiz için kentsel dönüşüme sadık kalmak suretiyle kalıcı, gelecek yüzyıllara medeniyet mirası bırakacağımız altyapıları oluşturmak zorundayız. Aksi taktirde sağlıklı bir kentsel dönüşüm yürütemeyiz. Türkiye’nin adam gibi bir imar kanununa ve müteahhitlik meslek kanununa ihtiyacı var. Senin yapı stoklarının yüzde 60-70 çürük dönüştürülmesi gereken varoş yapılar. Bunları dönüştürmek için bir mevzuat olması lazım. Şimdi bir taraftan bakıyorsun delik deşik bir imar kanunu var, ayda bir değişir. Kimin elin kimin cebinde, kim nerde, ne şekilde, neyi ve nasıl uyguluyor, hepsi bir karışıklıktan menfaat ve rant ilişkisi, işte burada oluşuyor.


Zaman