Ekonomi

Fitch'in Türkiye kararı için nefesler tutuldu… Kredi notu yükselecek mi?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in açıklayacağı Türkiye kararı, ekonomi çevrelerinde merakla bekleniyor. Peki dünya çapında etkili Fitch’in Türkiye’ye yönelik kararı ne olacak? Kredi notu düşecek mi yoksa artacak mı? İşte ayrıntılar…Ekonomi çevrelerinin yeni kredi notu için beklentileri ise ForeksHaber’in ekonomistler arasında yaptığı ankette ölçülmüştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in açıklayacağı Türkiye’ye yönelik kararı son olarak “Negatif’ şeklinde açıklanmıştı.

Ekonomi çevrelerinin yeni kredi notu için beklentileri ise ForeksHaber’in ekonomistler arasında yaptığı ankette ölçülmüştü.

Dokuz ekonomistin katıldığı ankete, Dinamik Yatırım, Ahlatcı Yatırım, Rota Portföy, Gedik Yatırım, InvestAZ, İş Portföy, OYAK Yatırım, Pariterium Danışmanlık ve Spinn Danışmanlık katıldı.

 

Ankete katılan ekonomistlerin tümü, Fitch'in 2023 yılı için ilk değerlendirmesinde Türkiye'nin notunu 'B' olarak, görünümünü ise 'Negatif' ibaresiyle koruyacağı değerlendirmesinde bulundu.

CUMA GÜNÜ AÇIKLANACAK

Dünya Gazetesi’nin haberine göre Fitch’in Türkiye hakkında kararını 18 Mart Cuma gecesi açıklayacağı öngörülüyor.  Tanınmış kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak,  görünümünü ise 'Negatif' olarak koruması ihtimali değerlendiriliyor.

Peki Fitch'in Türkiye değerlendirmesi ne olacak? Kredi notu değişecek mi?

Fitch,  geçen yıl 8 Temmuz 2022 tarihinde Türkiye ile ilgili kararını açıklamış ve  kredi notunu 'B+'dan 'B'ye indirmiş,  görünümünü 'Negatif'  şeklinde korumuştu. 19 Kasım 2022 tarihinde yeniden değerlendirme yapan Fitch, bu değerlendirmesinde de  Türkiye’nin bu kredi notu ve görünümünü aynı şekilde korumuştu.

FITCH DEĞERLENDİRMESİ NEDİR?

Kuruluşu 1913 yılına uzanan Fitch, John Knowles Fitch tarafından kuruldu. Fitch Publishing Company'nin kurulmasından sonra, yatırım endüstrisinde kullanmak üzere istatistik oluşturan “Fitch Stock and Bond Manual”  yayınlandı.

1923'te yılında, bugün de hala kullanılan AAA'dan D'ye kadar ayrıntılı bir derecelendirme sistemi oluşturma kararı alındı. Fitch, 1990 yılına gelindiğinde IBCA of London ile birleşti.

YATIRIMCILAR İÇİN ÖNEMLİ

Büyümeye yıllar boyunca devam eden Fitch,  zamanla piyasadaki en büyük derecelendirme şirketlerinden birine dönüştü. New York ve Londra olmak üzere iki merkezi bulunan Fitch’in değerlendirmeleri,  yatırımcılarda finansal istikrar hakkında fikir oluşturmak ve onlara yatırımlarının riskleri konusunda destek olmak amacını taşıyor.

Fitch’in yaptığı derecelendirmeler, yatırımcılar tarafından yaptıkları yatırımların temerrüde düşüp düşmeyeceği ve iyi bir getiri sunup sunmayacağı konusunda rehber olarak kullanılıyor.

 ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Fitch’i ulusal çapta tanınan istatistiksel derecelendirme kuruluşları arasında kabul ediyor.

Ramazan pidesi hem küçüldü hem zamlandı! Fiyatı duyan donakalıyor!

Aile Bakanlığı açıkladı… Torununa bakan büyükannelere devlet para yardımı yapıyor!  Nasıl başvurulur?

EYT’liler dikkat! Alacağınız maaş böyle hesaplanacak!

İş arayanlar, mutlaka başvurun! O belediye onlarca yeni eleman alacak!