Sektörel

Fitch'ten bankacılık sektörü açıklaması!

Fitch'ten bankacılık sektörü açıklaması yapıldı. Fitch Ratings, Türk bankalarının ani kredi büyümesinin ve yüksek dış borçlanmasın, aşırı derecede gergin piyasa koşullarının oluşması halinde aşağı yönlü riskleri artırdığını belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının ani kredi büyümesinin ve yüksek dış borçlanmasın, aşırı derecede gergin piyasa koşullarının oluşması halinde aşağı yönlü riskleri artırdığını belirterek, dört büyük özel bankanın ise güçlü sermaye tamponları olduğunu kaydetti.


Fitch Ratings’ten yapılan yazılı açıklamada, "Türk bankalarının ani kredi büyümesi ve yüksek dış borçlanması aşırı derecede gergin piyasa koşullarının oluşması halinde aşağı yönlü riskleri artırıyor. Türkiye’nin en büyük dört özel bankası olan Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi’nin güçlü sermaye tamponları, biraz zayıflamış olsa da halen mevcut" denildi.


Türkiye bankacılık sistemine ilişkin raporda, Türk bankalarının yabancı yükümlülüklerinin arttığı, özellikle kısa vadede, kredi talebinin mevduat büyümesinin önüne geçtiği belirtilirken, "Kısa vadeli kredi talebinin artması, olası bir stres senaryosu halinde döviz varlıkların tedavüle sokulabilmesi üzerindeki belirsizlik, bankaları aşağı yönlü risklere karşı daha hassas hale getiriyor" ifadelerine yer verildi.


Fitch açıklamasında şunlar kaydedildi:


"Bankaların sınırlı oranda  döviz nakdi ve ipoteksiz döviz menkul değeri bulunuyor. Bu durumda, dış borçlarını ödemek için Merkez Bankası’nın rezervini aşağı çekmek zorunda kalabilirler. Dört bankanın toplam kredi hacmi 2008 yılının sonunda bu yana yaklaşık 2,5 kat arttı.  Raporlanan kredi büyümesi ölçütleri sağlıklı olmakla birlikte, hızlı büyüme kısmen performans bozulmasını maskelemeye yardımcı oluyor. Kredi büyümesinde bu yılın ilk yarısında sektörel büyüme yaklaşık yüzde 7,3 seviyesindeydi. Bu yılın sonunda da kredi büyümesinin yüzde 15-20 oranında olacağına inanıyoruz.”


Açıklamasında, faiz ve kur arasındaki ilişkiye de değinen Fitch, "Keskin faiz oranı değişikliklerinin ve belli başlı para birimleri karşısında liradaki dalgalanmanın devam etme olasılığı olduğunu düşünüyoruz. Dört büyük özel bankanın kredi profilleri değişken faaliyet ortamına karşı hassas. Bu bankaların geniş ve çeşitlendirilmiş temsilcilik ağının olması bir kredi gücü kaynağıdır" değerlendirmesinde bulundu.


Dört büyük özel bankanın sermaye yapısının halen tatminkar olduğunu belirten Fitch, "Fakat 2010 yılından bu yana tamponlarda aşınma mevcut. Regülatörlerin daha sıkı talepleri, döviz cinsinden varlık üzerindeki liranın değerini kaybetmesi etkisi, denetimsel sermaye rasyolarını aşağı itti" ifadelerine yer verdi.


Açıklamada ayrıca, daha zayıf ve hassas sermaye piyasalarının 2013 yılında sermaye miktarının azalmasına neden olduğu ifade edildi.


Dün AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Dow, uluslararası birçok finans kuruluşunun Türkiye’nin bu yılki ekonomik büyümesine ilişkin yukarı yönlü revizyonlar yaptığını hatırlatarak, Fitch'in de yakın zamanda Türkiye’nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2,4’ten yüzde 2,7’ye yükselttiğini ifade etmişti. 


"Diğer uluslararası finans kuruluşları da Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerini yukarı yönlü revize etti. İlk çeyrekte yüzde 4,3 ile güçlü bir büyüme gördük" diyen Dow, Türkiye’nin ekonomik büyüme hızının bankacılık sektörünü de yakından ilgilendirdiğini vurgulamıştı.


AA