Ekonomi

Fitch'ten kritik uyarı: 'İngiltere derin resesyona giriyor' 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten kritik uyarı geldi. Fitch  'İngiltere derin resesyona giriyor' uyarısında bulundu.  Fitch Ratings, "BoE'nin gevşek mali politikanın ve zayıf kurun enflasyona etkisini telafi etmek, sterlin cinsinden varlıklara yatırımcı güvenini desteklemek ve artan finansal piyasa endişeleri karşısında bağımsızlığını kanıtlamak için şimdi daha hızlı şekilde politika faizini artırmasını bekliyoruz" dedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu (Fitch) İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz oranlarını beklentilerden daha hızlı artırması ve finansal piyasalardaki istikrarsızlık nedeni ile İngiltere'nin daha derin bir resesyona girebileceğine yönelik uyarıda bulundu.

 Fitch Ratings, "BoE'nin gevşek mali politikanın ve zayıf kurun enflasyona etkisini telafi etmek, sterlin cinsinden varlıklara yatırımcı güvenini desteklemek ve artan finansal piyasa endişeleri karşısında bağımsızlığını kanıtlamak için şimdi daha hızlı şekilde politika faizini artırmasını bekliyoruz" dedi.

Fitch, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz oranlarını beklentilerden daha hızlı artırması ve finansal piyasalardaki istikrarsızlık nedeni ile İngiltere'nin daha derin bir resesyona girebileceğine yönelik kritik uyarıda bulundu.

Fitch Ratings, İngiltere'nin ekonomik görünümüne yönelik rapor yayımladı. Yayımlanan raporda, finansal piyasalardaki aşırı oynaklık ve hızla artması planlanan faiz oranları nedeni ile İngiltere'nin 2023 yılı büyüme tahmini düşürüldü.

Eylül ayında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünümü'nde yüzde 0,2 öngörülen İngiltere GSYH'sindeki düşüş, son raporda yüzde 1 seviyesi olarak güncellendi.

Gevşek maliye politikası ve daha zayıf para biriminin enflasyon üzerindeki etkisini dengelemek için BoE'nin politika faizinde çok daha hızlı artışlar yapacağı belirtilen raporda, İngiltere'de politika faizinin Aralık 2022'ye kadar yüzde 2,25'ten yüzde 4,25'e yükselmesinin beklendiği, 2023'ün ikinci çeyreğine kadar da faizin yüzde 5'e çıkacağı tahmin edildi.

Raporda, faizlerin hızlı yükselişi, enerji krizinin etkisi ve Avro Bölgesi'ndeki daralma ile biraber İngiltere'nin 2022'nin 4. çeyreğinden itibaren resesyona gireceği öngörüldü.

Öte yandan, Fitch, geçtiğimiz hafta İngiltere'nin kredi notunu "AA-" olarak teyit etmiş, kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmişti.

DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE DE RESESYON BEKLENİYOR

Politika faizinin Aralık 2022 tarihine kadar yüzde 2,25'ten yüzde 4,25'e çıkarılacağını tahmin eden Fitch, 2023 ikinci çeyreğe kadar da faizin yüzde 5,0 seviyesine yükseltileceğini öngördü. Fitch, daha önce 2022 yıl sonu için faizi yüzde 3,0 ve 2023 ikinci çeyrek için yüzde 3,25 olarak ögörüyorduç

Artan fonlama maliyetleri, daha sıkı finansal fiyartlar ve artan belirsizliğin 2023 yılında gevşek mali politikanın etkisinin üzerine çıkacağını öngören Fitch, 2022 dördüncü çeyrekte ekonominini resesyona girmesini beklediğinin de altını çizdi.

Fitch’ten Avro Bölgesi ve İngiltere raporu! Resesyona girecek

Fitch Türkiye için 2022 büyüme tahminini yükseltti