Ekonomi

Fitch Ratings'ten Türk bankalarına deprem raporu!

Fitch Ratings, Türk bankalarının depremin etkilerini değerlendirdiği bir rapor yayınladı. Raporda belirtildiği üzere, afetin vurduğu bölgelerde bankaların riski sınırlı ve notlarının etkilenmesi olası görünmüyor.  Ancak, raporda vurgulandığı gibi, çoğu bankanın en kötü etkilenen bölgelerde sınırlı riski bulunmakta ve halihazırda düşük not seviyeleri göz önüne alındığında bankaların notlarının daha fazla etkilenmesi beklenmemektedir

Fitch Ratings, Türk bankalarını değerlendirdiği raporunda, Şubat ayında meydana gelen depremlerin bankaların sorunlu kredilerinde artışa neden olacağını belirtti. Ancak, raporda vurgulandığı gibi, çoğu bankanın en kötü etkilenen bölgelerde sınırlı riski bulunmakta ve halihazırda düşük not seviyeleri göz önüne alındığında bankaların notlarının daha fazla etkilenmesi beklenmemektedir.

Raporda ayrıca, afetin etkisinin bankaya, borçlu türüne ve yerine bağlı olarak altı aya kadar süren düzenleyici kredi erteleme süresinin sona ermesinden sonra daha net bir şekilde görülebileceği belirtilmiştir.

Afetin finansal maliyeti 100 milyar doları bulabilir!

Fitch Ratings tarafından yayınlanan raporda, Türkiye Strateji ve Bütçe Başkanlığı Ofisi'nin öncü bir değerlendirmesine atıf yapılarak, onbinlerce insanın ölümüne ve 3 milyondan fazla insanın yer değiştirmesine neden olan afetin finansal maliyetinin 100 milyar doları bulabileceği belirtilmiştir. Bu rakam, Türkiye'nin 2023 için öngörülen GSYİH'sının %10,6'sına karşılık gelmektedir.

Raporda, devam eden etkilerin hükümet harcama programları yürürlüğe girdikçe ve büyük ölçekli yeniden yapılanmanın başlamasıyla 2023'ün üçüncü çeyreğinde toparlanmanın başlamadan önce yakın vadeli ekonomik büyümenin baskılanması beklendiği ifade edilmektedir.

Fitch Ratings, depremin bankacılık sektörü üzerindeki olası doğrudan etkilerini değerlendirmek için etkilenen bölgelerdeki bankaların risklerinin analiz edildiğini belirtmektedir. Raporda, bu bölgelerin 2022 sonunda bankacılık sektörünün genel kredi riskinin yaklaşık yüzde 9'una (700 milyar TL veya 37 milyar dolar) denk geleceği tahmin edilse de, en ağır etkilenen üç il olan Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ın yaklaşık %2,4'ünü oluşturduğu belirtilmektedir.

Bölgesel bankalar daha fazla etkilenecek!

Raporda, bankacılık sektörüne etkilerin sınırlı olduğu, ancak bölgede daha fazla riski bulunan bölgesel bankaların üzerindeki etkilerin daha yüksek olabileceği vurgulandı.

Bölgedeki kredilerin yaklaşık dörtte üçünün perakende olmayan müşterilere verildiği belirtilen raporda, bu kredilerin büyük çoğunluğunun az etkilenen bölgelerde verildiği ve en kötü etkilenen bölgelerde ticari faaliyetlerin oldukça az olduğu ifade edildi.

Ancak, bazı işletmelerin ciddi şekilde kesintiye uğrayabileceği ve bu durumun da bazı kredi düşüklüklerine neden olabileceği konusunda uyarıldı.

Sektörün takipteki kredi oranı 2023 Ocak sonunda yüzde 2!

Raporda, etkilenen bölgelerdeki toplam riskin yaklaşık yüzde 5'inin ulusal orana paralel olarak ipotek kredilerinden kaynaklandığı belirtilmiş ancak bu riskin bankacılık sektörünün toplam kredi riskinin yüzde 0,5'inden daha az olduğu ve sektörün tamamının aktif kalitesi açısından önemli bir risk olmadığı vurgulanmıştır. Takipteki kredi oranının yüzde 2 olduğu da raporda yer almaktadır.

Fitch raporunda, bankaların ipotek kredisi verirken ipotekli mülklerin deprem sigortası kapsamında olmasını zorunlu kıldığı belirtilmiştir. Ancak, bu sigortanın mülklerin tamamen yok olması durumunda bile teminatın sadece bir kısmını kapsadığına dikkat çekilmiştir.

Raporda, depremlerin ekonomik etkilerinin bankaların aktif kalitesini olumsuz etkileyeceği belirtilmiş ancak bireylere ve işletmelere yönelik devlet desteği ile varlık kalitesi üzerindeki baskının hafifletilebileceği ifade edilmiştir.

Hatay'da depremde ayakta kalan 100 yıllık çınar ağacı fırtınaya dayanamadı!
Hatay'da enkaz ve yıkım ekipleri 30 mahallede var gücüyle çalışıyor!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika! Deprem bölgelerinde 27 bin 949 konutun inşasına başlandı!